tom_hifi napisao:Nisam slušao, ali očekivati od 15" jedinice da će odlično svirati visokotonsko područje je po meni jako optimistično

Sretno s daljnjim radom.
Imam par zvučnika FANE-15-300TC koji se spominje u ovoj temi i danas, a do sada sam s tim zvučnicima napravio dobar monitorski sistem (4 kutije sa 4 izlazna pojačala od ~250W/8 Ohma sa TPA3255) za potrebe jedne glazbene skupine.
To je zvučnik koji je zamišljen kao širokopojasni od kojeg se očekuje da bez ikakvih drugih dodataka reproducira cijeli audio spektar za prosječno reproduciranje glazbe u kući, kao i za upotrebu u monitorskim kutijama (i za studija i za pozornice!).
Isprobao sam ga u 3 tipa kutija, slušao glazbu, a ponešto i izmjerio.
Isproban je prvo u bas-reflex kutiji neto volumena ~145 litara sa 2 okrugla otvora promjera na prednjoj ploči od ~10cm, dakle bez cijevi. Zvuk je bio solidan, a dobro se čula reprodukcija "prazne" "E" žice na bas girari (F~41Hz), ali niže frekvencije su bile bitno slabije reproducirane (tonovi orgulja i "spušteni štim" bas gitare).
Srednji i visoki tonovi su bili iznenađujuće dobro reproducirani, ali i malo glasniji prema visokim frekvencijama barem u odnosu na niske frekvencije. Dodavanjem okvira sa zaštitnom tkaninom ispred zvučnika se ta situcija jako popravila, ali za bolju linearnost bi sa tipom tkanine (gustoćom!) trebalo još eksperimentirati.
Drugi eksperiment sam napravio tako da sam zatvorio otvore za bas-refleks i tako dobio kompresivnu kutiju približno jednakog volumena (~145 litara).
Dobio sam dojam da su niske frekvencije dobile na "čvrstoći", odnosno bas je postao subjektivno "oštriji", ali nije bilo bitnog pomaka što se tiče reprodukciji frekvencija nižih od ~40Hz, a nije se niti promijenio subjektivni dojam odnosa niskih, srednjih i visokih frekvencija u odnosu na bas-reflex kutiju.
Linearizacija odnosa niskih, srednjih i visokih tonova se također bitno popravila dodavanje prednjeg okvira sa zaštitnom krpom i zapravo tu nije bilo nikakve promjene u odnosu na bas-reflex kutiju.
Treći tip je bila kompresivna kutija neto volumena ~85 litara koja se i dalje u praksi koristi kao monitorska za nastupe na koncertima glazbenih skupina (napravljena su 4 komada).
Osim što je time efikasna reprodukcija niskih frekvencije podignuta na ~50-55 Hz (slabije reproducirani svi tonovi niži od prazne "A" žice na bas gitari), sve ostale napomene ostaju slične kao kod prethodne 2 kutije.
Sve su kutije kvalitetno napravljene, sa unutrašnjim ukrućenjima i propisno dampirane.
Mjerenjima sam zapravo potvrdio sve subjektivne dojmove slušanja glazbe.
Dojam da se visoke frekvencije ne čuju dobro (ćinele, , "fuss", zvona, "šuškanje" opruga na doboš-bubnju, itd.) i čuju slabije, odnosno malo mutnije, se lako "popravi" podizanjem kutija u ravninu uha slušatelja (odnosno ~20-30cm višlje!) na odgovarajuće stalke i točnim usmjeravanjem, iako to ovdje zbog veličine kutija nije bilo lako. Očito se radi o tome da su tonovi sve više usmjerenji sa užim područjem slušanja što je frekvencija viša.