Niskošumne reference,regulatori i strujni izvori za audio 2

Re: Niskošumne reference,regulatori i strujni izvori za audi

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ruj 14, 2025 11:38 pm

Kužim da si ti odradio ovdje star ground. Naponsko dijelilo ti dobiva napon sa samog izlaza(kao i kod mene), a referentna točka ti je točno na polovici duljine voda mase,jer ionako nemaš na PCBu grec i bulk elkose pa to pojednostavljuje stvar jer masa koja ide na bulk elkose i prema trošilu se spaja na jednom mjestu(ako se ne varam), kod mene nije tako.
Ono što bi ja mogao odraditi je sljedeće. Masu za referencu i naponsko dijelilo vuči sa izlaza, a masu ostalih dijelova spojiti na bulk elko/ground plane. Trebao bi napraviti jednu rošadu glavnih vodova regulatora,bulk elkoa i greca i dodati jednu briku u - vod koji ide sa bulk elka na izlaz regulatora jer ne želim da mi + i - vod stvara petlju oko osjetljivog dijela regulatora. Ti si to u biti izbjegao iako ti vod mase ne ide paralelno + vodu jer ti se masa sa bulk elkosa i trošila spajaju u istom mjestu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pon ruj 15, 2025 10:10 pm

evo kako je Gary Galo predložia spajanje masa za Waltove reg ,ali to je ok za male struje za koje i je bia zamišljen orginal međutim čim se ide na veće struje masa reg triba ići na zvjezdu u ispravlljaču
u JLH69 koji je bilo prvo pojačalo u koje sam stavio regulatore radio sam po Galo-ovom prijedlogu ali potpunu tišinu iz zvučnika sam dobio tek kad sam premjestio mase regulatora na zvjezdu u ispravljaču ,čak sam jedno vrime mislia da nešto nije u redu sa regulatorima , struja je tada bila oko 1,8A , nakon toga gdje god imam veće struje i regulator masu od reg vodim na zvjezdu u ispravljaču i nisam imao nikakvih problema na zadnja dva pojačala di su ugrađeni regulatori

pogledaj malo orginalnu Waltovu pločicu za reg , moja je dosta slična njegovoj
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 16, 2025 6:48 pm

Grunfe, kao što sam rekao i u zadnjem postu. Kužim ja tvoju verziju PCBa, da radim pojačalo i da imam tri PCBa; bulk elkose,regulator i pojačalo tako bi i spojio jer bi referentna točka regulatora bila na PCBu pojačala u njegovom zvjezdištu i struja koja bi tekla od vodom mase od regulatora do zvijezdišta bi bila zanemariva. Ja imam malo drugačiji koncept od tvoga di imam bulk elko i regulator na istome PCBu i ne mislim to uopće mijenjati.

E sada vidi ovo, pogledaj moj PCB, i zamisli da je trošilo okačeno na njegov izlaz sa vodovima zanemarive duljine,recimo par mm. Power masa ide od bulk elka direktno na trošilo,a masa regulatora ide sa moglo bi se tako reći "zvjezdišta" točnije C1 na trošilo, znači u biti imam donekle ono o čemu ti pričaš. Ako je trošilo recimo udaljeno 20-30cm onda bi mogao napraviti to da power masu i masu regulatora dovedem u jednu točku na trošilu i to bi ako sam dobro shvatio bilo to. Samo u svrhu zašto ovaj regulator radim takvo spajanje žica bi bilo žešće kemijanje i nema nikakve svrhe.

Znači da se vratimo zašto radim ovaj regulator,a to je isključivo za napajanje PCa di imam četiri različita napona i jednu zajedničku masu, još na to trebamo dodati standby napajanje, ATX monitor čip koji će nadzirati napone i struje, i mi smo jedno svjetlosnu godinu daleko od "idealne" situacije di imaš jedan napon koji će napajati jedno trošilo. Iskreno rečeno sve ovo sam mogao napraviti sa lm317 i to bi bilo sasvim dovoljno, ovo što radim ne da je overkill nego je kao da idem ubiti mrava sa nuklearnom bombom. :lol:
Tako da ovaj dio koji sam nacrtao je laganica nasprama onoga što slijedi,a to je nacrtati PCB koji će imati svih pet regulatora, ATX monitor čip i sve te mase povezane u neku smislenu cijelinu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto ruj 16, 2025 8:57 pm

ja san mislia da crtaš odma glavnu PCB pa ćeš onda copy paste 5 komada regulatora rasporediti po PCB , istina sa 5 komada na PCB će se trebati dobro poigrati sa masama jer ukoliko se sićan sve mase na ATX napajanjima su spojene u jednoj točci i to je mislin GND za ATX monitor ic , o spajanju žicama više PCB-a nisan ni pomišlja niti ima smisla vući dvi mase na trošilo u ovon slučaju
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

Prethodni

Vrati se na: Tranzistorska tehnika