Još manji monoblokovi - "Amp Camp Amp" Nelsona Passa

Još manji monoblokovi - "Amp Camp Amp" Nelsona Passa

PostPostao/la Edison » Pet srp 19, 2013 12:44 am

Neki se mozda sjecaju Mojih Malih Monoblokova? Dosta vas moglo ih je vidjeti i cuti na ovogodisnjem Triode festivalu u Sibeniku. Evo i linka na te cijevne monoblokove male snage:
http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=11&t=849

E, pa napravio sam jos manje monoblokove! Doduse, nisu cijevni, ali je i dalje A-klasa...

ACA-2546.jpg

ACA-2549.jpg

ACA-2552.jpg

Od prijatelja sam dobio jedan hladnjak dimezija 170x170mm s rebrima visine 48mm. To je hladnjak s nekog invertera iz klima uredjaja, koji hladi jedan veliki chip. A kad taj probije, zavari tockasto i hladnjak koji ga je do tad hladio. Nista sto se s malo brusnog papira ne bi dalo poravnati. Hladnjak je prilicno velik, a nije ni lagan, ali je jedan... I rebra su malo slozena "na tijesno" tako da bolje hladi kad je cirkulacija zraka prinudna, no poklonjenom konju se ne gledaju zubi... i rebra... ;)

Imam i drugog prijatelja, koji opet ima prijatelja s tracnom pilom. I odnesemo mi hladnjak njemu da napravi dva od jednog. Opet malo smirglanja, i imam dva jednaka hladnjaka 170x83x48mm. To je vec upotrebljivije. Za AB-klasu dusu dalo, ne treba vece. Ali ja preferiram A-klasu... Mozda neko manje pojacalo u A-klasi? No A-klasa uz velike hladnjake znaci i velike transformatore, i dosta kondenzatora, ili manje ali bas velikih... i sjetih se Passova Amp Camp pojacala. Malo pojacalo za pocetnike, koje se napaja switcherima od 19V za napajanje laptopa i slicnog. Odoh opet do onog drugog prijatelja, on odrzava kompjuterske sisteme, i pitah za za par tih adaptera. Bezobrazni i razmazeni korisnici to uniste, pokidaju kabele, prikljucke, konektore... i medju takvima nadjosmo dva koja rade, ali imaju iskidane kabele, ili ih uopce nemaju... Napajanje skoro pa rijeseno.

O Amp Camp Amp pojacalu sve mozete saznati na:
http://www.diyaudio.com/forums/diyaudio-store/219705-amp-camp-kit.html

Dakle, imam hladnjake, napajanja cu srediti, trebaju mi kucista i saka dijelova. Limova za kucista nemam, ali imam nesto L-profila pa cu sloziti neka "open air" kucista. Tranzistore i ostalo sam nabavio u lokalnim trgovinama.

Idem prvo sloziti kucista. Nakon malo mozganja, sklopio sam dva kucista za monoblokove od L-profila. Jos mi treba zatvoriti gornju cetvrtinu, ali limova nemam, a s L-profilima bi bilo previse mucno i neozbiljno... Za sad ce ostati polu-otvoreno, a primam i sugestije kako rijesiti nedostajucu haubu?

Na "okovima" se nije stedjelo... ;)

ACA-2566.jpg

ACA-2558.jpg

Ovaj radler je tu samo da bi dobili predodzbu velicine. Ja takvo sto ne pijem, bljak...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Još manji monoblokovi - "Amp Camp Amp" Nelsona Passa

PostPostao/la Edison » Pet srp 19, 2013 12:48 am

Nakon gotovosti kucista, idem napravit plocice. Pass je dao nacrt dvostranih plocica, a daju se i jeftino nabaviti na diyaudio.com. Ali ja sam odlucio napraviti po svome, na busenoj plocici. Za razliku od Passove, moja je plocica jednostrana i prilicno sam zadovoljan kako sam to slozio. Lijeva i desna minimalno se razlikuju, nije mi se dalo smisljati potpuno simetricnu izvedbu.

ACA-2560.jpg

Najveci problem predstavljalo mi je urezivanje navoja u hladnjak. To ne volim. Da hladnjak ima malo sira rebra, probusim izmedju rebara rupu od 3mm, stavim inbus vijak, stegnem, i gotova prica. Ovdje su rebra pregusta za takvo nesto. Za pridrzavanje profila kucista izbusio sam rupe fi 2,5mm i narezao navoj M3. Islo je bez problema. No "meso" hlanjaka je debljine 8mm, a ja sve busim iz ruke. Treba neko vrijeme da se probusi tih 8mm, a koliko god miran i precizan bio, tesko mi je buslicu drzati mirno cijelo to vrijeme. Za navoje koji drze tranzistore nema sale i moram naci nekoga sa stupnom busilicom. Srecom, ima je onaj prijatelj koji mi je i dao hladnjak. On mi je svojedobno poklonio i stalak za rucnu busilicu, ali je meni s tim busenje bilo sporo pa sam mu stalak vratio, a on ga odnio u vikendicu... Izbusili smo na velikoj stupnoj busilici. Narezao navoje, i sve je ispalo kako treba.

ACA-2563.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 19, 2013 12:55 am

Idemo srediti switchere. To cudo se ne moze otvoriti na neki normalan nacin. Uz primjenu grube sile, odvijaca, noza, poneke psovke... na kraju su se rastavile dvije polovice kucista.

ACA-2571.jpg

ACA-2572.jpg

U tvornici je to upresano na toplo. Tko je lud da to otvara i servisira... samo siroti DIY-eri. Stavljeni novi kabeli i konektori. Ona dva poklopca se samo nabiju nazad i cvrsto drze, a ja sam stavio i crnu izolir traku, vise radi estetike. I ne vidi se da je otvarano. Sad je to s novim kabelima i profi konektorima high-end napajanje. Ne bi ga vise prepoznala ni kineska majka... ;)

ACA-2575.jpg
Edison

PostPostao/la Edison » Pet srp 19, 2013 1:02 am

Montirao plocice na hladnjake i pustio u probni pogon.

ACA-2567.jpg

Radi. Tranzistori se griju. Podesio bias. Malo me mucilo da li ce hladnjaci biti dovoljni, ali vidim da hoce. Dosta pomaze "otvorenost" kucista i promucurna mehanicka konstrukcija. Grije se savim lijepo, ali ne i previse. Nakon dva sata rada, mogu drzati dlanove na hladnjacima dok mi ne dosadi. Znaci, ispod 60 stupnjeva. Moji Aleph 3 monoblokovi se vise griju.

Nakon prvih podesavanja, trebalo je to spojiti i vidjeti svira li. I svira! Gain je malo nizi, ali zato je tu pretpojacalo, dovoljno je pojacanje od 3x. S bufferima ovo bas nece dobro raditi ako izvor nema visok izlazni napon. Za pocetak sam iskoristio svoje mini pretpojacalo koje ima pojacanje oko 3x.

ACA-2579.jpg

Dakle, monoblokovi daju oko 5W snage. Damping faktor je oko 3. Ulazna impedancija je 10k. Svaki monoblok vuce oko 1A struje (switcheri su za 4,3A!). Imam dvije nove grijalice od 20W svaka... dobro ce doci zimi.

Kako svira? Dobro, no jos je prerano za govoriti. Treba se ovo usvirati. Znam da su se Alephi 3 dugo usviravali. Mene je najvise zanimao ovo napajanje sa switcherima. Hoce li to sumit, brujat... smetat svemu okolo? Pokazalo se da nece i da na nema problema. Stvar radi. Ja zadovoljan.

Nek se malo usvira pa cu monoblokove detaljnije premjeriti. Za sad nemam nikakvih primjedbi. Sve radi kako je zamisljeno. Ovo sam zaista brzo slozio. Od ideje pa do pustanja u rad proslo je nekih 12-13 dana. I sve to uz malu pomoc prijatelja. Prijatelja nikad ne mozes imati previse, a one koje ja imam svaki vrijedi za desetoricu. A dosta ih je i na ovom forumu. :D

ACA-2582.jpg
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pet srp 19, 2013 8:09 am

Bas lijepo napravljeno :) To su AC adapteri Acer laptopa, jel? Kad ih popravljam, ipak mi se neda toliko pedantno otvarati ih. Malo više snage upotrijebim :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet srp 19, 2013 9:03 am

Napokon došlo malo pijeska i do tebe. :clap: Koliko ta mala ciglica ima wati?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la deleted user » Pet srp 19, 2013 10:42 am

Khadgar2007 napisao:Napokon došlo malo pijeska i do tebe. :clap: Koliko ta mala ciglica ima wati?

Koji si ti gotovan....

Edison napisao:Dakle, monoblokovi daju oko 5W snage. Damping faktor je oko 3. Ulazna impedancija je 10k. Svaki monoblok vuce oko 1A struje (switcheri su za 4,3A!). Imam dvije nove grijalice od 20W svaka... dobro ce doci zimi.

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet srp 19, 2013 10:45 am

hehe, nisam. Počeo sam pisati post baš kada je Edison stavio temu i napisao prvi post,nešto me omelo i nisam ga objavio već sam ugasio komp i otišao spavati, objavio sam ga danas ujutro a da nisam prethodno pogledao jel Edison napisao još nešto. :oops:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Pet srp 19, 2013 11:11 am

Ne možeš ti njega izbaciti iz ravnoteže :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la deleted user » Pet srp 19, 2013 11:15 am

A vidim... :lol:

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika