Fane širokopojasni zvučnici 15"

Re: Fane širokopojasni zvučnici 15"

PostPostao/la Bepone » Ned lis 12, 2025 2:28 pm

zasto bi kutije trebale biti velike? ima li neko tehnicko objasnjenje?
Bepone

PostPostao/la vifaton » Ned lis 12, 2025 2:34 pm

Ne znam, možda se dobije više basa?
Fane preporučuje 80l kutiju.
Možda je i najbolje rješenje open bafle, to sam isprobao i kutiju 200l, nisam dobio neki značajniji bas sa kutijom, samo se zvuk zamutio i postao manje glasan, izgubila se osjetljivost.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sri stu 26, 2025 10:25 pm

Ponovo sam počeo slušat ove fane zvučnike (200l kutije), i opet sam zadovoljan njihovim zvukom, interesantno je to da imaju prednosti u usporedbi sa Sonido zvučnicima.
Više basa, zvuk je manje kompresovan, jednostavno sve zvuči veće, možda samo ultimativne finese nisu kao na Sonidu ali je sve jednako čujno ako nije i čujnije.
Sve u svemu dobro je što ih nisam prodao, Pošto nemam načina da idem u neku bolju samogradnju, riješio sam da malo doradim ove kutije ili čak napravim druge veće zbog boljeg basa.

Pa ako neko zna nešto neka predloži.
Šta mislite o ispunjavanju kutije mekom kamenom vunom?
Mnogi preporučuju da se zatvorene kutije (kao ove moje) potpuno ispune materijalom.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Ned ožu 01, 2026 9:56 pm

IMG_20260301_114706.jpg

Uz pomoć AI, napravio sam bas refleks otvore na kutiji, došlo je do nekih promjena u zvuku, pošto
ja to radim samo po sluhu, nije mjerodavno da išta bitno kažem, ali ništa bitno se i nije promjenilo, malo se podebljao zvuk, ali sa loudnes efektom, još ću probat mjenjat dužine cijevi u otvorima...
Ali sve mi se čini da je to manje bitna stvar, jer se priroda zvuka šta god uradio bitno nije mjenjala, što znači FANE rekao svoje, u suštini naveća zamjerka je visokotonsko područje. Sada valja ići na neku bolju samogradnju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sri ožu 04, 2026 9:39 am

AI mi savjetuje ugradnju Notch filtera (od tri komponente), koji bi i ja sam kao nestručan mogao ugraditi, i na kraju čak dodavanje supervisokotonca, kojemu treba samo dvije komponente, bez kompliciranih skretnica. Da se popravi Visokotonsko područje, čak i do high end razine, što je fantastična stvar, pogotovo ako je za 200-300 eura.

To bi onda bilo konačno rješenje sa ovim jedinicama, prije nego što se odustane od projekta.

Još eksperimentiram sa prototip kutijama od obične iverice 18mm, samo sam u gornjoj polovici, zalijepio ma stranice 4mm debelu bitumen lepenku. čak nisam stavljao ni piramidalnu spuzvu koje imam brdo raznih debljina, što ću uraditi ovih dana da vidim o čemu se tu radi, jer se dogodila interesantna stvar sa usviravanjem, bas se poboljšao, i u stvari ovo je najbolja varijanta sa ovim jedinicama do sada, basrefleks je najbolje rejšenje, samo treba još podesiti dosta toga.

Čak razmišljam o tom notch filteru, AI mi je sve skicirao i predložio kakve komponente trebaju, čega se i plašim, jer je to ipak AI, vrlo prevrtljiva stvar.
vifaton

PostPostao/la tom_hifi » Čet ožu 05, 2026 9:00 am

A što točno ti u "visokima" ne odgovara? Pogledom na datasheet, izgleda kao veliki skok od 1kHz naviše u frekventnoj krivulji. +5dB, čak i kasnije +10dB. Dodavanje supertweetera sigurno neće riješit problem jer ideja supertweetera je da "se ne čuje" već da digne malo frekvencije od 10kHz naviše (do 1dB)...

AI je vrlo prevrtljiv i ako nemaš osnovna znanja samo ćeš se vrtit ukrug i biti nezadovoljan.
tom_hifi

PostPostao/la vifaton » Čet ožu 05, 2026 9:59 pm

Ne znam dali si slušao ove zvučnike? Visokotonsko područje, kao što je recimo zvuk činela i slično, najjednostavnije rečeno je bezveze. Ili se nikako ne čuju ili se slabo čuju, nejasno i neprirodnoga zvuka, koji treba da zvuči metalno, ali toga nema, nego neko diskretno pojavljivanje, ponegdje.
Što nije ni čudno od papirnatih dijelova, mada ukusi su jedno ali svi dobro znamo kako zvuče činele. Što je recimo meni ključan instrument u muzici koju slušam. Stoga ću vjerojatno, odustati od fane samogradnje, i ići sa slijedećom avanturom, velike koaksijalne samogradnje, jer za njih postoje orginal tvorničke skretnice i to mogu sam i uz pomoć AI koliko god prevrtljiv bio.
Vidiš recimo, AI mi je preporučio i izračunao basrefleks otvore za ove kutije na slici i to zvuči najbolje do sada, kada su se usvirali nakon par dana, odnekle se pojavila razorna dinamika i skoro "pravi" osjećaj udara u prsa, srednji bas takvog volumena nikad nisam čuo u svojoj sobi, vrlo dobro zvuči na ekstremnim glasnoćama, kakve ne mogu dostići samogradnje prezentirane na ovom forumu.
Ove jedinice imaju velike mane, kao što je i poznato.
To su neki moji zaključci, za sada, kutije su loše, pa i one dosta rezoniraju i kvare zvuk, jer su zamišljene kao eksperimentalne.
Znači, dobra stvar sa ovim jedinicama, su kutije 195 l i dva otvora po kutiji 11 cm (kanalizacijska cijev) 14 cm dužine, to je ugađanje na 37 hz, a po sluhu skraćivati cijevi do 10 cm dužine, pa vidjeti šta bolje zvuči. Meni daleko bolje nego kompresija u svakom pogledu. Vjerojatno bi za kompresiju trebala i veća kutija, ali čemu sve to?
vifaton

PostPostao/la tom_hifi » Pet ožu 06, 2026 8:24 am

Nisam slušao, ali očekivati od 15" jedinice da će odlično svirati visokotonsko područje je po meni jako optimistično :)

Sretno s daljnjim radom.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet ožu 06, 2026 9:23 am

tom_hifi napisao:Nisam slušao, ali očekivati od 15" jedinice da će odlično svirati visokotonsko područje je po meni jako optimistično :)
Sretno s daljnjim radom.

Imam par zvučnika FANE-15-300TC koji se spominje u ovoj temi i danas, a do sada sam s tim zvučnicima napravio dobar monitorski sistem (4 kutije sa 4 izlazna pojačala od ~250W/8 Ohma sa TPA3255) za potrebe jedne glazbene skupine.
To je zvučnik koji je zamišljen kao širokopojasni od kojeg se očekuje da bez ikakvih drugih dodataka reproducira cijeli audio spektar za prosječno reproduciranje glazbe u kući, kao i za upotrebu u monitorskim kutijama (i za studija i za pozornice!).
Isprobao sam ga u 3 tipa kutija, slušao glazbu, a ponešto i izmjerio.
Isproban je prvo u bas-reflex kutiji neto volumena ~145 litara sa 2 okrugla otvora promjera na prednjoj ploči od ~10cm, dakle bez cijevi. Zvuk je bio solidan, a dobro se čula reprodukcija "prazne" "E" žice na bas girari (F~41Hz), ali niže frekvencije su bile bitno slabije reproducirane (tonovi orgulja i "spušteni štim" bas gitare).
Srednji i visoki tonovi su bili iznenađujuće dobro reproducirani, ali i malo glasniji prema visokim frekvencijama barem u odnosu na niske frekvencije. Dodavanjem okvira sa zaštitnom tkaninom ispred zvučnika se ta situcija jako popravila, ali za bolju linearnost bi sa tipom tkanine (gustoćom!) trebalo još eksperimentirati.
Drugi eksperiment sam napravio tako da sam zatvorio otvore za bas-refleks i tako dobio kompresivnu kutiju približno jednakog volumena (~145 litara).
Dobio sam dojam da su niske frekvencije dobile na "čvrstoći", odnosno bas je postao subjektivno "oštriji", ali nije bilo bitnog pomaka što se tiče reprodukciji frekvencija nižih od ~40Hz, a nije se niti promijenio subjektivni dojam odnosa niskih, srednjih i visokih frekvencija u odnosu na bas-reflex kutiju.
Linearizacija odnosa niskih, srednjih i visokih tonova se također bitno popravila dodavanje prednjeg okvira sa zaštitnom krpom i zapravo tu nije bilo nikakve promjene u odnosu na bas-reflex kutiju.
Treći tip je bila kompresivna kutija neto volumena ~85 litara koja se i dalje u praksi koristi kao monitorska za nastupe na koncertima glazbenih skupina (napravljena su 4 komada).
Osim što je time efikasna reprodukcija niskih frekvencije podignuta na ~50-55 Hz (slabije reproducirani svi tonovi niži od prazne "A" žice na bas gitari), sve ostale napomene ostaju slične kao kod prethodne 2 kutije.
Sve su kutije kvalitetno napravljene, sa unutrašnjim ukrućenjima i propisno dampirane.
Mjerenjima sam zapravo potvrdio sve subjektivne dojmove slušanja glazbe.
Dojam da se visoke frekvencije ne čuju dobro (ćinele, , "fuss", zvona, "šuškanje" opruga na doboš-bubnju, itd.) i čuju slabije, odnosno malo mutnije, se lako "popravi" podizanjem kutija u ravninu uha slušatelja (odnosno ~20-30cm višlje!) na odgovarajuće stalke i točnim usmjeravanjem, iako to ovdje zbog veličine kutija nije bilo lako. Očito se radi o tome da su tonovi sve više usmjerenji sa užim područjem slušanja što je frekvencija viša.
Zadnja izmjena: davorin; Pet ožu 06, 2026 12:56 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pet ožu 06, 2026 9:53 am

tom_hifi napisao:Nisam slušao, ali očekivati od 15" jedinice da će odlično svirati visokotonsko područje je po meni jako optimistično :)

Sretno s daljnjim radom.

Odlično... ne znam, možda, ali laserski usmjereno svakako. ovakve zvučnike treba dobro nanišaniti u uši da bi uhvatio najviše spektre.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici