MM RIAA Phono velika nepoznanica većine diy graditelja

MM RIAA Phono velika nepoznanica većine diy graditelja

PostPostao/la vilim » Sub ruj 25, 2021 9:21 pm

MM RIAA PHONO.pdf
Gramofon je opet "in" i zadnjih dviju godina na stranicama foruma imali smo dosta rasprava kako izgraditi MM RIAA fono pojačalo. Mnogi diy graditelji priložili su svoje sheme, opise, rezultate mjerenja i opisali slušne dojmove ali bilo je poprilično i lutanja , krivih procjena jednom riječju bilo je onih pravih živih rasprava. Mnoge stvari nije moguće napisati i pojasniti u diskusijama i zato radije prilažem pisani prilog javnoj raspravi "JFET Phono Pacific smd" koja je samo na kratko utihnula i očekujem opet nakon vručeg ljeta nastavak aktivnosti i uključenje novih članova kako onih koji dobro poznaju ovu materiju i onih koji imaju veliku volju ali nisu baš na "ti" sa elektroničkim sklopovima. Pregledao sam brzinski i druge Diy Audio forume i mogu kazati kako je sve to negdje više ili manje slično i svi su samo u traženju JFET tranzistora starije proizvodnje koji su sve teže i teže dobavljivi !!..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
vilim

Re: MM RIAA Phono velika nepoznanica većine diy graditelja

PostPostao/la tom_hifi » Sub ruj 25, 2021 11:21 pm

Pročitao sam dokument i hvala na hrpi korisnog materijala, formula i teorije.

Neću puno duljiti, nisam teorijski potkovan kao i Vi, no, zadnja shema se odnosi na moj rad, na koji sam potrošio brdo svoga vremena, proučavanja i cijeli taj rad/projekat odnosi se na određeni Idss navedenog JFET-a, te traženje novih izvora JFET-a koji nisu toliko nenabavljivi i skupi kao 2SK170 koji imam isto dovoljnu zalihu. S druge strane, korištenje TL431 je striktno kao test, da vidim kako se sklop ponaša bez toga i "sa time". Uz sve to, nabavio sam i neki dio mjerne opreme te sam mjerio RIAA karakteristiku u više navrata.

LTSpice koristim kao vrlo koristan i dobar program kao orijentir za neke od svojih radova i ovdje ne vidim nikakav problem? Čemu ne koristiti alate koji su nam dostupni? To je skoro kao da kažemo, bolje da na papiru računamo i ako smo dobro izračunali, svako daljnje mjerenje sklopa je suvišno?

Uza sve to, zadnja shema koja je "hrpa suvišnih elemenata" ima vrlo niska izobličenja, gain više nego dovoljan za moj sistem te jako ravnu RIAA krivulju.

Ugodnu večer želim.
tom_hifi

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 26, 2021 12:49 am

to vilim! ja cu procitat kad nadjen malo vremena! kod mene je gramofon odbacen privremeno jer sam nakon 100 preampova 50tak odradjenih settinga nakupovan igala mijenjanja svega oko inputa kratkih kablica, ultra kratkih, stavljanja kapaciteta, micanja, i svugdje isti visak visokih, skuzio da mi visoke nabija rucka! moran nabavit drugi gramofon
Bepone

PostPostao/la grunf » Ned ruj 26, 2021 12:31 pm

ne znam tko kaže da je Le Pacific Hiragina shema, ja do sad još nigdje nisam našao poveznicu Jean Hirage i te sheme, Hiragine poznate sheme su MC stupanj(L'Audiophile ,1980) i phono s ECC83 (L'Audiophile n° 21 ,Sept. 81) koji se poslije prodavao kao kit ,Jean Hiraga je bio pokretač L'Audiophile-a tako da se dosta shema tamo objavljenih dovodi u vezu s njim
orginalni autor je William Walter koji je pripadao krugu ljudi povezanih s Jean Hiragom u La Maison de L'Audiophile(kuća audiofila) u Parizu , mislim da je Walter i vodio La Maison koji je ujedno bio i diy dućan
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la yoke » Ned ruj 26, 2021 4:52 pm

Kaze mladje generacije :lol:
Iz moje perspektive, nema vise mlade generacije koju zanima samogradnja audio uredjaja.
Koliko na ovom forumu ima "mladje" generacije koja je ispod 30, ili jos bolje ispod 40 :lol:

Mladje generacije zele "nesto" i zele to odmah

Nemaju oni ni volje, ni zelje, ni potrebe kopati po nekim diy shemama da bi iz pomodnih razloga stavili plocu na neki gramofon i preko BT/ili kako vec ga spojili na apple home pod :mrgreen:
yoke

PostPostao/la Edison » Ned ruj 26, 2021 8:23 pm

Vilime, jako dobar prilog. Nisam konstruktor, a pogotovo JFET phono pretpojacala, ali tvoja objasnjenja zaista skidaju zastor ispred takvih projekata. Tom je malo "pogodjen", ali nije se naljutio i kulturno je odgovorio. On je "mladja generacija" i mora probati, usuditi se napraviti nesto po svom pa ako i ne bude bas idealno. Naucit ce i bit ce sve bolji i bolji. Nazalost, onda ce biti DIY srednja ili mozda cak i starija generacija. Ali tako to ide...

Da odmah razjasnim i sjor coviku kako idu generacije u DIY-u. Mladja generacija je starija od 40 godina. :lol: Oni koji su preko 50 su srednja generacija. I preko 60... ajmo stavit 65 (da ne uhvati davorina i mene ;)) je starija generacija.

Jos jednom, vilime, hvala ti na trudu i izradi analize konstrukcije MM RIAA sklopa...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Pon ruj 27, 2021 8:24 am

Edison napisao:...Da odmah razjasnim i sjor coviku kako idu generacije u DIY-u. Mladja generacija je starija od 40 godina. :lol: Oni koji su preko 50 su srednja generacija. I preko 60... ajmo stavit 65 (da ne uhvati davorina i mene ;)) je starija generacija.

Jos jednom, vilime, hvala ti na trudu i izradi analize konstrukcije MM RIAA sklopa...

Prešao sam 65... :mrgreen:
davorin

PostPostao/la vilim » Pon ruj 27, 2021 8:34 am

Edison !!, sretnici koji imaju 40 su tinejdžeri , pubertetlije na forumu
vilim

PostPostao/la Edison » Pon ruj 27, 2021 8:57 am

davorin napisao:
Edison napisao:...Da odmah razjasnim i sjor coviku kako idu generacije u DIY-u. Mladja generacija je starija od 40 godina. :lol: Oni koji su preko 50 su srednja generacija. I preko 60... ajmo stavit 65 (da ne uhvati davorina i mene ;)) je starija generacija.

Prešao sam 65... :mrgreen:

Uhhh... Onda ti pisem dvije godine manje na vedar karakter... :D
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pon ruj 27, 2021 9:17 am

vilim napisao:Edison !!, sretnici koji imaju 40 su tinejdžeri , pubertetlije na forumu

Ja imam manje :) znači, ciciban. :lol:
tom_hifi

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika