DAH-1

Re: dah 1

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 25, 2013 8:33 am

Izmedu 0 i 4 te 4 i 8 je upola manji omski otpor nego izmedu izvoda 0 i 8. Mislim da sam ti sve rekao.
joe dalton

PostPostao/la Schultz » Pon ožu 25, 2013 9:04 am

Nema tu pravila strukei nikada se ne pouzdaj u boje.

Možeš krenuti od neke boje kao pretpostavka da je to nešto, ali ništa više od toga.

Ponašaj se kao daltonist. Čitaj i mjeri...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la družba4elektron » Pon ožu 25, 2013 9:08 am

ok - razumijem hvala
evo probudio se 1. vampirić i baterijom traži dudu tako da do daljnjeg obustava radova
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

PostPostao/la davorin » Pon ožu 25, 2013 9:16 am

joe dalton napisao:Izmedu 0 i 4 te 4 i 8 je upola manji omski otpor nego izmedu izvoda 0 i 8. Mislim da sam ti sve rekao.

Nije potpuno točno: čisti Ohmski otpor će za izvod od 4 Ohma biti niži od izvoda za 8 Ohma, ali ne dvostruko!
Treba razlikovati nazivne impedancije (kao što su 4 i8 Ohma) od istosmjernog otpora za iste namotaje.
Naponski odnosi (a time broj zavoja i istosmjerni Ohmski otpor) između različitih namotaja se odnose kao kvadratni korijeni njihovih pripadajućih impedancija!
Obrnuto tome, odnosi impedancija između namotaja trafa su jednaki odnosu kvadriranih napona!
Primjer: da bi dobili odnos zavoja koji razlikuje 8 Ohm-ski namotaj od onog 4 Ohm-skog, podijelimo 8 sa 4 i iz toga izvadimo kvadratni korijen. Dakle 8:4=2, a drugi korijen iz 2 je ~1,41... .
To znači da će napon na 8 Ohm-skom namotaju biti za ~1,41 puta veći od napona na 4 Ohm-skom namotaju. U takvom odnosu su i brojevi zavoja, a približno i istosmjerni otpori.
Ponekad je tu malu Ohm-sku razliku teško razlikovati kod malih otpora (kao što su sekundari izlaznih transformatora koji su namotani debelom žicom i/ili imaju više spojenih namotaja paralelno) s običnim instrumentima kakve ima većina samograditelja.
Lakše i točnije se to može napraviti na slijedeći način:
Instrumentom se izmjere svi Ohmski otpori (između svih izvoda) i nađe se onaj par izvoda koji ima najveći otpor. To je primarni namotaj, a na njega s drugog malog transformatora dovedemo napon od 15-30V. Izmjerimo zatim napone na sekundar(ima) i iz prijenosnih omjera izračunamo impedancije.
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Pon ožu 25, 2013 10:04 am

digo se vampirić br. 2 - al nije mi vrag dao mira pa sam malo mjerio mjerenje na suho , opseg do 200 ohm ( nemam manje na instrumentu) bijela žica ( pretpostavljena 0 ) i crvena ( pret. 8 ohm) = 0.4-0.5 ohm
bijela i smeđa ( pretp. 4 ohm izvod) = 0.8-0.9 ohm smeđa i crvena = 0.7 ohm ko suza ako ništa drugo oba transformatora daju iste vrijednosti
družba4elektron

PostPostao/la davorin » Pon ožu 25, 2013 10:18 am

družba4elektron napisao:digo se vampirić br. 2 - al nije mi vrag dao mira pa sam malo mjerio mjerenje na suho , opseg do 200 ohm ( nemam manje na instrumentu) bijela žica ( pretpostavljena 0 ) i crvena ( pret. 8 ohm) = 0.4-0.5 ohm
bijela i smeđa ( pretp. 4 ohm izvod) = 0.8-0.9 ohm smeđa i crvena = 0.7 ohm ko suza ako ništa drugo oba transformatora daju iste vrijednosti

Ukoliko su vam mjerenja točna, logika govori da smeđa masa (nula), crvena 4 Ohma i bijela 8 Ohma.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 25, 2013 2:22 pm

davorin napisao:
joe dalton napisao:Izmedu 0 i 4 te 4 i 8 je upola manji omski otpor nego izmedu izvoda 0 i 8. Mislim da sam ti sve rekao.

Nije potpuno točno: čisti Ohmski otpor će za izvod od 4 Ohma biti niži od izvoda za 8 Ohma, ali ne dvostruko!
Treba razlikovati nazivne impedancije (kao što su 4 i8 Ohma) od istosmjernog otpora za iste namotaje.
Naponski odnosi (a time broj zavoja i istosmjerni Ohmski otpor) između različitih namotaja se odnose kao kvadratni korijeni njihovih pripadajućih impedancija!
Obrnuto tome, odnosi impedancija između namotaja trafa su jednaki odnosu kvadriranih napona!
Primjer: da bi dobili odnos zavoja koji razlikuje 8 Ohm-ski namotaj od onog 4 Ohm-skog, podijelimo 8 sa 4 i iz toga izvadimo kvadratni korijen. Dakle 8:4=2, a drugi korijen iz 2 je ~1,41... .
To znači da će napon na 8 Ohm-skom namotaju biti za ~1,41 puta veći od napona na 4 Ohm-skom namotaju. U takvom odnosu su i brojevi zavoja, a približno i istosmjerni otpori.
Ponekad je tu malu Ohm-sku razliku teško razlikovati kod malih otpora (kao što su sekundari izlaznih transformatora koji su namotani debelom žicom i/ili imaju više spojenih namotaja paralelno) s običnim instrumentima kakve ima većina samograditelja.
Lakše i točnije se to može napraviti na slijedeći način:
Instrumentom se izmjere svi Ohmski otpori (između svih izvoda) i nađe se onaj par izvoda koji ima najveći otpor. To je primarni namotaj, a na njega s drugog malog transformatora dovedemo napon od 15-30V. Izmjerimo zatim napone na sekundar(ima) i iz prijenosnih omjera izračunamo impedancije.

U pravu si, naravno. Lupio sam odokativno.
Obzirom da se radi o relativno malim otporima teško će ih precizno izmjeriti običnim unimerom.
joe dalton

PostPostao/la Dean » Pon ožu 25, 2013 9:40 pm

davorin napisao:Ukoliko su vam mjerenja točna, logika govori da smeđa masa (nula), crvena 4 Ohma i bijela 8 Ohma.

Točno u sridu ! :lol:
Zvao sam Branka i metodom uzaludnih pokušaja, došli smo do sličnih rezultata, ali jbg.. "Svaka žica ima dva kraja" - starokineska poslovica :lol:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la družba4elektron » Pon tra 29, 2013 3:58 pm

:D :D :D :dance: gotov i da citiram gospona konstruktora sviri i sviri
hvala svima koji su pomogli da složim pojačalo koje je proradilo bez problema namjerno nisam nikoga imenovao ( stvarno je bilo puno pomagača pa da ne izostavim nekoga)
hvala svima na pomoći i to u realnom vremenu
evo i slika na zahtjev forumaša nažalost slike sa nikona sam posijo
IMG_20130404_180824.jpg

IMG_20130404_181104.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
družba4elektron

PostPostao/la tom_hifi » Pon tra 29, 2013 4:37 pm

Odlično, čestitam! :)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika