Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la daluka » Pon pro 16, 2024 11:28 am

phobon napisao:daluka - imaš piće za ovu sliku !!

Pretpostavljam čak i da ih sada vratim nazad, nema šanse da ih vratim na isto mjesto gdje su bili,
i koliko utječe na rad motora razlika u vrijednosti varistora.

Koliko sam ja shvatio članak (goo.le prijevod) varistori su tu samo zbog eliminiranja rf smetnji i ni na koji način ne utječu na stabilnost broja okretaja motora.
daluka

PostPostao/la zlatko » Pon pro 16, 2024 2:43 pm

phobon napisao:Prikopčao sam žaruljicu na vanjski regulirani izvor napajanja i evo već tri sata gramofon radi sa stabilnim okretajima i ne divlja više.

... i je li vanjsko napajanje žaruljice riješilo stabilnost broja okretaja ?!
zlatko

PostPostao/la phobon » Pon pro 16, 2024 3:06 pm

Da, prestalo je divljanje sa okretajima, međutim to samo znači da negdje postoji problem kojeg ne mogu skužit.
phobon

PostPostao/la zlatko » Sub stu 15, 2025 9:23 pm

norrinraddhr napisao:Evo neka mjerenja od ručice...

Ručica R10
- kanalice: širina: 2,5mm / dužina: 8mm
- udubljenje kanalice: 1,4mm
- debljina površine nosača: 2,8mm
- razmak od centra rupe do centra pravokutnika: 2,3mm
- širina vijka: 2.3mm

Ovako kad gledam mislim da bi ovdje sad na prvu najbolje sjeo skalpel pa ručno, imam ih u raznim oblicima pa pokušat prvo prerezat pregrade, a onda kanalice dobit usjeklinom po rubovima, jer debljina materijala kojeg trebam izvadit je 1.4mm, pa bi se to možda moglo skalpelom uredno napravit, ostatak dobit turpijicom. No, prvo probat i vidjet pa ako ide onda polako jer bušenjem el. bušilicom nemam kontrolu, što zbog male površine, što zbog mogućnosti da plastika napukne kod bušenja ili da mi svrdlo pobjegne u stranu pa zeznem rub, estetika mi je isto bitna. Sjetih se da se može se i ručno bušit, imam držač za svrdla od stare bušilice i polako, bušio ručno aluminij i fino ide, kud ne bi plastika, ali kad dođe vrijeme i kad počnem glodat onda će se vidjet koja metoda bi bila najbolja.

... i jeli operacija napravljena ili su još pripremne radnje u tijeku ? :eusa-think:
zlatko

PostPostao/la norrinraddhr » Ned stu 16, 2025 7:55 pm

Hej Zlatko,
pacijent je još na stolu, mislim u vrećici i čeka operaciju. Dobro da si me podsjetio, moram okrenuti tanjur da se remen malo pomakne. To je sve što sam radio svaki mjesec ove godine na gramofonu. Ali da ne griješim dušu stigla mi je i jedna prinova od Technicsa ali o tome u jednoj drugoj temi.

Imao sam drugih poslova i ne stignem, sad preko zime radim takve stvari, nešto lemim kad stignem ali imam zaostalih i početih poslova koje moram riješit, pa me čeka jedan mastan. Moram motorku Partner 351 popravit koju sam počeo jer će mi trebat na proljeće, pa ju moram završit. Da ne govorim da sam sredio MIO-300 Standard kopačicu proljetos, dva trimera popravio i počeo ovu motorku, eto gdje je godina otišla, lete dani.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la zlatko » Uto stu 18, 2025 9:49 pm

... e da si bar malo bliže - znao bih komu motorku na popravak odnijet :D
zlatko

PostPostao/la norrinraddhr » Sri stu 19, 2025 10:31 am

Ove godine sam samo cvajtaktere počeo radit, pa sam si i alat morao nabavit. Sada mi dolazi baš pumpica za rasplinjač koji je inače najvažniji dio kod dvotaknih, ona će mi olakšati dijagnozu, da vidim odmah da li je do njega i da li drži. MIO-300 Standard (1982) kopačicu sam uzeo za vrt, gledao sam ADK WR69151 ali to je igračka, jedino bi bilo ono upali i odradi, pa mi je MIO oduzeo dva mjeseca, taman do sadnje u svibnju. Oldtimera sam vratio iz mrtvih, nema što nisam taknuo, jedino termogrupu nisam dirao, na sreću, sve drugo je očišćeno i vraćeno u funkciju.

Od trimera sam riješio Einhell BG-BC 43 (05/2012), to je bio mrtvac, nema što nisam na njemu radio, čak mu je spremnik goriva bio napuknut i slinio, pa sam lemilicom zavario pukotinu, a na ADK AWBC430T (04/2018) je rasplinjač radio probleme, trimer skoro nekorišten. Susjeda sam pitao koji ima trgovinu i servis, radi takve stvari ali rekao je da mu nema spasa, pa sam iz inata odradio oba.

Što se motorski tiče imam dvije, ova Partner 351 (1998) mi je pri kraju ali ne pali, pa sam mi je ta pumpica važna za dijagnozu jer sam rasplinjač rastavio i sve promijenio, od membrani i brtvi, ostala je jedino dizna i nepovratni ventil koji je uprešan u rasplinjač, zato mi pumpica treba da vidim da li pušta. Novi je već na stolu, pa ako ne ide sa starim ide zamjena. Druga motorka koja čeka polije Partnerice je McCulloch MAC 130, to je slijedeći projekt, pa ga moram odmah uzet dok sam svjež i ufuran. :)

Malo sam izvan teme otišao ali što češ, ne može se uvijek u okviru ostat, a kako se ono kaže, dobar izgovor zlata vrijedi haha.

PARTNER 351 motorna pila (1998) - #1
Watch on youtube.com
" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

Prethodni

Vrati se na: Analogni izvori zvuka