Johnny napisao:Stavljaju 4700 ili 7800 po dva u seriju
http://m.ebay.ph/itm/131544472692?_mwBanner=1" target="_blank" target="_blank
Moja su 2 po 3300.
Stavit cu u aluminijsku kutiju i uzemljit je ili abs i unutra alu folija. Robustno i cvrsto.
Simpaticniji mi je kabel od pola metra sa kvrgom nego jos jedna kutija
Dva kondenzatora od 3300uF u seriji predstavljaju oko 2 ohma otpora pri 50Hz.
To u prijevodu znači da će već za struje od cca. 1A peak (pa na više) diode u Greaz-u provesti i sklop neće raditi ono za što je namijenjen.
Znači ako je iza trafo cca. 150VA ili veći, nazivno opterećen, sklop mu neće pomoći. Da ne spominjem pikove struje punjenja ispravljača iza itd. itd.
A za tako male trafoe si već negdje prije sam konstatirao da im DC nije toliki problem.
I kad smo već kod izbora kondenzatora treba voditi računa i o tzv ripple current, ne samo o kapacitetu.
Na ostala 2 pitanja mi nisi odgovorio pa pretpostavljam da ne znaš.
Toroidni trafoi mogu zujati iz puno razloga. DC u mreži je samo jedan i to malo vjerojatan.
Može biti (po meni najvjerojatnije) da su motani za prenizak napon primara pa ulaze u zasićenje na 230V mreži.
Drugi razlog može biti da nisu odgovarajuće dimenzionirani za ispravljač koji napajaju.
Obzirom da se radi o mreži 230V koja je potencijalno opasna i smrtonosna, a čini mi se da baš i nisi siguran da kužiš što radiš radije se ostavi toga.
Ako ti je dosadno slaži pasijans ili već nešto