CFA na drugačiji način, sasvim neočekivano

Re: CFA na drugačiji način, sasvim neočekivano

PostPostao/la grunf » Pet stu 20, 2020 11:08 pm

gil, a nije žut :o

inače sve super i pohvala, ali jedna zamjerka ,pojačala si stavio na sami rub hladnjaka ,termički i nije baš dobro jer će zadnji tranzistor(i) biti na većoj temperaturi ,idelano bi bilo da si termički povezao ta dva hladnjaka i pločice pojačala postavio u sredinu ili na sredinu jednog hladnjaka, bilo bi zanimljivo to pogledati termalnom kamerom na malo većoj snazi da se vidi kolika je razlika temperatura jezgre tranzistora koja se ne može očitati običnim IR termometrom
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Pet stu 20, 2020 11:09 pm

Pojačalo je predivno. Kako sam i rekao, ne volim vu metre i te sitnice, ali MC stil je baš ono, prelijep.

Sad slušanje i uživanje. :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la SasaKC83 » Pet stu 20, 2020 11:44 pm

Isssaa ti. A ja sam kao picjzla. :doh: :lol:

Svaka čast. :clap:

Dijelim zabrinutost jer su tranđe na samom rubu, većina hladnjaka je neiskorištena...ili nema veze jer se ne grije prejako?
SasaKC83

PostPostao/la Edison » Pet stu 20, 2020 11:55 pm

Gille, jako lijepo... :clap: :clap:
Edison

PostPostao/la drazenK » Sub stu 21, 2020 12:04 am

eto kada na čepu od parfema nagradiš pojačalo..
bravo gilje!
drazenK

PostPostao/la grunf » Sub stu 21, 2020 12:19 am

ovako izgleda pojačalo u A klasi , ovako je u biti idelano jer je sva temperatura tj. emisija ravnomjerno raspoređena i svi tranzistori će biti na istoj temperaturi te će imati isti pomak Vbe-a ili Vgs-a ,žuća područja su rebra najbliže tranzistoru i kraj hladnjaka koji je malo uvučen te ima manji protok zraka preko hladnjaka
za ovu temperaturu hladnjaka temperatura unutar tranzistora je 67C ,sad mjerio :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 21, 2020 12:34 am

Ionako se vjerojatno CFA neće niti približno grijati kao nešto u A klasi pa mogu biti bilo kakvi hladnjaci. Bepone je 60W verziju stavio na hladnjačiće koji ne bi mogli konstantno disipirati 5W , pa su bili sasvim ok temperature.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sub stu 21, 2020 12:53 am

Khadgar2007 napisao:Ionako se vjerojatno CFA neće niti približno grijati kao nešto u A klasi pa mogu biti bilo kakvi hladnjaci. Bepone je 60W verziju stavio na hladnjačiće koji ne bi mogli konstantno disipirati 5W , pa su bili sasvim ok temperature.

nije kvaka koliko će se grijati ,nego da se svi tranzistori griju isto
a i ne znam odakle ta računica da hladnjak od 5W može disipirati preko 15W , imao sam i ja pojačalo s laterlacima , pa je s recimo s naponom od 100V(+/-50V) i strujom po jednom paru od 150mA to već 15W ,ako su dva para 30W ,znači dva kanala 60W disipacije samo mirne struje, izračunaj malo za DH-220 , tamo je struja 275mA za oba para pa nisu baš mlaki hladnjaci
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 21, 2020 1:18 am

CFA sigurno ima neku majušnu mirnu struju. Pipao sam te hladnjake kod Beponea u kući i na Triode festivalu pa znam što govorim,nije ti to DH200/220. Imaš sliku tog pojačala sa tim hladnjacima negdje u CFA temi. Znaš i sam kako je kada se estetika miješa sa savršenom tehničkom izvedbom onda se rade kompromisi,ako se pločice CFA pojačala smjeste na sredinu kutije gdje će onda ići ostatak elektronike?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Sub stu 21, 2020 1:25 am

Obzirom da tranzistori nisu direktno na hladnjaku nego su povezani preko profila mislim da nece biti problema s razlikama temperatura. Plus su hladnjaci duplo veci nego sto realno treba.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika