Nadam se da ne zamjeravaš Yoke, ako nastavim laprdati u tvojoj temi. Koliko sam shvatio otvorio si je i zbog diskusije jer još ne znaš tačno gdje će te put odvesti... pa možda i tebi bude od koristi jer si rekao, da još nisi radio sa pasivcima.
Napisat ću par stvari pa ako se nekome da čitat i komentirat OK, ako ne opet OK. Sada imam vrijeme i volju, pa će mi to ostati i kao podsjetnik za onda, kad stvarno pristupim poslu, da ne moram sve ispočetka. Znam da većina od forumaša te stvari poznaje i da ne otkrivam tople vode ili Amerike.
Dakle, malo sam posimulirao te poručene drivere. Koliko vidim, neće biti potrebno 40-50 litara sada, kad u paru ide i pasivac. Obzirom na TS parametre bilo bi dovoljno i 20 do 30 litara.
Ovdje je simualcija sa kutijom od 20 litara (crveno-sealed, žuto-pasivac, zeleno ported):
20L box.jpg
Sealed: f(-3dB) na 53Hz (uz Qtc = 0,77) f(-6dB) je na 42Hz
BR i pasivac: f(-3) na 45Hz f(-6) je na 36Hz (oba otprilike jednako). Tuning kod BR na 25Hz. Kod pasivca je kakav je, ako ne dodaješ masu na membranu. Mislim, da se neću gnjavit time jer ne vjerujem, da sam pametniji od tvorničkih inženjera.
- Nisu baš neke jako niske frekvencije, ali tako je to u 20 litara. Nisam siguran, da se može uopće napraviti tako mala kutija sa tim parom...
- Odmah se uoči problem kod BR - u praksi nije izvodljiv, jer u tako maloj kutiji traži cijev od fi10,2cm i
dužine čak 188cm.
Dakako, mogao bi ići na tanju cijev (i onda slušati prdež porta) ali ni uz (za 10colski driver neprihvatljivo tanak) promjer cijevi od 6,8cm ne bi bio ispod 82cm dužine. Znači to više ne bi bilo neto 20 litara + stjene nego dvaput veći box samo na račun porta. Morao bih ga savinuti što komplikuje izvedbu i daje više mogućnosti za promašaj jer zvuk više ne putuje laminarno nego dolazi do turbulencija koje se čuju i smanjuju efikasnost porta. Sa kvadranim portom (koji je lošiji po pitanju laminarnosti od cijevi) nemaš više ni mogućnosti korekcije kao kod okrugle cijevi. Što si napravio - napravio si.
Tu se vidi glavna prednost pasivca - rad na malim litražama.
Simulacija u 30 litara:
30L box.jpg
Sealed: f(-3) na 52Hz (uz Qtc = 0,67) ...znači nismo baš nešto profitirali f(-6dB) je na 39Hz
pasivac: f(-3) na 43Hz .... ni tu nema velikog pomaka na bolje (na niže) f(-6dB) je na 32Hz - u poređenju sa kompresijom malo veći je porast na nižim frekvencijama
BR: f(-3) na 38Hz f(-6dB) je na 31Hz
Sad se polako počne primječivat prednost BR u odnosu na pasivca. Dakako, samo što se tiče frekvencija, što se kvalitete samog zvuka tiče ja ništa ne vidim iz toga (što osim "brzine vjetra" u portu treba gledati uopće?).
ALI: cijev od 10,2cm (što je po meni minimum za kvalitetu kod 10" drivera) je još uvijek dužine od 123cm. A cijev od 8,2cm ima oko 78cm. I to bi bilo dosta teško ugurati u jednom ravnom komadu.
Tek cijev od 6,8 dođe na nekih ljudskih 53cm
Simulacija u 40 litara:
40L box.jpg
Sealed: f(-3) na 53Hz (uz Qtc = 0,61) Znači čak i malo lošije. Polagano počinje i gubiti decibele iznad f(-3), ne isplati se povečavati litražu. Zato se malo diže sasvim dolje (krivulja ima manji nagib) ali ne bitno. f(-6) je na 37Hz
Pasivac: f(-3) je malo ispod 44Hz .... f (-3) je isto trunku lošija, ali nešto malo više u odnosu na kompresiju dobiva na nižim frekvencijama. f(-6dB) spusti se iz 36Hz na 32Hz. Ako to onda još soba malo pojača možda bi čak i čuo razliku.
BR: f(-3) ode na 34Hz a f(-6) na 27Hz
BR preuzima stvari u svoje ruke. Ipak, cijev od 10,2cm je još uvijek veoma duga sa 91cm... Box bi trebao biti visine oko 100cm ako bi želio imati cijev u jednom komadu.
Simulacija u 50 litara:
50L box.jpg
Sealed: f(-3) na 54Hz (uz Qtc = 0,572) f(-6) na 37Hz
Pasivac: f(-3) na 46Hz f(-6) na 30Hz
BR: f(-3) na 30Hz f(-6) na 24Hz
Pobjeda bass-reflexa. Cijev od 10,2cm duga je 71cm
Treba reći barem još to: na što i WinISD upozorava - u portu ima i rezonancija na višim frekvencijama, što sigurno umanjuje kvalitetu zvuka, Kod pasivca toga nema.
Što se tranzijenata i dinamike tiče: to ne znam...
A kod viših boxova (80 do 100 cm) sve više postaju izrazitiji i problemi sa stojnim valovima. Zato tih problema kod malih SUB boxova gotova da i nema...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.