Aktivna elektronska skretnica

Re: Aktivna elektronska skretnica

PostPostao/la vifaton » Sub ožu 09, 2024 1:09 pm

beboni napisao:http://www.troelsgravesen.dk/The-Loudspeaker-III.htm
Si mislio na nešto ovako?

https://www.player.hr/proizvodjac/18-sound
Većinu drivera moš lokalno nabaviti/naručiti...

Ideja ide u tome smislu, ali se trudim pronaći još bolje drajvere baš od tih proizvođača, imaju svega u ponudi dosta su inovativni i napredni, izbacuju nove modele.
Razmišljam o trosistemcu na osnovi 18" basa, 10"-12" srednjotonca i nekakvoga visokotonca s hornom ili AMT Beyma TPL150 ili 200, samo njih je teško nabaviti.
Uz ovaj TPL150 svi preporučuje ovasj srednjotonac,
https://www.thomann.de/de/beyma_12p80nd ... 9&reload=1" target="_blank
To bi dosta olakšalo oko kompatibilnost i izbora jedinica, samo još neki bas, ali tu je nepoznanica, nitko ne navodi neka konkretna iskustva sa 18" bas jedinicam od 18 sound ili faital pro, do kojih mogu nekako doći.
U slučaju Izbora kompresionoga visokotonca, tu sam baš na tankom ledu jer ne znam ništa o tome, Ali čitam po forumima da bolje zvuče kompresioni sa velikim membranama do 4", koji idu na grlo od 1.4-2.0", to mi nije nikako jasno, a i najčešće opcije su sa CD od 1" kao što je, ovaj na tvome linku ili neki drugi od Faital pro, hvaljen je i SBAudience 65 kompresioni od 1.4", ali nema skoro nikakvih informacija o skupljim i većim kompresionim drajverima nove prizvodnje u kućnoj namjeni.
vifaton

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 10, 2024 9:27 pm

Vifaton, ja te podržavam,nije mi bila namjera pametovati ili nešto slično. Potpuno kužim tvoje frustracije i znam kakav je zvuk sa malim i velikim driverima. Nadam se da će biti neki tvoj projekt i da ga vidimo tu...moji trenutni projekti su više learning curve jer ne ide sve na naglo i od prve i hoću vidjet hoće li mi se neki koncepti svidjet ili ne... :)

S dvije stvari se ne slažem, nema šanse da bez mjerenja na uho dođeš do dobrog zvuka ručnim namještanjem aktivne skretnice, jednostavno nema. Drugo je dobavljivost drivera, zašto se ograničavaš na nešto lokalno, kad su nam svi brandovi dostupni na klik miša unutar EU?

TLHP - ovo je jedan od dućana koji ima sve pro brandove koje si nabrojao i usput su najjeftniji u Europi. Prave cijene vidiš tek kad se ulogiraš i za više komada imaju super popuste. Ako ti je problem naručivat preko interneta može ti bilo tko s foruma, a mogu i ja...pola ekipe zna di živim pa ako te zeznem možeš me doć prebit ili kaj već se radi u takvim slučajevima... :lol:

A ima i drugih pouzdanih dućana, Soundimports npr....
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 10, 2024 10:13 pm

Ako razmatraš kompresijke drivere, ovog nemoj propustiti razmotriti;

https://eminence.com/products/n314x-8
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Fantocci » Ned ožu 10, 2024 11:15 pm

Problem velike večine tih PA drivera su veća izobličenja nego kod onih sa HIFI namjenom, a to baš ne ide u ruku sa filozofijom audiofilije. Toga nećeš naći u podacima jer to kod PA nikoga puno ne zanima a proizvođaći se neće hvaliti time. A sve su kompromisi... nešto moraš dati da bi dobio nešto drugo.
Zato ne shvaćam baš čemu ta težnja po jako efikasnim driverima kad je barem snaga dandanas lakše dostupna i jeftinija nego ikad u prošlosti.
Fantocci

PostPostao/la micro » Ned ožu 10, 2024 11:52 pm

Fantocci , tako je da velika vecina PA drajvera ima veca izoblicenja ili zbog nekih drugig stvari nisu pogodna za kucnu upotrebu , ali ima koji su dokazani mjerenjem niza izoblicenja od vecine audiofilskih , tako ne treba generalizovati a opet imaju veliku prednost kod zaruljasa , jako velika osjetljivost.
micro

PostPostao/la Fantocci » Pon ožu 11, 2024 12:55 am

Ok, kod žaruljaša. To ne osporavam, ili za A klasu recimo.

Ali nosilac teme piše, citiram: "Sad Imam Bryston 4B3, ali ga prodajem i planiram uzeti D klase pojačala, Hypex nilai je najnovija varijanta za samograditelje ili purifi."

To mi baš ne ide zajedno sa potrebom po driverima 100dB/W/m, a uz to piše da je u audiofilskim vodama. Nisam baš siguran, da je to pravi put, mislim, da će na kraju biti opet razočaran.

Samo mojih 5 centi...
Fantocci

PostPostao/la davorin » Pon ožu 11, 2024 8:28 am

micro napisao:Fantocci , tako je da velika vecina PA drajvera ima veca izoblicenja ili zbog nekih drugig stvari nisu pogodna za kucnu upotrebu , ali ima koji su dokazani mjerenjem niza izoblicenja od vecine audiofilskih , tako ne treba generalizovati a opet imaju veliku prednost kod zaruljasa , jako velika osjetljivost.

Točno, ali su PA zvučnici uglavnom napravljeni da sviraju trajno sa velikim snagama (glasnoćama) i u većini slučajeva izobličenja (ako su prisutna i čuju se, a što se tiče mjerenja, ona se mogu izmjeriti na svim tipovima zvučnika) su proporcionalna sa nivoima na kojima se zvučnik koristi.
Tako se pri manjim snagama, kakve se koriste za slušanje glazbe kod kuće, izobličenja uglavnom ne mogu čuti čak niti kod onih zvučnika koji ih imaju pri korištenju u razglasnim namjenama. U termin "manja snaga" se svrstavaju redom sva pojačala koja su građena kao samogradnja na ovom forumu, jer se snage od ~200W kod ozvučavanja koncerata u današnje vrijeme ne koriste više niti za monitorske kutije.
Veća smetnja za korištenje PA-zvučnika je potreba za velikim i relativno glomaznim kutijama (za potrebe niskih, bas frekvencija!) koje ne stanu u većinu stanova, iako su se i te kutije relativno "smanjile" kada se usporede sa onima kakve su korištene za jednaku namjenu u ozvučavanju 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.
davorin

PostPostao/la vifaton » Pon ožu 11, 2024 8:42 am

SasaKC83 napisao:Vifaton, ja te podržavam,nije mi bila namjera pametovati ili nešto slično. Potpuno kužim tvoje frustracije i znam kakav je zvuk sa malim i velikim driverima. Nadam se da će biti neki tvoj projekt i da ga vidimo tu...moji trenutni projekti su više learning curve jer ne ide sve na naglo i od prve i hoću vidjet hoće li mi se neki koncepti svidjet ili ne... :)

S dvije stvari se ne slažem, nema šanse da bez mjerenja na uho dođeš do dobrog zvuka ručnim namještanjem aktivne skretnice, jednostavno nema. Drugo je dobavljivost drivera, zašto se ograničavaš na nešto lokalno, kad su nam svi brandovi dostupni na klik miša unutar EU?

TLHP - ovo je jedan od dućana koji ima sve pro brandove koje si nabrojao i usput su najjeftniji u Europi. Prave cijene vidiš tek kad se ulogiraš i za više komada imaju super popuste. Ako ti je problem naručivat preko interneta može ti bilo tko s foruma, a mogu i ja...pola ekipe zna di živim pa ako te zeznem možeš me doć prebit ili kaj već se radi u takvim slučajevima... :lol:

A ima i drugih pouzdanih dućana, Soundimports npr....

Ja tebi vjerujem na riječ, i da si uvjeren da se ne može do dobrog zvuka, okrećući točkiće na skretnici, samo mi nisi dao niti jedan konkretan argument ili primjer, o čemu bi se tu radilo ili neki primjer iz tvojih poduhvata sa skretnicama. Da bih ja zaključio da sam u krivu, i da se ne može, jer vidimo da ima svakavih, pa i oprečnih primjera sa istim stvarima.

Gledao sam na yutjubu filmić o podešavanju Hypeksovih ploča, čini se jednostavno, sa laptopom podesiti osnovne rezove, nije baš praktično kao na DBX, ali nije ni komplicirano, a i puno je jeftinije rješenje, manje kutija i kablova, ali su pojačala zacimentirano stanje, kakva su takva su nema mjenjanja. Mada Vjerujem da su ta pojačala u njima doboga kvaliteta.

Što se tiče nabave dijelova, kao i u svemu često smo opsjednuti nekom konkretnom stvari i na kraju se pokaže da nije ništa bolja nego neka jeftinija, iz blizine.
Zato ne želim kruto gledat samo na neke konkretne modele, jer svi proizvođači u svojoj ponudi imaju slične stvari samo je pitanje cijene ili dostupnosti-praktičnosti i brzine nabave.

Vidim da si postao pravi samograditelj, čitam te na onom forumu, svaka čast!
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pon ožu 11, 2024 8:53 am

Master of disaster napisao:Ako razmatraš kompresijke drivere, ovog nemoj propustiti razmotriti;

https://eminence.com/products/n314x-8

Gledo sam po internetu uvezi tog visokotonca, za sada ga nema u ponudi kod EU trgovaca, a nema nešto ni po internetu o njemu, sem mjerenja onoga Krova, nije nešto oduševljen s njime. Ima Faital pro sličnu stvar i još bolje mjeri, i ljudi hvale njegov zvuk, samo što je preko 600 E, ima prejaku konkurenciju, mada u suštini meni i trebaju djelovi koji imaju najbolja mjerenja, sigurno je s njima lakše oko skretnice.
Vjerujem da je dobra stvar, slušao sam dosta eminence zvučnika, nekada je postojao neki WLM iz Austrije, slušo sam njihove monitore jednom na sajmu, sa 10" koaksijalcom eminence, ja sam toliko bio oduševljen zvukom da sam se stalno vraćao u tu sobu. Od njihovih zvučnika bi se moglo sastaviti rješenje za mene, imaju svega u ponudi i jefini su, samo ko će ga znat složit trosistemac od svega toga?
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pon ožu 11, 2024 9:08 am

Fantocci napisao:Ok, kod žaruljaša. To ne osporavam, ili za A klasu recimo.

Ali nosilac teme piše, citiram: "Sad Imam Bryston 4B3, ali ga prodajem i planiram uzeti D klase pojačala, Hypex nilai je najnovija varijanta za samograditelje ili purifi."

To mi baš ne ide zajedno sa potrebom po driverima 100dB/W/m, a uz to piše da je u audiofilskim vodama. Nisam baš siguran, da je to pravi put, mislim, da će na kraju biti opet razočaran.

Samo mojih 5 centi...

Nisam više u tim vodama... bio sam zalutao u njih pa se skoro utušio.
Audiofil ili High end, te riječi mene sada asociraju samo na prevaru i ograničenost uma.
Svjestan sam da nikad neću doći do dobrog zvučnika, ali igra ide dalje...
Ali... koliko sutra, je već kraj, nema vremena!

Gdje ćeš lampaše vezat sa PA jedinicama, opet si na istom, slaba karika sa snagom, za veliki zvuk treba dosta snage.

A i odat ću ti jednu veliku moju tajnu!
Yamaha AS2200 je pravi audiofilski proizvod a ne onaj što ga ti imenuješ. Sve u svemu uvjek ćemo pogriješiti to je sigurno.
vifaton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici