PIONEER TX7800

PIONEER TX7800

PostPostao/la tubeman » Pon kol 22, 2022 7:06 pm

Tuner klasičnog vanjskog dizajna iz cca 1979. godine s nekoliko specifičnosti koje ga čine različitim od gomila tunera iz tog razdoblja.
Vrlo moćan dizajn, potpuno metalna konstrukcija i težina od cca 8 kg su doista upečatljivi i već kao takvi ukazuju na nešto višu klasu.
Osim toga, karakteristike su mu vrlo dobre.
Ima i zanimljiv i efikasan senzorni sustav PLL lockinga izvedenog preko gumba za biranje stanica.

Došao je mrtav načisto :)
Mali problem kod servisiranja su ugrađeni specijalizirani vlastiti čipovi koji nemaju zamjene a sadrže sklopove koji se ne mogu jednostavno reproducirati tako da bi neki ozbiljniji kvar prilično naborao čelo potencijalnog servisera :)
Ima se ponešto nabaviti preko neta ali su cijene prilično užasne.
Srećom, ništa takvo nije stradalo. Osim ponosa i "sluha".
Zamjena ulaznog feta, nešto žaruljica i (tek preventivno) elektrolita u ispravljaču + temeljito podešavanje i čišćenje su riješili sve što je trebalo.
Eh, da, i malo osvježavanje boje je pomoglo.
Osobno sam protivnik pošto-poto zamjene svakog elektrolita koji se vidi. To donekle toleriram u ispravljačkim dijelovima.
Nevjerojatno (?!) je koliko su ti kondenzatori iz sedamdesetih, osamdesetih, pa sve do kraja stoljeća nepoderivi !!
Jasno, to vrijedi za "ozbiljne" proizvođače i uređaje.

Kako to radi?
Nemam praktički nikakvih primjedbi. Otprilike kao i drugi tuneri slične kategorije, možda mrvicu upečatljivije".
Osjetljivost je odlična, selektivnost isto tako kao i odnos signal šum.
Sklop za eliminaciju 19kHz je posebno izveden i jednostavno "pojede" sve nepotrebno i ispočetka daje lažan dojam da nedostaje "lepršavost" :)
Ideja zamjene čipova audio izlaza je (vidi gore) srećom odmah pala u vodu.
Svi bi mi nešto "unapređivali", često nepotrebno, jer nas "svrbe" razno-razni OPA čipovi po ladicama :)

Uglavnom, polica se razveselila novoj vreći u koju je upakiran :)

Slike same restauracije nemam jer se radi o desecima puta opisanim procedurama pa mi se nije dalo slikati.
Imam samo slike "konačnog rješenja":

Slika
Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: PIONEER TX7800

PostPostao/la pamook » Pon kol 22, 2022 8:06 pm

:D prekrasna mi je ta serija..... nekoć davno, u maglovita vremena, izmakao mi je jedan 9800 :cry: , a od tada su postali previše....razvikani :D :lol: :lol:

Krasno izgleda :clap:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

Re: PIONEER TX7800

PostPostao/la cappucino » Uto kol 23, 2022 7:51 am

Kako mi odmiču godine, tako mi se sve više sviđaju takvi tuneri...
A prije ili poslije će morat jedan bit na polici.
Razumno zar ne? ;)
cappucino

Vrati se na: Refresh starih uređaja