DAH-1

Re: dah 1

PostPostao/la sonny » Ned svi 12, 2013 5:50 pm

A što reći... :o :o :o :o :o :shifty: :shifty: :shifty:

Fantastično as usual :clap:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Dean » Sri pro 24, 2014 6:26 pm

Čovjek sastavio DAH, a ne zna stavit slike na forum :think:

Ajde, neka...budem ja...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Dean » Sri pro 24, 2014 6:29 pm

I ovaj noviji...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Dean

PostPostao/la pamook » Sri pro 24, 2014 6:30 pm

ebenti kako dobro izgleda sa ovom crvenom intarzijom :P :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Sri pro 24, 2014 10:16 pm

Jest, sjajno izgleda!! No, fali ispravljačica tamo lijevo. To bi još podiglo :)

tom_hifi napisao:Zaljubio sam se u ovu kutiju :whistle: Ak bude prihvatljiva cijena, jebeš orah, GM-70 ide u kutije od korijana. :)

Da se quotam. Bit će i kod mojih kutija korijaaaaan :dance: :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Sri pro 24, 2014 11:15 pm

tom_hifi napisao:Da se quotam. Bit će i kod mojih kutija korijaaaaan :dance: :whistle:

Nadam se, ali kad?
Hoces li ti to prije zavrsiti, ili ce nas prije izbaciti iz EU? :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sri pro 24, 2014 11:39 pm

Edison napisao:Nadam se, ali kad?

Crveni je kriv :) Ja čekam njega.
tom_hifi

PostPostao/la sonny » Čet pro 25, 2014 3:17 pm

Ma ja, uvijek je netko drugi kriv. Fataj se lemilice :lol:
Simple kind of man
sonny

Re: DAH-1

PostPostao/la družba4elektron » Čet sij 22, 2015 3:13 pm

DAH-1 d.jpg
pozdrav

ako nekoga zanima

čitajući razne data sheet-ove prvenstveno vezano uz kondenzatore i njihov vijek trajanja vezan uz temperaturu okruženja odlučio sam napraviti provjeru koliko se i kako grije DAH-1.
Budući da nisam jednostavno mogao ubaciti 2-3 senzora unutra na " strateška mjesta" i izbaciti žice van ( zbog djece- kojima je i ovako bilo dovoljno intersantno) odlučio sam temperaturu mjeriti na nekom drugom najnepovoljnijem mjestu pa je odluka pala da epicentar bude tik ispred prekidača UL-TR a po svim osima jednako udaljen od cijevi.
Alu pločica podnožje u centru ima rupu te je baza termometra prislonjena uz gornju ploču pojačala.
Također termometar je postavljen da "hvata" i područje transformatora.
Hvala Deanu na izradi pločica i VBI na donaciji baždarenog alkoholnog termometra
DAH-1 a.jpg

E sada malo o podacima koji su proizašli iz ovog mjerenja:
Temperatura prostorije je bila 22 +- 1 stupanj C. Osim u vremenu 0:00 h - 04:00 h kada je padala na cca 20 C ali ne manje od 19 C.
Samo mjerenje je trajalo cca 1 tjedan ali za referencu je uzeto samo 72 h.
Na kraju sam došao do sljedećih zaključaka:
Temperatura pojačala je u prosjeku 43 C ( mjereno nakon 12 h) da se otkloni greška koja bi mogla nastati prilikom relativno brzog zagrijavanja cijevi u odnosu na ostale dijelove. Nakon 12 sati temperatura ostaje u tom području te bi se t1/t2 mogao uzeti 21 C.
Također saznao sam i koliki je prirast temperature ako se temp. okoline poveća za 1 C i on iznosi malo više od 2.5X tj. 1 stupanj toplija soba 2.5 stupnja toplije pojačalo. To je u neku ruku i dokazano kada se podižući temp. prostorije pojačalo u roku 5 min zagrijalo na više od 50 C.Da bi se zatim istim tempom kod hlađenja prostorije temp. vratila na ref. 43 C.
Prethodnim ispitivanjem je utvrđena i najtoplija točka pojačala a to je između izlaznih cijevi i poklopca trafa +- 50 C. što je i očekivano.
Podatak od 2.5x povećanju temp. u odnosu na okolinu treba donekle uzeti sa rezervom budući da je to vjerojatno linerano do neke vrijednosti a onda raste sa nekim drugim faktorom (čak i exponencijalno sve do pojave bijelog dima :lol: )

Ali to bi sve svakako trebalo uzeti u obzir pogotovo ja jer ljeti temp. u prostoriji bude i preko 26 C ( ne koristim klimu), a imajući na umu i gore spomenute data sheetove (nichicon - ali su vjerojatno slični i ostali prizvođači) da je očekivano trajanje za temp do 85 C ( okolne-unutar uređaja) 1000-5000 h a za temp od 40 C nekoliko desataka tisuća pa čak i 100000 h.
DAH-1 c.jpg

Ukoliko je ovo interesantno ostalima namjera mi je u istim uvjetima ali uz izvedbu pasivnog hlađenja (bez hladila -samo usmjeravanjem strujanja) probati spustiti temperaturu za koliko god je više moguće.
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

Re: DAH-1

PostPostao/la Dean » Čet sij 22, 2015 8:13 pm

Zanimljivo... :D
Dean

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika