Preamp N+1

Re: Preamp N+1

PostPostao/la vilim » Sri pro 18, 2024 5:45 pm

tom-hifi vidim da si se bezrazložno naljutio što mi sigurno nije bila namjera već nastavak priče o ovom elektroničkom sklopu koji neminovno nosi i one negativne značajke koje nastojimo svesti na najmanju mjeru pravilnim odabirom vrijednosti elemenata . Prije desetak i više godina na forumu je bilo dosta ovakvih tehničkih rasprava što je dobro jer se i na taj način stječu nova znanja i bistre neke naše nejasnoće kojih će uvijek biti ili ih nismo svjesni. Zato u tom svijetlu stvari treba gledati na ovu raspravu i ništa više od toga !!..
vilim

PostPostao/la grunf » Sri pro 18, 2024 10:38 pm

tom_hifi napisao:
dadod napisao:Pa za to ti nije toliko vazna ulazna impedancija vec ulazni LP filter jer dodavanjem izlazne impedancije (a 1k je puno) smanjujes propusnost visokih.

Imam pretpojačalo i sa izlaznom impendancom 8k i radi mi odlično. Meni osobno nije bitna izlazna impendanca zbog gore spomenutih razloga. Kada dodam katodno sljedilo, zvuk mi nije toliko fluidan (kod mene doma) ... Probao sam dosta kombinacija i meni ovako radi bolje. A sad, sve ovisi na što se nakači pretpojačalo. Ako je teret 10k, normalno da je knap.

zbog ovog i pitam , iz nekih mojih prijašnji testova ispada da je uvik bila bolja kombinacija sa katodnim slijedilom ali je uvik sa druge strane bio SS amp koji imaju nižu impendancu od lampaša , a sad naprotiv IV stupanj sa ECC88 koji sam predložio na velikom diyu bez katodnog slijedila skuplja odlične rezultate sa ad1862 i sličnim DAC-evima

(da nadodam , taj IV sa ECC88 bez katodnog je bia predviđen za sljedeći stupanj sa lampama, na što ga sad sve ljudi spajaju ne znam :D )
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 19, 2024 5:44 am

vilim napisao:tom-hifi vidim da si se bezrazložno naljutio što mi sigurno nije bila namjera već nastavak priče o ovom elektroničkom sklopu koji neminovno nosi i one negativne značajke koje nastojimo svesti na najmanju mjeru pravilnim odabirom vrijednosti elemenata . Prije desetak i više godina na forumu je bilo dosta ovakvih tehničkih rasprava što je dobro jer se i na taj način stječu nova znanja i bistre neke naše nejasnoće kojih će uvijek biti ili ih nismo svjesni. Zato u tom svijetlu stvari treba gledati na ovu raspravu i ništa više od toga !!..

Nisam se ja uopće naljutio, samo komentiram kako uvijek kritiziraš moje radove. Ja razumijem što želiš reći, ali iskreno, to što navodiš mi je potpuno nebitno u mojem slučaju i taj Miller kod mene skoro da i nema utjecaja. Dali bi imao kod nekog? Možda i bi. Znači, umjesto da daš neki komentar u globalu i neko svoje iskustvo napišeš, ti napišeš skraćeno:" Evo i dalje ovaj objavljuje gluposti i ne zna što radi, samo kopira s interneta itd." Ajde malo razmisli.

grunf napisao:
tom_hifi napisao:
dadod napisao:Pa za to ti nije toliko vazna ulazna impedancija vec ulazni LP filter jer dodavanjem izlazne impedancije (a 1k je puno) smanjujes propusnost visokih.

Imam pretpojačalo i sa izlaznom impendancom 8k i radi mi odlično. Meni osobno nije bitna izlazna impendanca zbog gore spomenutih razloga. Kada dodam katodno sljedilo, zvuk mi nije toliko fluidan (kod mene doma) ... Probao sam dosta kombinacija i meni ovako radi bolje. A sad, sve ovisi na što se nakači pretpojačalo. Ako je teret 10k, normalno da je knap.

zbog ovog i pitam , iz nekih mojih prijašnji testova ispada da je uvik bila bolja kombinacija sa katodnim slijedilom ali je uvik sa druge strane bio SS amp koji imaju nižu impendancu od lampaša , a sad naprotiv IV stupanj sa ECC88 koji sam predložio na velikom diyu bez katodnog slijedila skuplja odlične rezultate sa ad1862 i sličnim DAC-evima

(da nadodam , taj IV sa ECC88 bez katodnog je bia predviđen za sljedeći stupanj sa lampama, na što ga sad sve ljudi spajaju ne znam :D )

Prije sam doslovno na svakom preampu imao sljedilo, čak sam jedno vrijeme imao i vanjski tube buffer, no skužio sam da mi radi bolje bez njega. Npr phono sekcije koje sam napravio, a i 99% njih koje vidiš online imaju katodno sljedilo i u phono sekciji mi radi bolje sad, nego bez. Što je i za očekivati jer su tamo izlazne impendance puno više.
tom_hifi

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika