Edison napisao:To je bilo moje prvo cjevno pojacalo, a proradilo je negdje oko Bozica 2008. godine. Izabrao sam tvoju shemu jer je relativno jednostavna, a oni koji su radili to pojacalo imali su samo pohvale. To je bilo eksperimentalno pojacalo, do tad sam napravio samo pretpojacalo s cijevima, i zanimalo me je mogu li sastaviti i pojacalo. Cijevi sam kupio u prodavaonici muzickih instrumenata, a mrezni trafo je bio koji sam imao. Izlazni trafoi su bili kineski... Bila je to hladna zima, svi okolo su se gijali maksimalno, i mrezni napon je bio nizak, 205 do 212V. Zbog toga je izlazni napon iz transformatora bio prenizak. No meni je pojacalo posluzilo da steknem iskustvo. Nije bilo svrhe usavrsavati to probno pojacalo, ono je posluzilo kao iskustvo za daljni rad. Kasnije je narucen posten mrezni trafo, prosla zima i mrezni napon je dosao u granice normale, i ja sam napravio nesto slicno tvom projektu RH807, samo sam koristio KT66 cijevi. Tebi mogu zahvaliti na shemama s kojima sam ja poceo raditi s cijevima.
Drago mi je da si dosao na nas forum. Konstruktori uvijek dobro dodju...![]()
Znam i da si na drugim forumima imao problema zbog stavova i, ajmo reci, "pristupa". Nadam se da ovdje nece biti sukoba tog tipa. Ovo je mali forum s dobrom atmosferom.
Šteta je što nisi mogao u potpunosti da uživaš u RH84 pojačalu zbog trivijalnog problema kakav je napon mreže. I kod mene u zgradi je do nedavno bilo samo 211V umesto 230V... preopterećeni trafoi u kraju u kome je dozidano još zgrada a infrastruktura nije pojačana - da ne pominjemo činjenicu da ljudi danas imaju mnogo više raznih potrošača u odnosu na prošla vremena... te da zbog opšte loše ekonomske situacije u mnogim stanovima zapravo živi više ljudi nego nekada, jer su deca dobila svoju decu, a nisu dobila stan, niti su u mogućnosti da ga kupe - to su one "višegeneracijske zajednice" koje preovlađuju u nekim delovima grada. Tek, mene tih 211V nije dugo ometalo - nakon useljenja, čim sam shvatio da grejači na lampicama čkilje a napon je redovno u nekom (niskom) opsegu, rešio sam sve kritične aparate na bazi voltage-boost trafoa. Jednog dana je nestalo struje na celo prepodne... a kada se vratila, bi mi nešto sumnjivo pa sam prvo proverio napon: 230V! Od tada uvek imam između 223 i 227, što je sasvim OK, taman malo iznad starih 220V ili malo ispod novih 230V.
Tvoje novo pojačalo sa KT66 deluje zanimljivo, baš me zanima u kojoj meri si se držao šeme RH807 (koja se može napraviti sa 6L6 i KT66, između ostalih), te da li bi možda želeo da unaprediš pojačalo na rev2 status (kao RH84 rev2)?
A što se tiče tvojih komentara o kineskim trafoima (otprilike "dobro su ih namotali, ima basa"), to nije bilo zbog dobro namotanih kineza, već zbog šeme RH84 i uopše RH spoja koji zbog izuzetnog dampinga (niska izlazna impedansa cevi) daje odlične rezultate sa veoma linearnim frekventnim opsegom - čak i uz stare trafojčiće iz radio aparata, ili neke "kineze"
Suštinska razlika između starih i novih RH pojačala je "ambicioznost" u pogledu snage i insistiranje na većim i kvalitetnijim trafoima, a u poslednje vreme i demistifikacija mistifikovanih 300B i 2A3 (RH2A3 već uveliko svira u Holandiji, a ja radim na jednom zanimljivom projektu koji ću uskoro objaviti sa tom šemom).