Ton generator XR2206

Re: Ton generator XR2206

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 09, 2013 2:39 pm

Ne znam za Bjelovar ali oko SISKA nisu ;) A čuj, šema je standardna i nije nešto puno izmišljeno na njoj. U biti to je isti jarac kao i šema od Krella koju sam upotrijebio za phono(po prijedlogu Aparatusa) samo u Krellovom slučaju 78xx je upotrijebljen za smanjivanje napona na zadanu vrijednost a ovdje zenerica. Dio poslije greca je isti kao i ča su S@ki i Ilimzn napravili ono dvostruko napajanje sa lm317 tako da sve je to ugrubo rečeno sve isto samo postoje sitne varijacije.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Sub stu 09, 2013 2:52 pm

Ja san sebi uradija GF sa MAX038, francuski projekt, izlaz je opamp AD811, u originalu je radija ga buffer, ja san malo pripravija da ima gain 2x, napajanje najobićniji 7805, 7905 i to radi super, još san doda brojač frekvencije sa LCD, sa pic. Nđe se na ebay MAX038, prvi put san iz kine dobija lažnjak. Kasnije san iz UK, ebay i radi super. Da sad radin uzeja bi nešto ka ovo radije, izađe možda nešto skuplje, a nema zahebancije.... http://www.chipoteka.hr/artikl/95437/ge ... -mini-hpg1" target="_blank
pinco

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 09, 2013 3:03 pm

Možda i ja jednog dana nešto uzmem ali evo 90% dijelova za ovo imam kod kuće tako da zašto se ne prihvatiti DIYa. Da se ponovim malo, ako Harkonen može sa time pikati mogu bome i ja. :D
Možda bi i ja mogao prepraviti OP da ima neki mali gain reda radi jer za preampe,a i za manje više sve ampove je dovoljno koliko on ima po defaultu.

edit: brojač frekvencije bi bio zgodan dodatak ovome iako ne neophodan,da li si uzeo brojač frekvencije na ebayu? Pitam zato jer taj dio bi rađe kupio gotov.
Khadgar2007

PostPostao/la midruzin » Sub stu 09, 2013 5:03 pm

Khadgar, stvarno neznam gdje točno treba spojiti pin 1, jer sam taj buffer radio s ICL8038, a ne sa XR2206. Vidim da je na većini shema generatora s XR2206 (ima ih dosta) pin 1 spojen na GND simetričnog napajanja, a obično je dodat mali trimer poradi štelanja točne 0 napona.
midruzin

PostPostao/la tubeman » Sub stu 09, 2013 5:40 pm

Khadgar,

Ne treba puno filozofirati.
Čip ima sasvim dovoljan izlazni napon ( i previše) za ganjati bilo što.
Ovaj dodatni buffer će više koristiti kao sljedilo i korektor impedancije nego kao pojačalo.
Malo pogledaj datasheet pa će sve biti jasno.
Ništa se tu bitno ne može "popraviti" ili "poboljšati" ili smanjiti izobličenja ili što-već s tvikanjima.
Može se samo pokvariti.
Pogledaj malko konstrukcije po netu (ako već ne možeš sam nešto smisliti).
To što ga Harkonen koristi kod testiranja ne znači da je to neko savršenstvo, nego da radi upravo ono što se od toga očekuje, a što je savršeno dosta za veliku većinu primjena.
Od all-in-one čipa od 15 kuna se ipak ne može očekivati previše.

Isto tako, nije mi jasno čemu te budalaštine oko CCSova s kojima si se toliko oduševio u ovom slučaju.
Mislim da je PINCO sve to lijepo i uvijeno rekao, pa ne moram ja :) :)
Sve to tamo natrkeljano može se naći na tisuće mjesta na internetu (za one koji ne vole čitati srednjoškolske udžbenike) i nije nikakav ekskluzivitet ili nečije privatno novokomponirano istraživanje.
Pusti sklop da si povuče struje koliko mu treba.
Treba mu dati samo čist i stabilan napon.
Zašto tu sada treba išta ograničavati.
Ako nisi sretan s "običnim" tronogim regulatorima, uzmi one precizne, ali nemoj kukati da su ti preskupi.
Ne može se sve riješiti metodom štapa i kanapa :)

U krajnjoj liniji, napravi to tako kako si zamislio i nacrtao pa ćeš vidjeti treba li još štogod dodati.
Lako to dodaš na posebnoj pločici.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la aparatusonitus » Sub stu 09, 2013 7:21 pm

pinco napisao:Da sad radin uzeja bi nešto ka ovo radije, izađe možda nešto skuplje, a nema zahebancije.... http://www.chipoteka.hr/artikl/95437/ge ... -mini-hpg1" target="_blank" target="_blank

Samo što je taj koji si napravio s MAX038 jedno min. 20x bolji :doh:
aparatusonitus

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 09, 2013 8:45 pm

Neću kukati da su regulatori od LTa skupi jer ih imam jedno 20tak komada na zalihi kada sam naručio free samplove od njih. I nisam se oduševio sa CCS već onim multiplikatorom kapaciteta koji mi je Aparatus predložio za MC stupanj a Dvv dao šemu u "što se radi ovih dana" temi.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 09, 2013 9:02 pm

Uglavnom da se vratimo na temu. Nekakav PCB sa OP bufferom je napravljen,ima tri brike i baš dvoje od tri su za izlazni signal ali zahebi, ako neće štimati sa običnom žicom,stavim semirigid kabel(toga imam nešto na lageru)pa ako valja za desetke GHz valjati će i za ovo. :lol:

PCB.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la aparatusonitus » Sub stu 09, 2013 10:31 pm

Rasprezanje i generatora i opampa nije napravljeno kako treba...+ što ti (bez gledanje sheme i datasheeta) izgleda vod izlaza iz generatora ide u paraleli s vodovima napajanja generatora :naughty:
aparatusonitus

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 09, 2013 11:13 pm

Tko zna kako su oni napravili tu pločicu jer sam ja prekopirao po njiihovom rasporedu elemenata sa gornje strane. Uglavnom mogao bi OP prebaciti na desnu stranu i oba voda izlaza vući ispod XR2206,samo treba smisliti kako dovesti napon do OPa smisleno. A one kondove za selektiranje frekvencije smjestiti negdje drugdje. Osim toga potovi će vjerojatno biti spojeni žicama na prednju ploču tako da ne trebaju toliko prostora zauzimati na PCBu. Znači na mjesto R6 i R9 stavim kondiće za selektiranje frekvencije.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala