Čišćenje gramofonskih ploča - (vinila)

Re: Čišćenje gramofonskih ploča - (vinila)

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 23, 2024 10:55 am

Edison,
moja greška kod pisanja, mislio na jedno pišem drugo, a napisah gore da u korist vode ide najviši omjer dok IPE-e ide najmanje pa sam to u gornjem postu ispravio.

• Analogni zvuk - Čistoća je pola zdravlja
Omjeri: 2:1 (jači koncentrat), 3:1 (slabiji koncentrat) u korist vode - (taj omjer je napisan na linku u prvom postu)

Omjer: 3:1, ambalaža 100 ml
* 30ml destilirana voda + 10ml IPA + 1 kap Čarlija (prilagoditi ambalaži)
* 60ml destilirana voda + 20ml IPA + 1 kap Čarlija (prilagoditi ambalaži)

Ako se hoće ići na još slabiji koncentrat 4:1 omjer je još manji udio IPA-e, a veći u koristi vode.

Imam doma destilirane i demineralizirane vode, dok sam drugdje opet pročitao da je bolja ova druga za ovu mješavinu, tako da su mišljenja i tu podijeljena, ali da, iz destilirane je sve izvučeno dok u demineraliziranoj ima još dosta toga ali se smatra čistom.

dredder,
ako budem miješao tu domaću brlju onda bih ipak išao na manju količinu, 100ml mi je ono dosta za to, 1L bi mi samo stajala, a imam i ambalažu već pripremljenu sa pumpicom pa nije problem, tvoj omjer je onda 4:1 što i Edison predlaže. No, ipak mi se više sviđala ona tvoja prva predložena metoda da ih samo operem u običnoj vodu u nekoj kadici sa Čarlijem lagano prstima pa ih onda stavim u posudu destilirane vode i malo isperem i na sušenje, nije invazivno, a trebao bih maknuti tu prašinu i masnoću od prstiju jer njih ima, nije se onda na ploče pazilo kao ja na svoje nove.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la daluka » Čet svi 23, 2024 5:41 pm

Mali test da ispitam djelovanje izopropanola na ploče.
Na jednoj strani nanesen izopropanol 99%, na drugoj aceton. Aceton otapa ploču dok kod izopropanola nisam primijetio bilo kakav utjecaj na ploču. Vrijeme djelovanja, dok tekućina nije sama od sebe isparila i par puta utrljao sa prstom, pri tome na prstu ostali tragovi crne boje na dijelu koji je tretiran sa acetonom.
IMG_20240523_170223.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
daluka

PostPostao/la Edison » Čet svi 23, 2024 8:38 pm

norrinraddhr napisao:... prva predložena metoda da ih samo operem u običnoj vodu u nekoj kadici sa Čarlijem lagano prstima pa ih onda stavim u posudu destilirane vode i malo isperem i na sušenje, nije invazivno, a trebao bih maknuti tu prašinu i masnoću od prstiju jer njih ima, nije se onda na ploče pazilo kao ja na svoje nove.

Prasina se otkloni krpom od microfibre, barem ona veca, povrsinska. Masnocu je tesko maknuti obicnim pranjem. Ako je lokalno, moze se pokusati cistim alkoholom. Ako po ploci ima necistoca nalik na plijesan ili lisajeve, mislim da se to ne da ocistiti ni sa cim, uslo je u vinil i integriralo se. Ogrebotine i pukotine... tu nema pomoci. Nakon pranja ogrebotine ce pri reprodukciji puckati bolje nego prije pranja. Ociscena je pukotina od prljavstine pa su rubovi pukotine ostriji.

Neke stare i koristene ploce pranje moze podmladiti, neke ne moze. Nove cuvajte i pazljivo rukujte njima. Ploce su najvazniji dio kod gramofonske reprodukcije. Ako nisu sacuvane, ne vrijedi nam puno ni najskuplji gramofon i zvucnica...

Oko gramofona odrzavajte cistocu, s plocama rukujte pazljivo. Cistite ih, kao i iglu, pri svakoj reprodukciji. Spremajte ih u ciste i kvalitetne unutarnje omote. Pazite na kvalitetu i cistocu igle i mijenjajte je prema preporuci proizvodjaca. I onda bi mogli jako dugo uzivati u reprodukciji s ploca. Normalno, i one se trose i pomalo gube na kvaliteti, ali uz pravilno rukovanje mogu izdrzati dugo, dugo...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la norrinraddhr » Pet svi 24, 2024 2:45 pm

Aceton je otapalo, samo nešto slabije od razrjeđivača, nasmijao sam se kada sam pročitao da se doda acetona 20-30% u onu mješavinu ako je ploča malo prljavija. Po meni bolje se ne igrat s time, možda bude sjajnija, ali isto tako podložna je otapanju vinila, pa ko voli nek izvoli, vidi daluka test. :)

IPA je isto otapalo i ja bih s njim po onoj "manje je bolje", ne pretjerivat i koristiti u onom 4:1 omjeru i onda si miran, napravit posao i doviđenja, ne ga svako malo nanosit jer i on bi mogao napravit više štete nego koristi na duže razdoblje, tako kaže onaj kemičar, pa opreza nikad dosta.

Koristim dosta razrjeđivač jer radim s bojama i lakovima, obični za pranje šprica nakon lakiranja, 2K razrjeđivač za razrjeđivanje primera, baze i laka, a aceton pomalo tu i tamo ponekad za nešto oko plastike i kada treba nešto skinut, neku prljavštinu ili nalju, tako da su mi poznata oba lako hlapljiva otapala.

Hvala na savjetima, kad nađem vremena izvadit ću tatinu kolekciju ploča pa primijeniti neke od savjeta i pokušat odradit što je moguće.

E da, samo usput da pitam, kako čistite gramofonske igle, ma li neka DIY metoda i za nju?
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Zden » Pet vel 27, 2026 9:21 pm

Čišćenje ultrazvučno vinyla ,jednostavno :violin:
Zden

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet vel 27, 2026 11:18 pm

I još kada dodaš dvije karbonske četkice koje "stružu" po ploči dok se ona pere to je tek onda posao. :)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zden » Sub vel 28, 2026 10:18 am

Khadgar2007 napisao:I još kada dodaš dvije karbonske četkice koje "stružu" po ploči dok se ona pere to je tek onda posao. :)

Nema potrebe za ikakvim kefama ii spužvama sve odradi UZ
Zden

PostPostao/la cappucino » Uto ožu 03, 2026 8:58 am

tom_hifi napisao:
pamook napisao:...ako je vec ultrazvucni cistac, ne vidim zasto bi trebao kostati toliko... vjerojatno jer je "bas za vinil LP-je" pa je dedicated uredjaj :lol: :lol:

evo jedan koji je mene golicao ali ne dovoljno da bi ga uzeo (jos)....

https://eur.vevor.com/ultrasonic-cleane ... 0939630493" target="_blank" target="_blank

Ja imam takvog :D OK je i jako dobro čisti, ali je GLASAN brutalno. :) :whistle:

I ja isto imam ovakovog. Sve rečeno potvrđujem.
cappucino

PostPostao/la Fantocci » Uto ožu 03, 2026 2:53 pm

norrinraddhr napisao:....
Jedino ne znam kako zaštit nalju, ima li neka DIY metoda da ne kompliciram sa kupovinom?
...

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A
Fantocci

PostPostao/la Zden » Uto ožu 03, 2026 3:17 pm

Fantocci napisao:
norrinraddhr napisao:....
Jedino ne znam kako zaštit nalju, ima li neka DIY metoda da ne kompliciram sa kupovinom?
...

https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A" target="_blank

Uzmeš malo plexija i izrežeš sam i to je to ili u nova forma oni izrežu po želji , možda imam i ja negdje još dva komada plekxija izrezana
Zden

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka