Quicky, ECL86 SE

Re: Quicky, ECL86 SE

PostPostao/la Edison » Sri tra 02, 2014 3:23 pm

fixxxer napisao:Mislim da je to jedan od razloga zasto ljudi sve manje kace svoje radove na forum...

Ma nije. Nego uredjaji ne mogu brzo nastati jer gradnja traje neko vrijeme, a najvise ovisi o tome koliko se brzo mogu nabaviti svi dijelovi, koliko imamo slobodnog vremena za gradnju, koliko novca mozemo odvojiti za DIY u ovoj krizi... A na forumu nas je jedva preko 100, nismo veliki forum, a nesto gradi 10 do 15 clanova i ne moze se ocekivati da se svaki dan na forumu izbaci novi uredjaj. Neki dan sam pohvalio i zuzijevu, kako on sam veli, ikebanu, a nije skutijana. Ovo fixxxerovo, po njegovim rijecima, dobro svira pa ga je steta ne sloziti kako treba, kad vec ima sve dijelove. No moze proci i ovako jer je u nazivu teme Quicky... ;)

Usput, cjevni uredjaji trebaju imati kuciste, zbog zastite korisnika, pa bio to iskljucivo sam onaj koji je uredjaj sastavljao, a i zbog zastite samog uredjaja. Zlato, srebro, politura i kadifa nisu potrebani, ali nekakvo kuciste koje sigurno drzi sve na okupu, i ima zastitnu funkciju je potrebno.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » Sri tra 02, 2014 5:31 pm

Meni se ovo sviđa. Zajsta je jednostavno i kako fixxxer veli, skoro sve imamo po ladicama. Doduše nemam Simfoniju, ali možda i Melodija bude dobra ! :dance:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la fixxxer » Sri tra 02, 2014 5:43 pm

Dean napisao: Doduše nemam Simfoniju, ali možda i Melodija bude dobra ! :dance:

Ma figurativno sam rekao iz Simfonije ;) Nakupilo ih se (trafoa) nekoliko
komada iz razlicitih Niskih radija, pa sam merenjem izabrao 2 identicna :lol:
fixxxer

PostPostao/la fixxxer » Čet tra 03, 2014 12:13 am

Evo jos jedne ideje pa je dajem na razmatranje ;)
Koja od ove 2 verzije spajanja grejanja bi bila bolja a sa ciljem
eventualnog koristenja i PCL86 cevi (koje su btw jos jeftinije i dostupnije :lol: )?

Mala napomena da trafo ima 2 izvoda 6,3V za grejanje (u stvarnosti su naponi nesto visi, malo preko 7V,
usled prelaska sa 220V na 230V mrezu) od kojih je jedan motan za nijansu debljom zicom od drugog...
Naravno, u slucaju koriscenja ECL86 isle bi obe u seriju na mesto jedne PCL86.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
fixxxer

PostPostao/la davorin » Čet tra 03, 2014 12:39 am

2.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet tra 03, 2014 5:57 am

Dok se sve nalazi u probnoj, eksperimentalnoj fazi, možda bi bilo zgodno probati i STC-koncept (SuperTriodeConnected) uz dodatak jedne male pentode (EF95, 6AK5, 6J1P, 5654, itd...) i čuti razliku u zvuku?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la fixxxer » Čet tra 03, 2014 10:16 am

Zanimljivo resenje, ali nema se bas sve po ladicama (6ak5) :D
Drzao bih se ipak prvobitne varijante...
fixxxer

PostPostao/la midruzin » Pet tra 04, 2014 7:28 am

Da, ali imaš sigurno EF86, koja se vrlo često koristi kao ulazna elektronka baš u STC pojačalima u kombinaciji sa ECL86(82), zbog malog šuma, svoje stabilnosti i neosjetljivosti na smetnje. Odličan članak o takvom STC ampu s EF86-ECL82(86) napisao je Milivoj Sacher s naslovom "QRP audio" u jednom od radio-amaterskih časopisa (ne sjećam se u kojem, ali članak imam fotokopiran), gdje je vrlo dobro opisana topologija, gradnja i funkcioniranje tog spoja. U STC ampu se koristi jedna vrsta specifične brze povratne veze tzv. negativnog feedback-a, nazvanog PGN (plate to grid negative feedback), koja ide s primarne strane izlaznog trafoa na mrežicu pobudne triode. Korišćenjem te iste triode za pojačanje i povratnu vezu, dobija se tipično triodni zvuk, iako je na izlazu pentoda. Zato je autor taj spoj nazvao Super Triode Connection. Odlična stvar je ta što se mogu koristiti praktički lampe, svi izlazni (5-7K) i mrežni trafoi iz starih radia, a amp nema veznih kondenzatora.
midruzin

PostPostao/la midruzin » Pet tra 04, 2014 8:05 am

P.S. Zaboravio sam pitati znalce za jedan savjet. Naime, pregledavavši sheme STC pojačala po internet stranicama, primjetio sam da Japanci često koriste paralelni spoj izlaznih trafića (5-7K) za jače lampe (EL34 i dr.). Primare spajaju paralelno tako da dobiju primarnu impedancu 2,5 - 3,5 K (za struju do 100mA), a sekundare 4ohma serijski, znači, dobije se izlazna impedanca 8 ohma. Pošto imam 4 ista izlazna trafića iz EI Niš starih radia, trebam mišljenje, koliko su takve izvedbe kvalitetne i realne, njihove dobre i loše strane, odnosno njihova upotrebljivost u praksi? Upotrebio bi ih u paraleli kao izlazne trafoe za mali SE s 6S19P-6F12P, jer s tom previsokom izlaznom impedancom od 7K, nikako ne mogu dobiti dobar i dublji bas, dok su mi srednji i visoki perfektni, vrlo čisti, precizni i detaljni. Znalci, upomoć !!!!!!!
midruzin

PostPostao/la fixxxer » Pet tra 04, 2014 8:42 am

midruzin napisao: ...ali imaš sigurno EF86...

Nemam, kao sto ni svi nemaju 2 trafoa iz Simfonije :mrgreen: :lol:
fixxxer

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika