Transformatori - preliminarna razglabanja

Re: Transformatori - preliminarna razglabanja

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 02, 2014 11:14 pm

Evo opet pitanja o trafoima. ovaj put riječ je o toroidnim trafoima za napajanje OTLa o kojem je riječ u drugoj temi.
naime, pripremam si oklope-ukrasne kutije od lima (obični crni lim), pa me interesira na što sve moram obratiti pažnju. Ovdje je skica:
Trafo toroid oklop.jpg

naravno, vodit će se računa o mehaničkom dampiranju, možda ispuna pijeskom (ima naćina da se ušpara na epoksidnim smolama), ali me interesiraju električki mogući problemi. Negdje je možda već bilo spomena, ali dali će doći do neke indukcije u poklopcu? dali središnji vijak koji sve drži pričvršćno za šasiju (koja će isto biti od železa) može biti standardni ili da idem na neki posebni materijal kako bi se izbjegla indukcija u njemu ili stvaranje neke petlje šasija-poklopac-vijak?

usput, pade mi na pamet da se ispuna učini pur pjenom (ima ih predviđenih za više temperature, mada sumnjam da će tu biti velikog grijanja, trafići su poprilični predimenzionirani), mišljenje?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub kol 02, 2014 11:45 pm

Ja nažalost nemam koji pametan odgovr na zmajzeva pitanja već još jedno pitanjce nadovezano za oklope transformatora ili opčenito na materiale za spriječenje elektromagnetskih smetnji,a možda i zmajzu se otvore nove opcije.Obično se poklopci prave od metala Fe najčešće ali sam vidio i druge Cu napr. ali mene zanima dali bi karbon bio dobar??? mislim pošto karbon ili ugljična vlakna kako se ih također naziva bi trebali biti odlični provodnici struje dali su jednako tako odlični izolatori elek. smetnji.
Možda se misli da rad s karbonom je težak ali ja vjerujem da nije,danas se dade naručiti material i smole preko neta a za ovako male komade nebi došlo ni pretjerano skupo a način rada je jako sličan radom sa stakloplastikom.
P.S.
nešto mi smrdi da ova moja nije neka dobra ideja jer je bar ja još nisam vidio na trafima ili slično...a možda se i varam
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Sub kol 02, 2014 11:47 pm

Zmajzu, nesto ces tu morati izolirati, odvojiti... inace, nece biti dobro... :hand:

Procitaj par stranica na starom forumu gdje smo raspravljali o slicnom:

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=3&t=205&start=90#p13683
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Ned kol 03, 2014 7:06 am

Svakako treba pripaziti da vijak u "suradnji" sa metalom poklopca i metalom šasije ne napravi kratkospojni zavoj! Dakle vijak mora biti izoliran od metalnog poklopca (i/ili metalne šasije), ili mora biti od izolacionog materijala!
Osim estetske, svrha oklapanja i zalijevanja transformatora u kutije ("kapsule", "zvona", itd.) je spriječavanje njegovog rasipanja smetnji prema okolini, i zaštita transformatora od utjecaja vanjskih smetnji.
Zbog toga korištenje kutija od plastike, ugljičnih vlakana, stakloplastike, drveta i sličnih ne-metalnih materijala zadovoljava samo estetsku svrhu.
Najbolji rezultati oklapanja se dobiju s kombinacijom metalnog poklopca od željeza (čelika) i MU-metala. MU-metal je vrlo skup i teško ga je nabaviti, pa se umjesto njega s sličnim uspjehom koristi kombinacija od standardnog trafo-lima, bakra (lim ili folija) i kutije od željeznog (čeličnog) lima. Za vanjsku kutiju se može koristiti i pocinčani željezni lim, ali zbog galvanskih struja u tom slučaju treba bakrenu foliju izolirati od kontakta s njim!
Postoje i gotovi limovi u kojima su različiti metali spojeni eksplozivnim postupkom (TRIPLEX-SHEET, SPACE-SHEET, itd.) koje neki proizvođači (WAVAC) pojačala koriste i za izradu šasija, ali za oklapanje transformatora nisu ništa bolji od gore spomenute kombinacije.
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned kol 03, 2014 8:12 am

Misli oko karbona počele su mi se vrtiti jer sam vidio da se često neki vodiči dal u kompjuterima dal pojačalima presvlače nekakvim materialom sličnom tome,isto kao onaj snake skin koji pokriva zvučne kabele itd.,koji je to onda material i dal bi se njime mogli oklopit trafoi?
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Ned kol 03, 2014 12:08 pm

Grafitne presvlake (električno vodljive!) se i dalje koriste tamo gdje je samo električno oklapanje dovoljno, a površine nepravilne pa se ne mogu jednostavno "obući" u lim ili foliju.
Tako se grafit (u tekućem obliku sa otapalom koje poslije ispari) nanosi sa kistom ili sprejem na izdubljene prostore drvenog tijela električne gitare tamo gdje se smještaju potenciometri, preklopnici i magneti (PICK-UP).
Površine tretirane grafitom postanu električki vodljive i spriječavaju prijenos statičkog elektriceta na elektroniku unutar gitare i dalje u pojačalo. Ima i drugih namjena takvih presvlaka, ali za kvalitetno oklapanje od štetnih elektromagnetnih smetnji mogu poslužiti samo metalni limovi. Kakvi limovi za oklapanje, to prvenstveno ovisi o frekvencijama koje treba oslabiti! Za oklapanje i atenuaciju niskih frekvencija smetnji su najbolji fero-magnetni materijali, a za smetnje visokih frekvencija je najbolji bakar (ili srebro, odnosno posrebreni bakar).
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned kol 03, 2014 9:57 pm

Kad se priča o ispunama metalnih kutija di se trafoi ili prigušnice nalaze (koje ako se ne varam ponajviše služe za smanjenje brujanja ) dali tu postoje kakva pravila??sad znam da se ne može unutra uliti što god se hoče,evo zmajz spominje epoksilne smole dali su to one normalne koje se mogu kod nas nabavit ili su to neke posebne?Fini pijesak mi se čini ok jer sam ga več viđao da se koristi u audio svrhama za smanjivanje vibracija iako za oblogu trafoa nisam još vidio.
Sad još jedno od mojih famoznih pitanja,kroz maglu se prisječam kao da sam negdije pročitao da se u tu svrhu koristi i pčelinji vosak,jeli to moguče??Taj se vosak topi na relativno niskim temperaturama ali ako trafo nije vruč na dodir tokom rada nebi se trebalo ništa otopit (po meni... :) )
Pao Pepeo

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned kol 03, 2014 10:02 pm

Ja mislim da su to obične epoksidne smole koje se nađu kod nas. Već je ja mislim bilo govora o njima na drugom forumu ali davno je to bilo i ne sjećam se više. Sjećam se samo da se to kupovalo u kantama od kile ili tako nešto i to onda nije nešto pretjerano skupo. Iskreno ja nisam nikada sa time radio osim sa epoksidnim ljepilima koja u ovu svrhu nisu niti za pomisliti jer bi cijena količine potrebne da se ispuni lonac sa trafom bila jednostavno pretjerana.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Ned kol 03, 2014 10:38 pm

Epoxidne smole su vrlo skupe, pa se koriste u kombinaciji sa poliesterom, koji je višestruko jeftiniji.
Time se cijeli posao zalijevanja transformatora napravi financijski pristupačniji samograditeljima.
Mogu se koristiti i višekomponentne zalivne mase za VN-kabelske kutije i VN-spojnice (kao što je ARALDIT i slični materijali), ali i cijena takvih materijala je prilično visoka.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon ruj 08, 2014 11:27 am

Mali i zgodan programčić za brzo i orijentaciono proračunavanje izlaznih transformatora i s obzirom na jednostavnost, prilično je točan u odnosu na detaljne programe (ne baš uvijek, a podrazumjeva se korištenje uobičajenih trafo Si-limova i EI i/ili UI jezgri).
Program je napisan jako davno, pa ne radi u novijim operativnim sistemima WINDOWS-a (od WIN2000 na dalje! :lol: ) bez dodatne sistemske datoteke, koju također prilažem u kompresiranom obliku.
Za aktiviranje treba u poseban direktorij dekompresirati obe datoteke, pa zatim pokrenuti sam program "Amator2000". Program se neće instalirati na računalo, a u radu nije koliziji s nikakvim drugim meni poznatim programom. Može se napraviti i link (Shortcut) na desktop da bude stalno pri ruci.
Korisnički jezik je Poljski, ali se zapravo svatko vrlo brzo snađe! :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: davorin; Pon ruj 08, 2014 11:51 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika