Daddy Huey

Re: Daddy Huey

PostPostao/la Bepone » Uto vel 25, 2025 6:02 pm

Znaci pricamo o proboju medju linijama, poroznom pcbu, vlagi koju kupi i prljavstini u radu , karboniziranju pcba s vremenom koji jos vise pojacava vodljivost!

To se sve desava svakodnevno, vidjeli vi to ili ne.

U ABB driveovima gdje je radni napon 1-6kV, razmak medju tim vodovima na pcbu je i do pol metra! Pitajte me kako znam, 99.9999999999999% ljudi nikad nije ni vidjelo 6kV na pcbu.

Jedina mjera koju samograditelj wannabe profesionalac ali jos puuuuuuuuuuno palente treba jes ima u tim nekim "kucnim" pcbovima je razmaknut 5-10mm Ub+ od ostaloga i lakiranje i opet ce se desit neki drek s vremenom jer se svugdje drze ta pojacala pa je najbolje napon od 450-500V niti ne vodit po pcbu nego lijepo vanjskim kvalitetnim zicama.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto vel 25, 2025 6:08 pm

Evo ga i susjed Pointe sima amp, mozda 20 g star sa EL84, pcb osim ca je karboniziran, jos se i raspao, vodovi odlijepili. Nije neki napon 300V a ca se desava sa pcbom.
Ove plave i bijele zice sam ja stavio, vidi kuda su prolazile prije.

Screenshot 2025-02-25 170553.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto vel 25, 2025 6:11 pm

i tako dalje i tako dalje, milion losih pcbova posvuda.
Bepone

PostPostao/la pinco » Uto vel 25, 2025 7:45 pm

Di se gasiš, stavija si primjer pločice pojačala, di su izlazne cijevi direkt na pločici, sa tankin vodovima, priblizu pinova se rutira, i izgleda da još nije probilo nakon 20 god., sve skupa je u kutiji, i grije se, sa primjeron kod mene di sve vuće par miliampera, i sve odmaknuto propisno, i cijevi su vani, komponente unutra kutije. Lipo si napravija, ako si već stavija žice za popravak, a nevalja pcb, onda šta nisi odriza one linije šta su sad u paralelu, i dalje imaš problem kojin daviš.
Svak može napravit lošu pločicu, al nije mi jasno šta se meni obračaš, u tebe nikad nisan vidija smisleno nacrtanu pločicu.
pinco

PostPostao/la pinco » Pon lis 13, 2025 2:17 pm

Nakon dosta vrimena i konačna verzija, ova shema sa mojin trafoima nije dobro radila, ovaj očito nije nešto naj namota. Kupija san onda toroidy, ka Edison, i vidi se odma kolko su trafoi bili usko grlo, ali ni topologija baš nije savršena, pošto nije baš namjenjeno za triodu. ECC83 prolazi radi velikoga unutrašnjega otpora, ali se ona teško borila sa schade povratnon, tj. sa kapacitetima trafa. Na 1kHz mirenja su odlična, čin se krene dizat frekvencija sinusoida se vidno izobličava, ni velike količine nfb ne mogu spasit loš trafo, i nejaku ECC83.

Uz pomoć ilimzna, analizirali smo dvi druge opcije, pentoda na ulaz ECF80, al jednostavno je teško bilo u diferencijalnu to stabilizirat radi uticaja g2, nije mi se svidilo, pa samo išli na 3. opciju.
Kaskoda na ulazu sa ECC88, kaskoda direktno goni izlaznu cijev, dodavanje sljedila bi malo kompliciralo, još dvi cijevi, ECC88 je više nego sposobna za gonit EL34 cijev. Visoka izlazna impedancija kaskode je baren pomogla kod veznoga konda, ako ništa.
Na kraju se pokazalo bolje nego u simulatoru, gain nešto veči od 21x, 100kHz @-3db, bez nfb, ostavija san prekidač sa minimalnih 3db. Može se štelat, balans kaskode, simetrija izlaznih cijevi, poništavanje rippla.
Sve se štela ispod portele, fiksni bijas, balans, simetrija, ripple. Nisan pridvidija rupu za izmirit trimer pa san napravija mali jig, priko anoda mirin za stavit trimer na sridinu za štelat simetriju.
Nema nikakvih popratnih zvukova u zvučnicima, tiho ka SS, i lipo radi. Stavija san slike proavokutnoga signala na 1k i 20k.
Zada san ostavija preklopnik za grijanje ECC/PCC 6.3-7-7.6V, ovisi koje se cijevi koristu. Ovo poviše nisu izlazni trafoi :), izlazni su ispod, toroidi, poviše je jedan EI120 za b+, 315V 600mA, al se išlo na konzrvativno motanje, šta manja indukcija. Drugi je za 3 namotaja grijanja, za bijas, i za negativno za diferencijal.
Napajanje je na pcb, kad se uključi, najprije ide trafo di su grijanja itd, a onda odgoda za B+ nešto manje od minutu.

25.jpg

16.jpg

27.jpg

29.jpg

28.jpg

7.jpg

2.jpg

18.jpg

13.jpg

10.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pinco

PostPostao/la Bepone » Pon lis 13, 2025 3:36 pm

ja sam vec vidio lepo,

ali probit ce ti plocicaaaaaaaaaaaaa :lol:
Bepone

PostPostao/la pinco » Pon lis 13, 2025 7:35 pm

Bepone napisao:ja sam vec vidio lepo,

ali probit ce ti plocicaaaaaaaaaaaaa :lol:

Neeećeeee. :lol:

Ovu san dodatno osigura razmacima, za svaki slučaj, ionako samo na par točaka dolazi 400V, a posli max 250, i to par točaka ostalo je ispod 100V :)
pinco

PostPostao/la Edison » Pon lis 13, 2025 11:38 pm

Bravo pinco! :clap: :clap:

Jako lijepo izgleda pojacalo i mjerenja su odlicna... :D
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Uto lis 14, 2025 6:59 am

Bravo! Vidi se da kad je čovjek ustrajan da se nešto i napravi u konačnici :) ;)
tom_hifi

PostPostao/la Bepone » Uto lis 14, 2025 8:26 am

i ima saunda gdje je taj drugi harmonik? razbalansiraj malo :P
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika