pinco napisao:joe dalton napisao:Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.
Nemam pojma više odakle si to izvukao i gdje sam tu napisao da očekujem da će nešto biti regulirano? Vadiš stvari iz konteksta.
pinco napisao:Pa očekivan u najmanju ruku strategiju države, da se vidi šta od hrane uvozimo i šta bi od toga mogli sami proizvodit. Da te pare ostanu u državi. Plus da se ne dogodi ono šta se može dogodit, da u ovin situacijama ovisimo o drugima, mislin da to nema cijenu.
Kad smo proizvodili onda, nije bilo nikakvih subvencija i stvar je funkcionirala, jel se kontroliralo tržište. A opet, proizvođać je ima zaradu, a kupci su oćito kupovali, nije bilo priskupo. A roba je bila kvalitetna.
Ljudi nisu odustali od proizvodnje jel in se više nije radilo, nego su se počele uvozit velike količine i jednostavno više nisi ima kome prodat.
Vjerovatno su dobivali jeftinije, al uvik može neko proizvest jeftinije, pitanje je i kvalitete, ali novaca koji idu iz države.
Meni nebi smetalo da je litra mlika skuplja kunu ako to znači da će opstat domaće farme, i da će širit proizvodnju. Te pare će nan se vratit, širit će se proizvodnja, itd. Ako uvoziš pare idu vani, zatvoren krug.
Ako se sve mora prilagodit tržišnome kapitalizmu, od hrane, ljekova i sl., onda mi nećemo moć ništa proizvodit, uvik može neko prodat jefitnije. Onda država nema smisla.
Da svi tako čekaju neku strategiju države nitko ne bi ništa proizvodio. Ne samo u Hrvatskoj nego uopće.
I zar stvarno očekuješ od političara da ti kažu da li trebaš saditi kupus ili repu? I misliš da bi ti to oni kao trebali biti kompetentni reći?
Čak i kada bi bili, jesi li siguran da netko nije na njih iz nekog razloga utjecao? Ili je onda lakše kada možeš nekoga okriviti ako ne uspiješ? "Neko me sabotira".
Zamisli da je Gates čekao strategiju. Imali bi Windowse 2078. Možda.
Gle, nije svaki uvoz loš. Bez uvoza nema niti izvoza. Firme uvoze sirovine, polupriozvode, komponente i onda prerađuju, sklapaju i dodaju vrijednost (od tuda i dolazi porez na dodanu vrijednost) i onda to opet prodaju i izvoze. Ali ne možeš očekivati da država selektivno štiti neke, a neke ostavlja na tržištu. To se kod nas dešava. I onda ovi jadni koji nešto proizvode nezaštićeni plaćaju još veće namete da bi pokrili ove koji su zaštićeni i ne trude se uspješno poslovati jer im se tako može. I onda ovi koji proizvode krepaju pod takvim nametima koje konkurencija u svijetu nema.
Imaš gomilu takvih neslavnih primjera i jako rijetko koji uspješan gdje je država na neki način potaknula nešto ali vrlo brzo izašla iz toga. Uspješan nije kod nas naravno i totalno je atipičan i vrlo vjerojatno teško ponovljiv.
Zamisli da na primjer proizvodiš najbolji sos od pomidora na svijetu i prodaja ide ko luda. Ali nemaš dovoljno sirovine u državi u kojoj ti je tvornica, a država je ograničila uvoz. I onda takva firma seli proizvodnju negdje gdje takvih ograničenja nema. I ko je na gubitku?
To sa državnim upravljanjem ekonomijom se zove planska privreda i postoji u socijalizmu i komunizmu. Maloprije si se naljutio da sam ti rekao da si socijalist?