GRAMOFON SONY PS-X70

GRAMOFON SONY PS-X70

PostPostao/la tubeman » Sub srp 26, 2014 12:21 pm

Gramofon koji trenutno eksploatiram (gotovo 30 godina) :) :)

Stroj napravljen 1978. godine, predstavljao je vrhunac tehnologije tog vremena u svojem segmentu.

Sony se nije puno slikao tih godina u gramofonskom segmentu, ali sve što je napravio u gornjoj klasi, bilo je dobro.
Kod nas ti gramofoni nisu bili previše popularni jer su bili preskupi :)
A da su imali što ponuditi, imali su.
Direktni pogon s divljačim motorom, vrlo teškim i velikim tanjurom (32 cm) i višestrukom korekcijom i stabilizacijom brzine.
Od početka okretanja do pune brzine trebao mu svega 20% oboda tanjura (praktički trenutno), a zaustaviti ili usporiti ga je vrlo teško :)
Kučište je vrlo veliko i jako napravljeno od antirezonantnog ABS-a.
Full automatik s logic kontrolama itd...

J ručka vrlo precizna i lagana (berilij) može prihvatiti bilo kakvu zvučnicu i ima dodatne kontrautege koji se po potrebi mogu namontirati.
Podesiva je po visini.
U Svoje vrijeme je bio prilično skup (samo ručka je koštala cca 1500 DEMa (u katalozima od 1000-2000, ovisno o tipu), a tijelo isto toliko.

Ja sam (naravno) do njega došao pod vrlo povoljim uvjetima, inače sigurno ne bih niti razmišljao o njemu :) :)
Da u konačnici vrijedi svakog pfeniga, dokazuje to da i nakon gotovo 40 godina stalnog pogona ne pokazuje baš nikakvog znaka umora.
Unatoč visokoj cijeni dobro se prodavao u USA i Japanu.

Iako sam imao ( i imam) mnoštvo raznih vrtilica ovo je moj najdraži gramofon.
U toj klasi postoji još jedan (godinu dana mlađi - PS-X85) i s drugačijom ručkom, kojeg sam isto imao, ali sam se vratio natrag na PS-x70.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: GRAMOFON SONY PS-X70

PostPostao/la Schultz » Sub srp 26, 2014 2:58 pm

To je čudo a ne gramofon....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tubeman » Sub srp 26, 2014 6:32 pm

Ma, nije čudo, već inženjerska genijalnost i sposobnost industrije da ideju provede u djelo.
Neka me netko (argumentirano) ispravi, ali siguran sam da današnja (pogotovo recentna "HIGH-END" produkcija) NIJE SPOSOBNA proizvesti mehanički ekvivalent ovakvog uređaja, o motoru da i ne govorim.
Veliki proizvođači sigurno mogu, ali im se to više ne isplati budući da su HIGH-END tržište uglavnom prepustili drugima budući su im važnije (u duhu kapitalističke industrijske proizvodnje) količine i niske cijene.
Ovi drugi to praktički ne mogu jer nemaju tehnologiju pa se sve uglavnom svede na nekakve kilave MDF i akrilne tanjure i još kehljavije motore i gotovo isključivo remenske pogone.
Da je to fantastično, mora nas uvjerii masa gurua po forumima i skupo plaćenih recenzenata.
Naglasak se stavlja na trivijalne detalje i ručke, koje isto tako teško pariraju solidnim prozvodina iz pretpovjesne (njima) noćne more :) :)
Govorim o segmentu koji je cjenovno otprilike u rangu ovog.

Osim toga, niti ovaj gramofon nije nešto značajno bolji od ostalih u istom ili sličnom rangu.
Decibel nečega gore ili dolje ne mora značiti dramatične pomake u zvuku.
Njegove karakteristike su dobra i kvalitetna (valjda zato i skupa) izrada i velika komocija u radu.
Meni je najvažnije da mi odgovara.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Longo » Pet sij 22, 2016 5:09 pm

Ja imam Biotracer PS-X75 cudo od gramofona.Jednostavno danas se takvi uredaji ne proizvode.
Longo

Vrati se na: Zanimljivi uređaji iz davnina