Pozdrav svima u još jednoj novoj temi.
Ovoga puta je tema puno optimističnija, i puna veselja, očekivanja, i produktivnih trenutaka.
Prije nego počnemo sa ovom "zakon" spravom, par riječi za uvod.
Smatram da sam živi dokaz izjave "Rad, suze i trud se isplate" kao i one "Nije sramota pasti, već je sramota pasti i ne ustati".
Eto, tako sam sa svoje dvije ruke, uz nešto muke, dosta truda i ljubavi, zaradio i svojim novcima kupio "fenomenalan" uzorak ovog 8-kanalca, jest da me koštao skoro kao novi bubreg, ali se isplatilo. Dogodio se trenutak, pojavio se jedan, baš u zagrebu, zapakiran u dnevnom boravku zadnjih 20 godina. Kablovi, hrpetina traka, i miris prošlog vremena kasnih 80ih, demo snimke brutalnih muzičara koji vjerojatno i ne hodaju ovom planetom više ili odavno nisu u ovoj zemlji. Iz tih traka i tih 8 kanala kroz moje monitore se materijalizira duh prošlosti, zvuči zastrašujuće predivno, i taj sami magnetofon je zapravo instrument, a ne samo snimalica, ima svoj zvuk, isto kao i moj mix-pult i svi rack moduli iz jednog prošlog stoljeća. Muzika je onda bila uistinu nešto drugo, drugi tijek stvaranja materijala, različit način snimanja, i daleko veći talenat.
I da, na ovom će se raditi moj album, koji će vjerojatno bit dostupan kroz koju godinu. Ako su Beatlesi mogli sa 8 kanala, mogu i ja.
Prva stvar koja ti padne na pamet kod TSR8 je koliko je malen, s obzirom na to da uzima kolute pune veličine (10½" promjera) trake od pola inča. Međutim, sigurno nije lagan za svoju veličinu, jako, jako kvalitetan i fenomenalan stroj
Mehanika TSR8 podsjeća na stari 38 iako su neki detalji, poput zateznih rollera, imali tehnologiju koja bi trebala pomoći u rukovanju trakom. Dolje, u regulacijsko-mjernom području, dogodilo se puno više promjena, vidi se dolazak kraja 80ih, furamo se na "digitaliju", meter bridge bez klasičnih "igla" VU metara, koji je puno praktičniji prilikom snimanja!
Fenomenalan i usavršen DBX "noise-reduction" koji ga čini gotovo profesionalnom spravom iako spada pod "home-recording".
Zašto je u kategoriji kućnog snimanja i amaterizma?
1. Nema XLR (balanced) "profi" studijske ulaze-izlaze.
2. Ima dvije glave, a ne tri poput starijih modela i drugih kompanija (Revox, Studer, MCI, Otari, Telefunken, Sony, Soundcraft, Teac, Fostex).
3. Belt drive umjesto direct drive motora.
Da li je to najbolji Teac-Tascam na 8 kanala? Po mojem skromnom mišljenju, da. Zašto?
Krenimo od povijesti.
Teac 80-8 - 8 kanala, direct motori na AC struju, imao je puno problema s tape transportom i stalnom brzinom elektromotora.
Tascam 38 - isto sr*nje, drugo (još gore) pakovanje, plastičan, belt drive, raspadao se iz tvornice, DBX loš.
Tascam 48 - kažu da je ovaj najbolji, DC direct drive, munjevito brz - profi sprava, ALI - pun problema s osc-bias, svim pločama
Tascam 58 - profi verzija TSR8 iz istog doba, pun kvarova, pokušaj poboljšanja "savršenog" 48, zna sažvakat traku jer solenoidi zapeku.
Portastudije na 8 kanala neću spominjat - 8 kanala na kasetu = katastrofa/igračka
Tascam 388 - Mikser/Magnetofon sve-u-jedan 1/4" recorder - ne spada u kategoriju ali mu crkavaju kanali, i glave za snimanje, famozan je od prvog dana po tome, iako fenomenalno toplo zvuči s obzirom na to da mu 8 kanala idu na četvrt inča.
Fostex?
Svi fostex 8 kanalci su snimali na 1/4" traku, imali "meh" Dolby noise-reduction, Tascam TSR8 1/2" vs Fostex E8 1/4" - pobjednik je jasan.
Tascam MSR 16 i Fostex E16 - fair fight i totalno druga tema jer su oboje na pola inča - zanimljivo.
Otari 8 MX5050 Mk II -
Daleko bolji od svega navedenog ali je profi sprava i jedno 4 puta teža, guta 5 ampera struje za razliku od tascamovih 400 mA a zvukovne razlike skoro da i nema. Kvalitetniji je i brutalno radi za profi primjenu
Revox C 278 -
jako čudni i evoluirani PR 99 mk III na 8 kanala.
Neki tvrde da postoji, navodno ima samo par primjeraka u europi, bili su bolesno skupi kao novi i prestali su se proizvodit jer im je "home-recording" na 8 kanala bio skup kao polovni Otari ili Telefunken iz 70ih.
Nitko zapravo ne zna išta o ovom modelu zbog neproširenosti.
Studer A80 -
Odgovor je jasan, svatko tko misli da se sprava na 1" traku i neka "igračka" na 1/2" mogu natjecati je izvan svog uma. Studer su imali samo ili članovi komunističke partije, televizije, radio i 3 studija u EX-YU.
U konkluziji ni jedan od ovih navedenih nema MIDI sync (osim kasnih modela fostexa), nemaju SCSI priključke za računalo, ovaj mag se BEZ PROBLEMA pomoću interfacea može priključiti na računalo koje je "sequencer" i preko npr. mog laptopa ga mogu pokretat, palit snimanje itd. uz malo truda, naravno. Mnogi su to napravili. Ima autolokatore, ima zadnju generaciju DBX limitera, praktičan je i može se uparit u digitalnom snimanju - to mi je sljedeći korak.
Zadnja generacija magnetofona koja je na sebi imala "the best of" kolekciju opcija, i programabilne parametre.
Užasan je za servis, ali malo se kvare.
Mojeg treba malo nauljit (capstan motor), pregledat glave i peglat dalje.
A sad, slike, i moj studio.