TESLA 57B KVINTET

Re: TESLA 57B KVINTET

PostPostao/la tubeman » Pet srp 11, 2014 5:30 pm

Izgleda da nema šanse da baš sve bude po planu :)

Jučer sam odlučio istestirati magične oči tipa EM4 i EM34 (električki posve iste osim podnožja), ali rezultat je ispao prilično porazan.
Od pedesetak komada, što EM4, što EM34, ispala je uglavnom hrpa više-manje impotentnog smeća :(
Da bude još gore, stiglo ih je još desetak, od kojih NITI jedno nije davalo znakove života :(

Par komada ispravnih ili novih koje čuvam još od stoljeća sedmog idu u sef u ZA-BU :)

Inače, magično oko bi trebalo izgledati otprilike ovako:
EM34
Slika

EM4
Slika

Na žalost, ispalo je otprilike ovako:
EM34
Slika

Ovdje se vrlo korisnim pokazao stabilizirani HV ispravljač (150-350V) s kojim se može vrlo fino podesiti napon za testiranje.
Jako dobro je došao i ugrađeni 6.3V stabilizirani izvor za grijanje.

Ovih tridesetak totalno mrtvih ipak ne ide u smeće.
Mislim da imam ideju kako im udahnuti nešto života ......
Ako ništa drugo, barem protezu :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Pet srp 11, 2014 7:30 pm

Prema ovim fotografijama, u mojoj je Tesli bilo EM4 magicno oko.

Tubemane, kako mislis ta magicna oka "ozivjeti"?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la deleted user » Sub srp 12, 2014 9:21 am

Posaljes ovom rusu ili kupis/napravis slican uredjaj:

Watch on youtube.com

PostPostao/la Master of disaster » Sub srp 12, 2014 9:53 am

Nedavno sam razgovarao sa čovjekom koji se je svojevremeno servisirao rtv tehniku, i pričao mi je o aparatu za regeneraciju crt ekrana, i još je bio komentirao da se isti postupak može primjeniti i na lampe.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la deleted user » Sub srp 12, 2014 11:23 am

Master of disaster napisao:Nedavno sam razgovarao sa čovjekom koji se je svojevremeno servisirao rtv tehniku, i pričao mi je o aparatu za regeneraciju crt ekrana, i još je bio komentirao da se isti postupak može primjeniti i na lampe.

Pa zar CRT (Cathode Ray Tube) u stvari nije jedna velika elektronka? Provjeriti njemacki natpis na uredjaju iz videa u mom postu ;)

PostPostao/la tubeman » Sub srp 12, 2014 12:58 pm

Ako znaš postupak regeneracije cijevi, onda ti ne treba takav uređaj koji je svojedobno bio sastavni dio svakog boljeg RTV servisa.
Ali postupak regeneracije "standardnih" elektronki je nešto drugačiji od ovih indikatorskih, a opet je drugačiji kod modernijih indikatora tipa EM80 i 84 od onih starijih.
Regeneracija se svodi na oživljavanje emisije cijevi, tj aktiviranje aktivnog sloja katode. Nema drugačijeg načina regeneriranja.
Moguće je još, u samom radu, podići pojedine napone da cijev živne, ali to onda više nije ista cijev.
Kod regeneracije je najčešće dovoljno tek kontrolirano podizanje napona grijanja.
Efekt je, naravno, privremen i nije moguće vratiti mladost na dulje vrijeme, jer što je potrošeno, potrošeno je. Osim ako se ne radi o novoj i nekorištenoj cijevi koja zna biti "slaba" od početka.
To je upotrebljivo kod, npr uređaja čije su cijevi vrlo skupe, a neće u budućnosti previše raditi.
Takvih regeneracija sam napravio podosta i nisu ništa posebno.

Isto to vrijedi i zaindikatorske cijevi PLUS još jedan JAKO VAŽAN detalj: Ako je fosforni sloj "izgorio", nema šanse da se tu išta više regenerira :)
Zato su možda novije cijevi poput EM80 i 84 bolji potencijalni kandidati jer im ne strada fosforni sloj brzo kao kod ovih starijih, već prije oslabi katoda.

Takvu regeneraciju je moguće napraviti s običnim tubetesterom, čak i s priručnim sredstvima, naravno, ako se zna što treba napraviti.
Nikakav "sofisticirani" uređaj ne radi ništa drugo osim što određene režime postiže na "for dummies" način :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub srp 12, 2014 8:44 pm

Nastavak aktivnosti.....

Opet fini elektronič..... pardon, stolarsko-sanitarni radovi :)

Ošmirglama. polijepljena i popravljena još jedna kutija.
Isti postupak.
Ova je malko svjetlija - ostavio sam je upravo onakvom kakva je u originalu.

Slika
Slika

Danas sam izvadio crvljivka iz vreće.
Izgleda da je Pamook, ili dobro odradio posao deratizacije, ili je crve izmislio :) :) :)
Zapunio sam i pokitao sve rupe kojih zbilja ima na stotine, i to na svim mogućim i nemogućim mjestima :)
Bilo je malo odignutog furnira kojeg je trebalo srediti i dosta odlijepljenog na rubovima.
Srećom ništa značajno nije nedostajalo pa sam sve uspio srediti.

Slika

Moram još malo razmisliti, ali sve mi se više sviđa ideja da na ovu kutiju nabacim fini crni piano lak.
Previše je rupa za sakrivanje i pokitanih brazgotina, a ne da mi se to iznova furnirati.
A i nemam doma nešto previše upotrebljivog furnira.
Neće biti odmak od originalnosti jer sam vidio 57-ice i u crnoj boji.
Ne znam, vidjeti ću još......
tubeman

PostPostao/la pamook » Sub srp 12, 2014 10:39 pm

...aaaa nis ja crve izmislio, evo korpus delikates (leš nadjen u plasticnoj plitici za A4 papire koja je stajala na polici ispod radija, naspricano istim insekticidom kao i radio... samo se ne mogu sjetit kojim :| )... na slici broj 1 - Dzohar Dudajev

a sto se rupa svuda tice, meni su najpitoresknije izgledale one kroz krpu kraj zvucnika, istih ostrih rubova kao i da krpe uopce nema :lol: :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Ned srp 13, 2014 6:52 pm

Odluka je pala :)
Crvljivko će dobiti sjajni crni kaput.
Uz sve pokušaje, ne sviđa mi se rezultat skrivanja pokitanih rupa.
Mislim da će i ova varijanta biti više nego dobra.

Nakon malo finijeg brušenja, palo je kitanje akrilnim špric kitom kako bi se zapunile i izravnale sve moguće neravnine i pukotine te napravila dobra podloga za lak.
Kod ovakvog lakiranja ne smije biti grešaka jer se i najmanja nepravilnost vidi.
Naravno, nemam petlje tvrditi da ću to postići, ali ću se barem potruditi :)

Slika

Nakon ovoga slijedi fino brušenje koje bi trebalo osigurati dobar konačni izgled.
Špric kit sam nanosio kompresorom jer je prokletinja u sprej verziji barem pet puta skuplja.
Problem je samo to što me mrzi poslije prati špricu :)
A uopće nije strašno :)

Da ne zaboravim, a to sam htio više puta napraviti - pohvaliti alat nabavljen relativno nedavno.

Slika

U zaborav je bacio sve ostale brusilice šlajferice i sl. kojih sam se nakrcao podosta do sada.
Neizmjerno ubrzava posao, dopire svuda i milina je s tim raditi.
Moram priznati da sam ih imao nekoliko "sličnih" od raznih jeftinih sorti, ali nisu bile niti blizu ovome pa sam ih se riješio po kratkom postupku - ošlo u "darove" :)
Ovaj nije baš jeftin, ali vrijedi svake lipe (i to desetorostruko :) ).
.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pet srp 18, 2014 9:12 pm

Mali korak po mali korak i... nikuda ne stigneš, ili u najbolju ruku jako sporo :)

Današnji korak je bilo bajcanje kutije.
Ovaj puta sam to napravio s kompresorom i špricom jer kistovi, spužve i valjci uvijek ostave grde mačke :) :)
Bajc sam umijesio u malo rijetkog laka tako da se bolje primi :) :) :)
I primilo se.
Sada se sve treba dobro osušiti do sutra kada ide lakiranje.
Za sada dobro.....
Slika

Sve mi pada na pamet da kojeg od neraspoređenih prelakiram u neku divlju boku :mrgreen: :mrgreen:
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja