DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la Bepone » Sub tra 25, 2020 2:18 pm

@dj milicic .
p.s koliko vidin zidas kat po kat tako da na jednom katu namotaj ide vise desno, a na drugom vise lijevo? to ti opet razbija geometriju, a geometrija "svira", jako utjece na parazitni induktivitet.. koliko ti ispada Lp u mH na kraju?
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub tra 25, 2020 2:44 pm

djmilicic napisao:Možda na kraju i ispadne neki AVC.

zanemari pitanja... tek sad vidin da je to autotransformator.. volume control.. dugo sam mislio to ic namotat...
Bepone

PostPostao/la tom_hifi » Sub tra 25, 2020 3:50 pm

grunf napisao:
tom_hifi napisao:Neću otvarati posebnu temu. Frend ima jedan zanimljiv stariji D/A konverter i požalio se da mu nekako 'lošije' svira. Ima još jedan kineski, dosta jeftiniji, koji radi bolje od njega. Pa me zamolio dali mu mogu napraviti refresh, rekao je da sve Nichicon Fine, Muse i Gold moraju ići unutra i tako to.

20200423_164356.jpg

Problem je u tome što su nagurali kondenzatore u napajanju vrlo blizu hladilima. Kondenzatori su bili svi Panasonic FC, no, par ih je procurilo, u samom napajanju D/A konvertera. Sa gornje strane su izgledali dobro, nimalo napuhnuto, ali s donje strane su procurili. Tako je, jedan od mnogih, napravio štetu na PCB-u i jedva je vod sa slike vodio, odnosno, radio svoju zadaću. To sam temeljito počistio i napravio zakrpu. Kako je kutija kompletno zatvorena, iznad hladila će se izrezati rupa i staviti mrežica.

Ostatak slika završenog uređaja.

Moram priznati da ovaj uređaj radi ekstra. Radi se o EAD DSP 7000 MK3, stara škola, 1993.g.

DAC sličan mom bar šta se tiče digitalije ,generacija prije,sigurno i dobro svira, ali potpuno krivi odabir kondezatora za digitaliju ,panasonic FC (mada danas ima puno boljih)je bio bolji izbor ,a možda i za analagnu sekciju, ja sam radio testiranja raznih kondezatora oko digitalije koja je vrlo slična i sve to pratio scopom, najbolji rezultat sam dobio korištenjem os-con polymera i to velike vrijednosti ,oko 470uF 16V i baypasirani s SMD COG od 10nF , pratio sam prisustvo šuma u napajanju ,PMD100 je inače bolna točka i treba bi imati posebno napajanje i kondezatore što bliže nožicama ,uz sami IC
ovdje su korišteni tanatali ,ali s obziron na veličinu nisu veći od 10uF, ja bi to isto promjenio kad se već radio refresh ,možda stavio polymere

Meni su se ti Nichicon pokazali TOP! Polymere sam koristio, Oscone isto. Ne sviđaju mi se. Isto kao i Silver Mica. Sad generaliziram.

Al eto. D/A konverter radi hebeno.

Sve su odvojeno napravili, napajanja, par sekundara odvojenih, sve posebni regulatori. Uglavnom, nisam ništa filozofirao, sve pregledao raster koji je, da je moj, možda bih išao u daljnje mjere.
tom_hifi

PostPostao/la grunf » Ned tra 26, 2020 1:37 am

tom_hifi napisao:
Meni su se ti Nichicon pokazali TOP! Polymere sam koristio, Oscone isto. Ne sviđaju mi se. Isto kao i Silver Mica. Sad generaliziram.

Sve su odvojeno napravili, napajanja, par sekundara odvojenih, sve posebni regulatori. Uglavnom, nisam ništa filozofirao, sve pregledao raster koji je, da je moj, možda bih išao u daljnje mjere.

ja san tia reći da na mjestu gde su prije bili 105C kondezatori sad su 85C i to blizu regulatora ,postoji i UKA serija koja je za 105C ,panasonic ima sad i bolje serije od FC ,ja bi rađe išao u tom smjeru
i mica i polymer su dobri ali zavisi gdje ih se koristi ,isto tako vrijedi i za popularnu nichiconovu serija audio kondezatora mada ima puno boljih kondezatora od njih za decopling
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Ned tra 26, 2020 6:45 am

grunf napisao:
tom_hifi napisao:

ja san tia reći da na mjestu gde su prije bili 105C kondezatori sad su 85C i to blizu regulatora ,postoji i UKA serija koja je za 105C ,panasonic ima sad i bolje serije od FC ,ja bi rađe išao u tom smjeru
i mica i polymer su dobri ali zavisi gdje ih se koristi ,isto tako vrijedi i za popularnu nichiconovu serija audio kondezatora mada ima puno boljih kondezatora od njih za decopling

Znam da jesu 85C, to nije bila moja odluka. No, uspio sam vlasnika nagovoriti da napravimo rupu iznad hladnjaka, pa će to doći na svoje. Ti hladnjaci se ne griju jako. No, dao sam mu i preporuku, pošto on nikad ne gasi taj konverter, da se tih par kondenzatora oko hladnjaka mijenja svakih 5g, kako opet nebi procurili.
tom_hifi

PostPostao/la grunf » Ned tra 26, 2020 11:53 am

tom_hifi napisao:
Znam da jesu 85C, to nije bila moja odluka. No, uspio sam vlasnika nagovoriti da napravimo rupu iznad hladnjaka, pa će to doći na svoje. Ti hladnjaci se ne griju jako. No, dao sam mu i preporuku, pošto on nikad ne gasi taj konverter, da se tih par kondenzatora oko hladnjaka mijenja svakih 5g, kako opet nebi procurili.

šta nije proša 1. april , sad ćete praviti rupu i minjati kondezatore svakih par godina umisto da ste stavili bolje kondezatore i prst u uho :o, ima ih i za 135C i 10000 radnih sati ,problem je što ti ne izgledaju lijepo i audiofilski :D
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned tra 26, 2020 12:24 pm

E tu se slažem sa Grunfom. Odavno sam otkantao FC seriju,elkose u audiofilskim bojama i slične stvarčice.Pogledam prvo u datasheetu za što je kond predviđen, nakon toga broj radnih sati, ripple struju ako se radi o ispravljačkim elkosima itd. O tome kako zvuče ne ulazim jer nemam poštenih uvjeta za tako nešto testirati a nisam niti takav tip.
Od panasonica znam kupiti FR seriju od nichicon ne znam napamet jer ih toliko ima da svaki puta kada kupujem od njih kond pogledam u datasheet.
Baš sada radim neko linearno napajanje za PC audio. Reda radi gledam nekakva gotova riješenja i vidim unutra sve neki zlaćani elektroliti veliki ko bačva od 200L, idem pogledati datasheetove od njih a ono u datasheetovima se te vrijednosti niti ne spominju,što znači netko ih lijepo štanca i prodaje samo tako...
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » Ned tra 26, 2020 12:25 pm

grunf napisao:
tom_hifi napisao:

šta nije proša 1. april , sad ćete praviti rupu i minjati kondezatore svakih par godina umisto da ste stavili bolje kondezatore i prst u uho :o, ima ih i za 135C i 10000 radnih sati ,problem je što ti ne izgledaju lijepo i audiofilski :D

Svatko ima svoje mišljenje. Ti bi tako napravio, ja sam ovako ;) i ovi FC su kao jako dobri, pa su procurili ....
tom_hifi

PostPostao/la grunf » Ned tra 26, 2020 1:02 pm

tom_hifi napisao:
grunf napisao:
tom_hifi napisao:

Svatko ima svoje mišljenje. Ti bi tako napravio, ja sam ovako ;) i ovi FC su kao jako dobri, pa su procurili ....

nije to mišljenje nego podaci iz datasheeta kako kaže Khadgar , ja isto tako biram elektrolite ,a sad kako će on zvučati je irelevantno ,bitno je da on odradi zadatak za koji je namjenjen ,zvuk će tada i biti najbolji i najvjerniji (bez upliva kond. u zvuk) i bez testova , i prije sam napisao da sam na scopu promatrao riple na digitalnim krugovima u svom dacu i da sam stavio na kraju kondezator koji ga je najviše peglao, pisati ću još o tome

a taj FC je procurio nakon koliko godina? sigurno nije 5, 93 godište ,znači da su proizvedeni 91-92 ,znači skoro 30 godina se kuhao kraj tog regulatora, pa to je odlično i FC je dobar elektrolit bez daljnjega
nije da iden u kontru samo želim pomoći
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Ned tra 26, 2020 2:28 pm

Ma jasno, niti jedan tvoj komentar nije zlonamjeran, bez daljnjeg.

Ovdje se išlo na audio grade elektrolite, a rupa iznad tih hladila neće odmoći. :-)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica