grunf napisao:e sad šta se tiče izobličenja ja baš i ne virujen u te brojeve da će nešto zvučati bolje ili ne , primjer pasov ZEN koji je kod mene u dućanu potuka pojačala od 30000tak kunića koji imaju izobličenja u 0,0000... itd pa im to nije pomoglo a imaju ne znam xxx tranzistora i ic-eva , a ZEN samo dva mosfeta na putu signala , e tu mislim da je čarolija i slažem se s bepom da šta jednostavnije to bolje
od LT spicea i ne očekujem da će mi reći kako ćev šta zvuči ali je dobar alat posebno za stojare kao što sam ja
e sad šta se tiče CCS-ova samih ,napisa san da mi je Harkonen još davno sugerira da ih počnem koristiti , uvažavam vaša mišljenja o tome ,ali slobodno mogu reći da se s CCS-ovma bavim već 9 godina i da nema di ih nisam proba staviti pa čak i u WCF , uglavnom ih koristim s lampama s velikom pojačanjem i slijedilima i naponima većim od 4Vp-p
međutim postoji ogromna razlika u samim CCS-ovima , imate dobra dva članka od WJ-o tome, međutim čak je i on falia tu u nekim stvarima šta smo

i ja dokazali, znači ima tu još priče i sigurno neće tako brzo završiti
na velikom diyaudiu nigel p.(poznavao je JLH-a) me baš i ne voli jer sam se u JLH69-a usudia staviti CCS , a prije tog smo bili dobri ,čak mi je i pomaga kako unaprijediti JLH-a ali nakon CCS-a s DN2540 (a i misli da je DN2540 OEL ) ljubav je završila jer sam mu izvukao tekst koji je pisao sam JLH da treba probati CCS-ove u njegovom pojačalu
nažalost svi se vatamo tog nesritnog DN2540 koji u biti nije loš (10M45S je još gori) ,ali postoje i bolji depletion mosfeti za tu namjenu tako da ja sad koristim uglavnom IXTP08N100 s niskošumnim fetovima u kaskadi ,jer čemu je smisao korištenja tog drugog DN2540 ako mu Vds bude manji od par volti
isto tako LM317 ili LM334 nemaju šta raditi u CCS-u posebno oko lampi, probao sam i to i rezultat je bio katastrofa
s bipolarcima se da nešto ali s LM329 i niskšumnim tranzistorima
drago mi je da smo malo diskutirali , još jednom ponavljam da uvažavam vaša mišljenja , ali to ne znaći da ne treba probati CCS i bižati od njega ko vrag od tamjana , ja ću ih i dalje koristiti i uživati u zvuku s njima ,a da mi zvuk nije zrnat i sterilan kako bepo kaže

S početka teksta nisam baš dobro razumio u kakve brojke o izobličenjima ne vjeruješ!? Mjerenja koja sam napravio na prepravljenim pred-pojačalima sa 12B4A sam stvarno napravio, a ako laže moj mjerač izobličenja, lažem i ja! Nemamo razloga za laganje, a i dobivene brojke su očekivane.
Nisam apriori protiv poluvodičkih CCS-ova tamo gdje su potrebni. Ponekad je bez njih gotovo nemoguće izvući maksimalno upotrebljiv izlazni napon i pojačanje s niskim izobličenjima naročito ako sama elektronka ima relativno visok unutrašnji otpor i/ili slijedeći stupanj ima relativno mali ulazni. S druge strane je malošumnost sama po sebi dobro-došla, ali ima li smisla inzistirati na ekstremnoj, ako sama elektronka ima ima šum za cijeli red veličine veći!?
Elektronka 12B4 je izvorno zamišljena i konstruirana da radi kao video izlazni stupanj i izlazni stupanj u vertikalnom otklonskom stupnju crno-bijelih televizora s relativno malom dijagonalom ekrana (uglavnom za ekrane od 14", 15", 16" i vrlo rijetko i 17", dakle zaokruženo ~36, ~38, ~41 i ~43cm) i otklonom do maksimalno 90°. Daljnjim smanjenjem broja elektronki u tim TV-ima su u vertikalnim otklonima počeli koristiti kombi-elektronke sa 2 različite triode unutar balona gdje je jedna radila kao oscilator, a druga kao izlazni stupanj.
Elektronka 12B4 i kasnije 12B4A (izmjena u izvedbi grijanja) je tako radila samo u izlaznom stupnju video pojačala gdje su prisutni visoki nivoi signala i gdje se tražila linearnost, a na niskim naponima napajanja jer se za napajanje koristilo direktno mrežno napajanje (~110-127V u USA). Linearnost je dakle bila potrebna, ali zbog visokih ulaznih nivoa nije bilo nikakve potrebe za ostalim karakteristikama kakve su potrebne u audio pojačalima: malošumnost, ne-eufoničnost, nemikroničnost, itd.
Ima li smisla inzistirati na malošumnosti poluvodiča tamo gdje to uglavnom nije niti potrebno (unatoč relativno velikom šumu 12B4A on se uopće ne čuje jer su nivoi visoki, a pojačanje malo) i gdje i obični poluvodiči imaju ~10-ak puta niži nivo šuma od samog aktivnog elementa?