Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub vel 15, 2025 12:52 am

vifaton napisao:Samo to je teško meni organizirat oni su iz Fr. A i cijene su im lude.

Ako baš zagrizes mozes si i sam to napravit , ili uz pomoc nekoga , danas postoje 3d printeri , cnc strojevi .
za napraviti gotovu hornu ili jos bolje početni kalup od kojeg ces stancat horne :)
za okrugle treba ti tokar za kalup napravit

ali sve krece od pocetnog nacrta , njega je mozda naj teze jos napravit jer treba se znat što ti treba i sto zelis
za simulacije odaziva postoje dobri programi
Pao Pepeo

PostPostao/la Cindra » Sub vel 15, 2025 1:21 am

Cindra

PostPostao/la vifaton » Sub vel 15, 2025 9:39 am

Svi proizvođači profesionalnih zvučnika imaju gotove horne za svoje drajvere,
to je najjednostavnije,najjeftinije i najlakše rješenje.
Ali gledajući po forumima samograditelji ih izbjegavaju i maksimalno komliciraju svoje radove.
Ne znam zašto bi neko ko proizvodi visokotonce i za njih horne, te horne loše dizajnirao, pogotovo nove generacije?

Ali ovi francuzi kaobajagi imaju specijalnu aerodinamiku, i naravno cijenu, tri puta veću.

Ali ovo je tema o sonidu i bazirajmo se na njega, tema o hornama je davno trebala ovdje biti na prvome mjestu foruma! Ali ovo smo mi...
vifaton

PostPostao/la Zmajz » Sub vel 15, 2025 11:19 am

OK, ako sam dobro shvatio tebe muči bas. I bilo bi šteta ne iskoristiti postojeću kutiju pa ti evo moja ideja:
Skini Sonido i okreni kutiju naopak (Što bi gori sad je doli... itd), postojeću rupu iskoristi za neki bolji 12" bas a sonido montiraj negdje u gornji dio kutije. sad je potrebno odvojiti unutrašnji volumen u dva dijela s pregradom (to će biti malo zeznuto - treba napraviti otvor sa zadnje strane da se može operireti unutra) i time riješiš i pitanje stojnih valova, bas mora biti u zatvorenoj (kompresijskoj) kutiji jer se pokazuju kao bolji izbor za subwoofere a Sonido u preostalom volumenu , bilo zatvorenom ili BR će raditi u dijelu spektra gdje radi najbolje od nekih 200Hz prema gore. Narafski, treba to sve pametno izabrati i odlučiti se oko skretnice, bas drajvera, volumena, aktiva/pasiva itd. Tu smo za ispomoć....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la vifaton » Sub vel 15, 2025 12:47 pm

Zmajz napisao:OK, ako sam dobro shvatio tebe muči bas. I bilo bi šteta ne iskoristiti postojeću kutiju pa ti evo moja ideja:
Skini Sonido i okreni kutiju naopak (Što bi gori sad je doli... itd), postojeću rupu iskoristi za neki bolji 12" bas a sonido montiraj negdje u gornji dio kutije. sad je potrebno odvojiti unutrašnji volumen u dva dijela s pregradom (to će biti malo zeznuto - treba napraviti otvor sa zadnje strane da se može operireti unutra) i time riješiš i pitanje stojnih valova, bas mora biti u zatvorenoj (kompresijskoj) kutiji jer se pokazuju kao bolji izbor za subwoofere a Sonido u preostalom volumenu , bilo zatvorenom ili BR će raditi u dijelu spektra gdje radi najbolje od nekih 200Hz prema gore. Narafski, treba to sve pametno izabrati i odlučiti se oko skretnice, bas drajvera, volumena, aktiva/pasiva itd. Tu smo za ispomoć....

Više puta sam ovdje pisao da o tako nečemu nema govora.
Ovaj sonido drajver nije kombinacija za tako nešto, ako bi i dobio bas onda bi došlo na red visokotonsko područje koje također nije ultimativno, i sve ide u besmisao...
Posebni subvuferi su jedino smisleno i pametno rješenje basa u prostoriji, a i dobra investicija za budućnost, ko zna napraviti skretnicu, zna i ovaj posao napraviti, ja za sada ne znam i ostaje mi jedan budući vremenski period obitavanja sa ovim sonidom, dok ne nađem suradnika za nešto veće.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pon ožu 10, 2025 8:38 pm

Stvar ide dalje!

Neki dan sam ubacio u bas refleks otvore cijevi 5 cm dužine, kao posljednju varijantu ovoga eksperimenta.

I jopet, ništa!

Nikakva bitna, nit primjetna razlika u zvuku slušajući zvučnike.
Nikakva mjerenja nisu rađena, samo po sluhu.

Ali zvuče dobro, čak je jedan kolega dolazio na slušanje i skoro iste zaključke je dao, jedina mana je da nema dubokoga basa.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sub ruj 27, 2025 8:39 pm

Jedna obavijest!

Prodao sam ove zvučnike.

I nisam samo povratio uloženo, kako su neki predviđali.

Sad nemam pojma kako dalje,

Trebao bih opet nešto gradit za sebe, ali mora bit veliko i razarajuće, a audofilsko.

Ako znate nekoga da gradi zvučnike, a da nisu ovi iz Čakovca, pišite i svoje prijedloge.
Hvala na pažnji!
vifaton

PostPostao/la Zmajz » Ned ruj 28, 2025 9:49 am

Drago mi je da nisi na gubitku (rijetkost u DIY!), ali...
"mora bit veliko i razarajuće, a audofilsko" nameće se nekoliko uzora za prikupiti ideje: Klipsch, JBL...
osim ako moraju biti širokopojasni?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la vifaton » Ned ruj 28, 2025 11:50 am

Ne znam šta da radim nikako da riješim pitanje zvučnika?

Nekad pomislim da opet probam drugu kutiju pravit za one Fane širokopojasne.
Što nebi za mene bio nikakav trošak samo kutije...

Onda moja stara ljubav Avaloni.

A zadnjih godina samo proučavam konstrukcije sa PA drajverima tipa Loudspeaker trolsa gravesena...

To ne znam kako da napravim sam.

Najveći problem daljina, nema ni jednoga stručnjaka sa istoka Hr.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Ned ruj 28, 2025 1:26 pm

Pa Troels prodaje detaljne nacrte i kutije i skretnice
Cindra

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici