CORONA

Re: CORONA

PostPostao/la pamook » Ned ožu 15, 2020 11:25 pm

:think: ja sam uživao kad su bile redukcije.... mi klinci smo zdimili vani među zgrade, pa do kontajnera za karton/papir iza dućana (među tim istim zgradama) i natrpaš se kartona koliko možeš ponijeti pa na igralište... pa smotaj pa baklja... pa kad dogori, smotaš sljedeću... pa kad je zadnja, trk do kontajnera po novu turu.... eto, toga se ja sjećam od redukcija :D

kad je bilo gorivo par/nepar, sjećam se da nismo svaki vikend išli na vikendicu, kao što bi prije toga (i poslije toga).... subota, 50km prema Iloku na Dunav, cijeli dan, pa kući 50km u VK, pezejac... pa nedjelju opet....

teška vremena

doduše, ova trenutna situacija me globalno ne zanima, ionako ništa ne mogu učiniti na tom polju, pa se ni ne nerviram oko toga... lokalno, je druga priča - supruga je mr. ph. pa ..... malo je izložena, reklo bi se... a divni kapitalistički duh je iz ljekarni maknuo one ružne i grozne staklene blokade da ti svaki pacijent ne diše za vrat, i ostavio sve lijepo, otvoreno, taman da ti se svaki koji dođe nagne nad pult da bolje vidi u tvoj konpujter... tu ćemo tek vidjeti kako će se razvijati daljnja situacija :)

sve u svemu, imamo 10 rola toalet papira (4 ply, Lidl), i kutiju FFP2 maski, 10 komada... i 10kg Friskies zrnevlja, kupljeno pred koji mjesec na akciji :lol: ... sreća dvorišta, pa ako bude kakvih sranja, barem se "samoizolacija" neće svesti na 4x4 metra...

inače, neku večer sam išao u Kaufland po nekakav omekšivač za rublje, u 8 sati navečer.... police sa voćem i povrćem - horda skakavaca nam nije ravna... došlo mi da kupim barem 250 jaja, da imam zalihu za koji mjesec :roll: :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 15, 2020 11:49 pm

pinco napisao:A reci ti meni ko je spominja komunizam, osim šta si ga ti odma podboja, spominjala se proizvodnja hrane i industrija nekad u nas, valjda je to svojstveno i kapitalizmu?
SAD su pored industrije i jedan od največih proizvođača hrane, jesu i oni komunisti. Mis mo se morali odreč industrije i poljoprivrede jel je to ka šporko, komunistički mastodonti....

I glede SAD. Bio više puta i proveo neko vrijeme tamo i znam dosta ljudi. Pa mislim da znam o čemu pričam. Od države oni ne očekuju da im govori što da rade i da li će proizvoditi krumpir ili čipove. Znači nije država ta koja određuje što će tko proizvoditi. Niti se imaju čega odricati niti će ih država nešto u tome poticati. Samo biznis - ako ne valjaš propadaš. Nema spašavanja privatnih brodogradilišta novcem poreznih obveznika i takvih sr....
Država je spasila jednu banku u vrijeme krize i još se vuku repovi oko toga.
joe dalton

PostPostao/la yoke » Ned ožu 15, 2020 11:58 pm

Hebate...isao sam u osnovnu, 3,4 razred, ako se ne varam, i isao na tecaj informatike i rad na orlu...

Tolko da nebi bilo interneta :lol:

I u ono vrijeme, 80% ljudi koje znam su imali kuce/stanove i vikendice...

Danas ni stan ne mozes priustiti... :lol:
yoke

PostPostao/la pinco » Pon ožu 16, 2020 12:03 am

joe dalton napisao:Što hoćeš reći s ovim stabiliziranim i nestabiliziranim naponom? Nešto si ti jako pobrkao momak.
Živio sam u to vrijeme i nešto sam stariji pa se sjećam. To što si ti sa babom na selu uzgajao kokoši i bilo ti je lijepo je jako slab argument u ovoj diskusiji. Da je to društvo valjalo ne bi neslavno propalo i ne bi ljudi od njega bježali na truli zapad.

Nisan ja ništa pobrka :lol:
Ja se moje babe slabo i sičan jel je umrla kad san bija mali, prišli smo i na omalovažavanje i spominjanje obitelji, al vata te nervoza. To je nepristojno.....
Moje selo je selo, neko bi to nazva i naselje, al meni nesmeta da je i selo, uz more, 2km od Trogira, imali smo i kokoše. Domaća friška jaja svaki dan, jel to loše?
Nije ovo neka pripizdina, kako aludiraš.
Imali zadrugu koja je bila jedna od največih u državi, nisi svjestan kolko se povrča proizvodilo.....
Svaki pedalj zemlje je bija obrađen u komunizmu, kad ideš po zapadu, npr. Njemačkoj, sva zemlja je obrađena, vidija san na svoje oči.... zašto sad u nas nije....
Možda si koju god stariji, al ne tolko, al ok, opet ti o komunizmu.... Ja govorin o proizvodnji i radu.
pinco

PostPostao/la pinco » Pon ožu 16, 2020 12:12 am

joe dalton napisao:
pinco napisao:A reci ti meni ko je spominja komunizam, osim šta si ga ti odma podboja, spominjala se proizvodnja hrane i industrija nekad u nas, valjda je to svojstveno i kapitalizmu?
SAD su pored industrije i jedan od največih proizvođača hrane, jesu i oni komunisti. Mis mo se morali odreč industrije i poljoprivrede jel je to ka šporko, komunistički mastodonti....

I glede SAD. Bio više puta i proveo neko vrijeme tamo i znam dosta ljudi. Pa mislim da znam o čemu pričam. Od države oni ne očekuju da im govori što da rade i da li će proizvoditi krumpir ili čipove. Znači nije država ta koja određuje što će tko proizvoditi. Niti se imaju čega odricati niti će ih država nešto u tome poticati. Samo biznis - ako ne valjaš propadaš. Nema spašavanja privatnih brodogradilišta novcem poreznih obveznika i takvih sr....

Zato oni imaju 7 flota, i osiguravaju svojin građanima najbolje uvjete za rad, najjeftinije gorivo i slično....
A u isto vrime teroriziraju 2/3 kugle zemaljske.
Osiguravaju da trgovina mora bit u dolarima i tako..., jako su transparentni....
Misliš da njihova vojna industrija ne osugrava posal svojin brodogradilištima, i tako ih subvencioniraju, i držu monopol na izvoz oružja "saveznicima".
Baš me zanima koga bi mi mogli ucijenit da kupi naše naoružanje, to je ta transparentnost..... Il si uz nas ili protiv, pa biraj.
pinco

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 16, 2020 12:20 am

pinco napisao:
joe dalton napisao:Što hoćeš reći s ovim stabiliziranim i nestabiliziranim naponom? Nešto si ti jako pobrkao momak.
Živio sam u to vrijeme i nešto sam stariji pa se sjećam. To što si ti sa babom na selu uzgajao kokoši i bilo ti je lijepo je jako slab argument u ovoj diskusiji. Da je to društvo valjalo ne bi neslavno propalo i ne bi ljudi od njega bježali na truli zapad.

Ja se moje babe slabo i sičan jel je umrla kad san bija mali, prišli smo i na omalovažavanje i spominjanje obitelji, al vata te nervoza. To je nepristojno.....
Moje selo je selo, neko bi to nazva i naselje, al meni nesmeta da je i selo, uz more, 2km od Trogira, imali smo i kokoše. Domaća friška jaja svaki dan, jel to loše?
Imali zadrugu koja je bila jedna od največih u državi, nisi svjestan kolko se povrča proizvodilo.....
Svaki pedalj zemlje je bija obrađen u komunizmu, kad ideš po zapadu, npr. Njemačkoj, sva zemlja je obrađena, vidija san na svoje oči.... zašto sad u nas nije....
Možda si koju god stariji, al ne tolko, al ok, opet ti o komunizmu.... Ja govorin o proizvodnji i radu.

A ko tebi brani da obrađuješ zemlju i uzgajaš povrće ili već što hoćeš? Očekuješ da ti država organizira zadrugu?
Inače kad smo kod pristojnosti, nepristojno (u najmanju ruku) nekoga čak i indirektno optuživati na bazi izmišljotine.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 16, 2020 12:26 am

pinco napisao:
joe dalton napisao:

Zato oni imaju 7 flota, i osiguravaju svojin građanima najbolje uvjete za rad, najjeftinije gorivo i slično....
A u isto vrime teroriziraju 2/3 kugle zemaljske.
Osiguravaju da trgovina mora bit u dolarima i tako..., jako su transparentni....
Misliš da njihova vojna industrija ne osugrava posal svojin brodogradilištima, i tako ih subvencioniraju, i držu monopol na izvoz oružja "saveznicima".
Baš me zanima koga bi mi mogli ucijenit da kupi naše naoružanje, to je ta transparentnost..... Il si uz nas ili protiv, pa biraj.

Pa ti si ih spomenuo kao primjer pa sam ti odgovorio.
Kad već spominješ Njemačku nije niti njima država organizirala zadruge.
joe dalton

PostPostao/la pinco » Pon ožu 16, 2020 12:44 am

joe dalton napisao:
pinco napisao:

A ko tebi brani da obrađuješ zemlju i uzgajaš povrće ili već što hoćeš? Očekuješ da ti država organizira zadrugu?
Inače kad smo kod pristojnosti, nepristojno (u najmanju ruku) nekoga čak i indirektno optuživati na bazi izmišljotine.

joe dalton napisao:Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.

Pa očekivan u najmanju ruku strategiju države, da se vidi šta od hrane uvozimo i šta bi od toga mogli sami proizvodit. Da te pare ostanu u državi. Plus da se ne dogodi ono šta se može dogodit, da u ovin situacijama ovisimo o drugima, mislin da to nema cijenu.
Kad smo proizvodili onda, nije bilo nikakvih subvencija i stvar je funkcionirala, jel se kontroliralo tržište. A opet, proizvođać je ima zaradu, a kupci su oćito kupovali, nije bilo priskupo. A roba je bila kvalitetna.
Ljudi nisu odustali od proizvodnje jel in se više nije radilo, nego su se počele uvozit velike količine i jednostavno više nisi ima kome prodat.
Vjerovatno su dobivali jeftinije, al uvik može neko proizvest jeftinije, pitanje je i kvalitete, ali novaca koji idu iz države.
Meni nebi smetalo da je litra mlika skuplja kunu ako to znači da će opstat domaće farme, i da će širit proizvodnju. Te pare će nan se vratit, širit će se proizvodnja, itd. Ako uvoziš pare idu vani, zatvoren krug.
Ako se sve mora prilagodit tržišnome kapitalizmu, od hrane, ljekova i sl., onda mi nećemo moć ništa proizvodit, uvik može neko prodat jefitnije. Onda država nema smisla.
pinco

PostPostao/la Edison » Pon ožu 16, 2020 1:02 am

joe dalton napisao: Ni Internet niti računala a niti štošta drugo ne bi nastalo u socijalizmu niti komunizmu.

Nastalo bi, Joe, nije toliko bitan drustveni poredak, bitan je covjek i njegove vizije, a toga ima na obje strane.
Osim toga, ako pogledamo svemirski program, danas se i americki i svi ostali astroanauti "voze" u ruskoj svemirskoj stanici Mir. Kapitalisticke trenutno nema gore. I sto je americki gazda stisnuo Kineze radi 5G tehnologije? Izgleda da su malo ispred drugih... Nije sve samo crno i bijelo...

joe dalton napisao:Da je to društvo valjalo ne bi neslavno propalo i ne bi ljudi od njega bježali na truli zapad.

I danas se to desava, ali vajda je iz drugih razloga... :?

Inace, ovakve rasprave nicemu ne vode. A posebno na ovom forumu gdje se prakticno nikad i ne svadjamao. Zato, hajmo zakopat ratne sjekire. Mozemo se vratiti na Coronu, ona je trenutni problem. Virus ne poznaje granice ni drustvena uredjenja. On hoce zivjeti, a moze tako da se siri od nosioca do nosioca. Ne smije biti smrtonosan, poput ebole, ona ubije nosioca prije nego je on uspije prenijeti...

Ocito ce se ovo nastaviti i povecat ce se broj zarazenih, no treba sirenje sto vise usporiti da zdravstvo, opskrba hranom i energijom moze ostati operativnom. Pomalo cemo se navikavati na drugaciji nacin zivota dok ovo ne prodje...
Edison

PostPostao/la grunf » Pon ožu 16, 2020 2:45 am

a je zaiskrilo, ne možemo mi bez partizana i ustaša i kad je bilo bolje, jadna nam majka ako su nam to sad problemi , nikad nećemo naučiti ,ni ovaj forum nažalost nije imun na tu našu bolest pa zato predlažem da osnujemo dva ogranka , kojima je prije bilo bolje i kojima je prije bilo gore , samo šta se meni čini da nam je DANAS svima gore ,a posebno će biti GORE nakon ovog virusa, ko ga preživi

država koja svoj proračun temelji na turizmu je nažalost pušiona, sad više nemamo di , tvornica više nemamo, radnika više nemamo ,samo betoniziranu obalu koja nam sad neće dati kruva, šta smo i imali smo prodali i uništili pa ćemo sad svi skupa pivati borbene

nažalost to je tako i iz te kože više ne možemo sviđalo se to nama ili ne
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica