Transformatori - preliminarna razglabanja

Re: Transformatori - preliminarna razglabanja

PostPostao/la davorin » Čet lip 12, 2014 6:35 pm

Stavljenje metalnih poklopaca ("zvona") na transformatore je započelo kod transformatora u mjernim uređajima gdje se nastojao pod svaku cijenu spriječiti utjecaj mrežnih smetnji na ono što se mjeri.
Po ugledu na to su "zvona" ušla i u pojačala za električne gitare (i el. bas ditare) da se spriječi (smanji) mrežna indukcija osjetljivih elektro-magnetnih PICK-UP -a na gitarama. Izlazni transformatori na git.-pojačalima su dobili svoja "zvona" kad se pokazalo da smanjuje smetnje uzrokovane rasvjetom pozornica (uglavnom u ono doba reguliranom triacima i tiristorima koji su vrlo jaki generatori smetnji vrlo širokog spektra). Kroz praksu sam ustanovio da u gitarskim pojačalima i mrežna prigušnica treba biti oklopljena, ukoliko se nalazi u blizini izlaznog trafa. Ukoliko nema oklopa, mopra se montirati smjerom pod kutem od ~45° u odnosu na izlazni transformator da se u zvučniku ne čuje smetnja od 100Hz.
davorin

PostPostao/la zuzi » Pet lip 13, 2014 12:14 am

Naš "kućni motač" se uglavnom drži uputa o načinu motanja sa ove stranice www.audiofaidate.org/it. Vrijedi pogledati.
zuzi

PostPostao/la davorin » Pet lip 13, 2014 8:47 am

Kroz primjere sa slikama ću pokušati prezentirati kako izgledaju transformatori (svi su mrežni!) koji su namotani sa i bez kalupa. Moram priznati da na trefo bez kalupa stane veća količina bakra (možda 10-ak posto), ali dok nisam rutinirao svoje namotavanje transformatora, puno mi je draže (i brže!) bilo namotavanje namotaja na kalupe sa bočnim stranicama.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Čet srp 17, 2014 9:26 pm

Tko o čemu, ja opet o transformatorima. Ovaj put čisto praktično pitanje, radi se o čiščenju upotrebljavanih limova. Negdje je bila tema o tome, ali nemrem naći.
Uletilo mi ovo:
IMG_20140715_164753.jpg
IMG_20140715_164734.jpg

Malo sam si dao truda, prebrao hrpu, odbacio jako svinute, posložio i tako to. Limovi su EI114, malo rijeđa pojava, ali ima ih cca 480-490 komada, ukupna debljina svih limova je cca 182mm prema mojem šubleru, limovi su 0,38-039 mm, kako koji. Nisu jako prljavi niti hrđavi, ali ipak ima ostataka starog laka. Sad, nije taj lak nešto jako tvrd i žilav, da se sastrugati malo oštrijom špahtlom, ali to bi bilo blesavo raditi.
zapravo me interesira može li se to očistiti npr. nitrorazređivačem, neznam koliko je osjetljiv tvornički izolacijski sloj na limovima (po izgledu istih bih rekao da je gore nekakav oksidni sloj ili što...), da ga ne sj... a da ikpa očistim limove.
Onako odokativno bi se dalo napraviti 4 trafa s kvadratnim presjekom jezgre 38 x 38 mm, ili neke prigušnice ili kako god. Šteta baciti, pa ako neko treba nek se javi. No charge.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet srp 17, 2014 11:15 pm

Davorina sam pitao preko PMa o čišćenju limova i rekao mi je da ih stavim u ror na oko 100°C da se dobro zagriju i onda u piksu sa nitro razrijeđivačem i to onda ostaviti da stoji jedan dan, naravno piksu zatvoriti da nitro ne hlapi.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pet srp 25, 2014 6:54 pm

Očišćeni i pripremljeni limovi od Zmajza za slaganje 2 transformatora od ~30cm2-netto. Treba napraviti kaleme, kalup kalema za motalicu, izrezati izolacije, te proračunati i namotati potrebne transformatore.
Nakon mjerenja i testiranja gotovih transformatora, treba još doraditi stare poklopce/zvona, lakirati namotaje i sve obojati. :D
davorin

PostPostao/la Edison » Pet srp 25, 2014 9:41 pm

davorin napisao:Treba napraviti kaleme, kalup kalema za motalicu, izrezati izolacije, te proračunati i namotati potrebne transformatore.
Nakon mjerenja i testiranja gotovih transformatora, treba još doraditi stare poklopce/zvona, lakirati namotaje i sve obojati. :D

Znamo li ikoga da bi to sve mogao napraviti? ;)
Edison

PostPostao/la davorin » Sub srp 26, 2014 7:43 am

Limovi su debljine ~0,475mm, u svakom paketu ima po 189 parova EI-limova, ukupni presjek je Sb~34,3cm2 (brutto) od čega je čisti presjek Sn~31,6cm2. Srednja duljina magnetskog toka je L~21cm.
Izolacija limova je napravljena sa elektro-pasivizacijom i vrlo je tanka, pa je faktor ispune vrlo visok (92-93%). Limovi su relativno debeli, ali i kvalitetnog sastava, pa se za početnu kalkulaciju može uzeti gustoća magnetne indukcije ~1T (50Hz). Mjerenja sa probnim namotajem su pokazala da se pri proračunavanjima izlaznog transformatora sa protokom istosmjerne struje (150mA-max.) može za početnu permeabilnost uzeti brojka od Mi~5000.
Zadnja izmjena: davorin; Sub srp 26, 2014 9:28 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sub srp 26, 2014 9:07 am

To bome nisu maleni trafoi :D
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Sub srp 26, 2014 9:47 am

tom_hifi napisao:To bome nisu maleni trafoi :D

Ne, to su jezgre koje će poslužiti za izlazne transformatore elektronki SV572-10 za snagu od 25W/20Hz (klasa A1, a 45W u klasi A2 pri 30Hz). Minimalni potrebni induktivitet je L~32H (Ra=5kOhma), a sa 1800 primarnih zavoja i sa zračnim rasporom od 0,32mm se dobije izračunata vrijednost od L~33H (za maksimalnu istosmjernu struju od Idc~150mA). Primarni namotaj će biti u minimalno 6 sekcija po 300 zavoja (svaka sekcija od 3 reda po 100 zavoja bakrene lak žice debljine 0,40mm; možda i 9 sekcija po 200 zavoja?!) spojenih u seriju, a sekundar od 7 paralelno spojenih sekcija od 72 zavoja (svaka sekcija sa Cu-Lak žicom debljine 0,60mm stane u jedan red).
Trenutno sam zauzet drugim poslovima, ali doći će vrijeme za namotavanje tih transformatora, s obzirom da imam 4 nove elektronke SV572-10.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika