Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Edison » Uto srp 30, 2013 9:59 pm

Operacija busilica zavrsena. U prikladnu kutiju ubaceni trafo, grec i konektori. Montiran odgovarajuci konektor na kabel busilice. Sve radi, regulacija broja okretaja ide bez problema.

Bus-2634.jpg

Bus-2636.jpg

Bus-2637.jpg

Bus-2639.jpg

Bus-2640.jpg

Ne bi se trebalo grijati, ali ako bude, lako izbusim par rupa za hladjenje. U startu sam to izbjegao jer je kod busenja uvijek prasine i strugotone pa mi se cini bolje kad je kutija zatvorena.

Mali savjet za one koji ce mozda nekada nesto slicno napraviti. Bolji bi se pokazao trafo od 15V, od ovog od 12V kojeg sam imao.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la mishox » Uto pro 10, 2013 9:24 pm

I meni stiglo navedeno čudo.

Slika

Kao što kažeš, izrada nije baš za pet, ali cijena je povoljna. I radi.
Išao sam mjeriti i došao do zaključka da od svih starih kondića koji se motaju po ladicama, ova fina hrpa su smeće!

Slika

Rekorder po pitanju ESR-a je jedan od herojskih 74 ohma.
Naravno, nisu sve vrijednosti ESR-a nužno loše. Pokušavam naći nekakvu bolju referentnu listu, ali za početak koristim ovu:

Slika

Poslovično, Rifa se pokazala kao elektrolit sa najmanjim ESR-om. Najgori na testu bili su ITT.

BTW - navedeni uređaj ne mjeri ESR na kondenzatorima od 1,5uF i manjim.
---------------------
http://www.misho.info
mishox

PostPostao/la tubeman » Uto pro 10, 2013 10:14 pm

U principu, od tih starih malih kondenzatora se najčešće i ne može puno očekivati.
Pogotovo ako su izvađeni iz uređaja i stajali neko vrijeme.
Kod starih ali nekorištenih, tih problema uglavnom nema, a imam dosta starih kondenzatora koji unatoč tome imaju full specifikaciju svih parametara.

Problem kod tih mjerača je u tome što imaju samo jednu frekvenciju "uzorkovanja" koja možda nije najbolja u svim situacijama.
Zato je možda (pošteno od konstruktora) mjerenje ESR-a za manje kondenzatore isključeno, mada su ti manji možda kritičniji od "velikih" i tu je mogućnost mjerenja vrlo važna..

Mjerenje s frekvencijom od 100 Hz, 1 KHz, 10 KHz ili 100 KHz će najčešće dati vrlo različite rezultate. Zapitajmo se zašto....
Pri tome će kondenzator za onu namjenu za koju je vjerojatno namijenjen biti više nego dobar.

Zato bih ja taj tip mjerača radije nazvao "indikatorom" više ili manje točnim, sposobnim "precizno" mjeriti tek jednu veličinu - u ovom slučaju kapacitet.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la micro » Uto pro 10, 2013 11:52 pm

Da li neko zna recimo koje kvalitete su iskrini bipolarni kondenzatori , plasticni kvadratnih oblika crvene boje a takodje i bijele boje, nominalnog napona vecinom 250V ili i 100V ima i vecih napona, vrijednosti su 470n ,220n i 1u.

Ne pise nista na kucistima samo iskra, kapacitet, napon i slovo K ili M , nije odredjeno bojom ima i bijelih i crvenih sa oba slova.
micro

PostPostao/la joe dalton » Sri pro 11, 2013 12:09 am

micro napisao:Da li neko zna recimo koje kvalitete su iskrini bipolarni kondenzatori , plasticni kvadratnih oblika crvene boje a takodje i bijele boje, nominalnog napona vecinom 250V ili i 100V ima i vecih napona, vrijednosti su 470n ,220n i 1u.

Ne pise nista na kucistima samo iskra, kapacitet, napon i slovo K ili M , nije odredjeno bojom ima i bijelih i crvenih sa oba slova.

Koliko se sjećam to su standardni Iskra poliester blokovi. Nisu loši, ali ništa posebno.
Ovo je inače za neku drugu temu.
joe dalton

PostPostao/la tubeman » Sub pro 28, 2013 1:57 pm

Danas bio Deda Mraz :) :)

Cijeli me život kopkala ona slika Druga Tite kako stoji za strugom i daje inspiraciju pregaocima i mladima :)

I tako odlučio ja jučer da bih i ja trebao imati jedan.
Ne radi inspiracije već radi zadovoljavanja potrošačkih strasti pred Novu godinu :) :) :)
No, nije baš tako (ili možda jest?), ali odluka je bila čvrsta, a hebeš odluke koje promijeniš kroz noć :) :) :)

I tako obogatih svoje izražajne mogućnosti još jednim lijepim, nadam se i korisnim komadom radionskog namještaja.
Nije velik, ali sasvim dovoljan za ono za što sam ga planirao, a i prostor je velika prepreka za udomljavanje većeg koji je tek malko skuplji..

Slika

sam stroj bez alata ne vrijedi puno pa sam na buvljaku uzeo i osnovni komplet noževa.

Slika

Sada još nešto repromaterijala i udriii vježbati.
Nešto malo iskustva imam, i sada je vrijeme da se podsjetim i naučim nešto novo.
Ionako je sve ovo samo zabava :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Sub pro 28, 2013 2:08 pm

Svaka cast druze Ti... ops, tubeman! :D
Edison

PostPostao/la harkonen » Sub pro 28, 2013 2:35 pm

Drug Tito se zaposlio u mlinu kraj Bjelovara, baš kao tokar-bravar. I što,
tako ga je dobro opravio da i dan danas - mlin ne radi !!
Ali zato ima podosta metalnih ograda koje je u fušu napravio taj poznati
čiča, baš tu oko ruševnih kuća u tom pitoresknom mjestašcetu zvanom
Great Trinity ili po postromaničkom - Veliko Trojstvo koje planiram otkupiti
od vlasnika i plasirati na ebay. Već sam trebao. Sve što je izašlo ispod srpa ili
u ovom slučaju - čekića, ima da košta!
I onda, kako će trebati tu i tamo koji komad restaurirati, vidim tko će biti voljan za to,
iz ruke i volje majstora mora se osjećati duh tog vremena..... :lol:
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la pamook » Sub pro 28, 2013 3:33 pm

:clap: cestitke na stroju :D

cesto puta sam (slicnog, istog) obilazio u osjeckom baumaxu, i....sjetio se naslovnice SAM-a (stari je redovno kupovao tu tiskovinu)

mozda jednog dana, nakon vertikalne glodalice :D

Slika
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Edison » Sub pro 28, 2013 7:26 pm

pamook napisao:i....sjetio se naslovnice SAM-a (stari je redovno kupovao tu tiskovinu)

I ja sam redovno kupovao SAM. Hoces reci da sam ja star? :lol:
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala