Harkonenovo "AIR 807" PSE pojačalo

Re: Harkonenovo "AIR 807" PSE pojačalo

PostPostao/la drazenK » Pet stu 21, 2014 3:37 pm

davorin napisao:Svakako treba svatko odlučiti kakvo pojačalo treba (triodni i/ili tetrodni spoj;

triode rulez!
drazenK

PostPostao/la pamook » Pet stu 21, 2014 3:59 pm

pamook 1 kom za triodnu verziju
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Pet stu 21, 2014 4:33 pm

Paaa, i ja bi jednu triodnu verziju. Dva daha sam propustio, treći neću.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la sonny » Pet stu 21, 2014 11:59 pm

Sonny je vec nesto iskemijao na prilicno velikom komadu iverice, ali mu fale izlazni trafoi :)
Kako je od zadnje zalemljene zice proslo prilicno vremena, nemojte me pitati za detalje...

Uglavnom na Triode festivalu u Fuzinama sam od Harkonena dobio 4 807ice, podnozja i kapice...
Nisam niti razmisljao o nicem drugom doli PSEu, imajuci na pameti sva ogranicenja i upozorenja koja idu uz PSE...

Ako pojacalo zavrsim u dogledno vrijeme, svakako cu ga predstaviti...
Ogranicavaju me malo financije za izlazne trafoe, ali pomalo...

Ovo pojacalo osobno MORAM zavrsiti...
Drazen mi ne bi dopustio da cijevke ostavim da leze negdje u ormaru...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Schultz » Sub stu 22, 2014 12:11 am

Jeli tvoja iverica na tragu Harkonen-Edison prijepiske ili je to neka treća verzija....?
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la midruzin » Sub stu 22, 2014 8:03 am

Jedno pitanje vezano uz ovu temu. Upravo mijenjam izlazne trafiće ( 5K-4ohma iz starih TV-a) u mom starom SE ampu 6P7S (6BG6-GA) - 6S4P sa nešto većim i kvalitetnijim trafoima 5,2K - 8ohma. Pošto ti trafoi imaju samo 8 ohm-ski izlaz, interesira me točna izlazna impedanca 6P7S i 6BG6-GA u triodnom spoju, odnosno koji bi zvučnici najbolje odgovarali: 8ohm/5,2K, 6ohm/3,9K ili 4ohm/2,6K ? Prve i treće zvučnike imam, a drugi su u izradi. S tim ampom s novim trafoima ću još dosta eksperimentirati, dok ne dobijem najkvalitetniji zvuk. Veća snaga me ne interesira, jer je ova od 2x3W više nego dovoljna za moju dnevnu sobu od 5x4 metra.
midruzin

PostPostao/la davorin » Sub stu 22, 2014 9:35 am

Zbog prirode triodnog izlaznog spoja nije uopće kritična anodna impedancija: niža impedancija će dati veću izlaznu snagu iizobličenja, a viša impedancija će dati manju izlaznu snagu i izobličenja.
Kako je u tvom pojačalu napon napajanja ~350V, upravo bi ti zvučnici koje imaš impedancije od ~6 Ohma imali prihvatljiv kompromis snaga/izobličenja sa reflektiranom primarnom impedancijom od ~3,9 kOhma.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 22, 2014 1:04 pm

Malo si razmišljam... što bi ja mogao pogoniti sa 3 W? Imam jedne širokopojasne 16cm zvučnike koji su izvađeni iz nekih jeftilen kutija od neke linije koje su zavaravale da su 3 way kromiranim prstenovima oko tih zvučnika i lažnim prstenovima za srednji i visoki :lol: , zvuk tih kutija nije bio baš nešto :o , iznenađenja li. Međutim te drivere sam svojevremeno stavio u OB i nisam mogao vjerovati koliko dobro su zvučali. do cca 80 do 100 Hz. Ispod toga baš i nisu išli. Ali zvuk je bio fenomenalan uz visoku osjetljivost, sa par vati su već svirali vrlo glasno...
Pa si mislim, nebi li bilo zgodno napajački transformator dimenzionirati tako da uz već spomenute lampe može napajati i jednu 12AU7 čija bi polovica (za svaki kanal posebno) bila spojena kao katodno sljedilo na 100 kOhm potenciometar paralelno sa prvom polovicom 6N1P, pa bi tako činila buffer tj. line out, za eventualno dodatno pojačalo, recimo za neki bas ili sub...?
Mislim da to nebi znatno poskupilo transformator a to (tko se odluči jel) bi bio zgodan dodatak na pojačalu. :think:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 22, 2014 1:17 pm

Može i to ili staviš pojačalo u tetrodni mod i dobiješ 15tak vati. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la sonny » Sub stu 22, 2014 1:30 pm

Schultz napisao:Jeli tvoja iverica na tragu Harkonen-Edison prijepiske ili je to neka treća verzija....?

Da i ne...
Automatski bias, slično napajanje za 807 (malo više kapaciteta), stabilizirano napajanje za drivericu - TL783 - ali iz istog sekundarnog namotaja/napajanja...
AC grijanje, odgoda visokog napona i uključivanja zvučničkih terminala (ne sjećam se jesam li razmišljao i o mute funkciji-no nebitno za sada)...
Samo triodni spoj...
Za drivericu sam "upiknuo" 6N23 za početak, komada dva, svaka za svoj kanal u paralelnom spoju...
Main trafo je eksperimentalni premotani - ima slika nekih u jednoj od tema u coffehousu, čini mi se, gdje smo razglabali o tom pojačalu...
Nisam razmišljao u smjeru monoblokova...
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika