Zmajz napisao:OK, ako sam dobro shvatio tebe muči bas. I bilo bi šteta ne iskoristiti postojeću kutiju pa ti evo moja ideja:
Skini Sonido i okreni kutiju naopak (Što bi gori sad je doli... itd), postojeću rupu iskoristi za neki bolji 12" bas a sonido montiraj negdje u gornji dio kutije. sad je potrebno odvojiti unutrašnji volumen u dva dijela s pregradom (to će biti malo zeznuto - treba napraviti otvor sa zadnje strane da se može operireti unutra) i time riješiš i pitanje stojnih valova, bas mora biti u zatvorenoj (kompresijskoj) kutiji jer se pokazuju kao bolji izbor za subwoofere a Sonido u preostalom volumenu , bilo zatvorenom ili BR će raditi u dijelu spektra gdje radi najbolje od nekih 200Hz prema gore. Narafski, treba to sve pametno izabrati i odlučiti se oko skretnice, bas drajvera, volumena, aktiva/pasiva itd. Tu smo za ispomoć....
Više puta sam ovdje pisao da o tako nečemu nema govora.
Ovaj sonido drajver nije kombinacija za tako nešto, ako bi i dobio bas onda bi došlo na red visokotonsko područje koje također nije ultimativno, i sve ide u besmisao...
Posebni subvuferi su jedino smisleno i pametno rješenje basa u prostoriji, a i dobra investicija za budućnost, ko zna napraviti skretnicu, zna i ovaj posao napraviti, ja za sada ne znam i ostaje mi jedan budući vremenski period obitavanja sa ovim sonidom, dok ne nađem suradnika za nešto veće.