Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la Master of disaster » Sub vel 01, 2014 4:29 pm

Jedno pitanje za iskusnije; ne radi li se ovdje zapravo o circlotron koncepciji :think:

http://users.triera.net/zupanbra/elektr ... p_cro.html
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub vel 01, 2014 5:57 pm

Da, varijante koje sam više puta radio još '70-ih upravo zbog jasnih uputa za namotavanje izlaznih transformatora. Kasnije sam koristio i druge elektronke s manjim unutrašnjim otporom i većim strujnim kapacitetom po praktično istoj šemi uz preračunavanje izlaznog transformatora i manje izmjene u ispravljačima.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub vel 01, 2014 6:31 pm

Po sjećanju, kako je to radilo u usporedbi sa pp integrircem sa el 86?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub vel 01, 2014 8:57 pm

Master of disaster napisao:Po sjećanju, kako je to radilo u usporedbi sa pp integrircem sa el 86?

Zapravo mi se teško sjetiti kako su zvučala takva pojačala sa EL84 i EL34 elektronkama jer sam ih radio prije ~40-ak godina, ali slične varijante koje sam kasnije radio sa EL86 (E235L, EL36, PL36 i PL404) su radile izvrsno, neke možda i bolje (naročito varijanta sa 4 komada EL86 po kanalu, a principjelno po vrlo sličnoj šemi; zadnja varijanta je imala 6N2P-EV, 6N1P-EV i 2xEL86 po kanalu).
Treba uzeti u obzir da takva pojačala rade jako dobro, ali su skuplja, kompliciranija za gradnju i daju manju izlaznu snagu u odnosu na uobičajenu varijantu.
Trenutno imam jednu nezavršenu šasiju sa stereo pojačalom po zadnjoj varijanti, ali nemam vremena za finalizaciju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la s@ki » Sub vel 01, 2014 9:09 pm

zanimljivo izgleda :)
ne djeluje kao da ti je puno ostalo za dovršiti, zašto si stao ?
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Sub vel 01, 2014 9:12 pm

s@ki napisao:zanimljivo izgleda :)
ne djeluje kao da ti je puno ostalo za dovršiti, zašto si stao ?

Da, nije pun o ostalo do kraja, ali ipak traži još najmanje 4-5 dana!
Nemam vremena za to na žalost, radim druge stvari po narudžbi.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub vel 01, 2014 9:31 pm

4-5 dana? S obzirom na vašu brzinu i sliku ja bi prije rekao 4-5 minuta :lol:
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub vel 01, 2014 9:42 pm

Master of disaster napisao:4-5 dana? S obzirom na vašu brzinu i sliku ja bi prije rekao 4-5 minuta :lol:

Brzina lemljenja tu više nema značaja! Treba doduše zalemiti nekoliko elemenata (ispravljač za negativni prednapon i kablove prema oktal podnožju na stražnjoj strani), ali zatim dolazi puštanje u pogon, podešavanja mjerenja, probni rad itd.
Da ne zaboravim izradu poklopca za mrežni trafo i montažu na šasiju!
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub vel 01, 2014 9:59 pm

U onome što sam do sada pročitao o circlotronu nisam nidje naišao na informaciju da s obzirom na uobičajenu varijantu za iste (i isti broj lampi) daju manju snagu. Pod negativne strane uglavnom se navode skupa i komplicirana izvedba zbog dva napajanja i potreba za dobro uparenim lampama zbog mogućih oscilacija.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub vel 01, 2014 10:08 pm

Master of disaster napisao:U onome što sam do sada pročitao o circlotronu nisam nidje naišao na informaciju da s obzirom na uobičajenu varijantu za iste (i isti broj lampi) daju manju snagu. Pod negativne strane uglavnom se navode skupa i komplicirana izvedba zbog dva napajanja i potreba za dobro uparenim lampama zbog mogućih oscilacija.

Kako se u circlotronu ne mogu druge rešetke napajati sa bitno nižim naponom od anodnog (zapravo je veza G2 sa anodom protufazne elektronke u pripomoći da se dobije dovoljno visok napon za pobudu-bootstraping), taj niži napon napajanja (barem za EL86) daje i manje snage.
Imam napon svakog ispravljača oko 200-220V (DC) koji između anode i katode izlazne elektronke daje 195-215V, a na G2 između 180 i 190V u circlotronu, a u mojem zadnjem protufaznom pojačalu mi je Ua-k oko 300V, a Ug2-k oko 235V. Narvno da tako značajna razlika u naponu napajanja daje i znatnu razliku izlazne snage.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika