Katarina C Horne

Re: Katarina C Horne

PostPostao/la davorin » Pon vel 24, 2020 8:49 am

Biti će teško tvojoj gotovoj horni naći potpuno odgovarajući zvučnik pa mi se čini da će joj biti lakše naći odgovarajuću pilu! :lol: :mrgreen:
Kad se maknu šale na stranu, nije potpuno jasno tko griješi: mjerenja, simulatori, zvučnici, horna, ili svi skupa po malo!?
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pon vel 24, 2020 10:29 am

Samo da za probu nastavi na ova usta, nastavak/usta koja će se širiti do 1.2m2 mjerio bi u basu puno suvisliji odaziv.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon vel 24, 2020 10:33 am

davorin napisao: nije potpuno jasno tko griješi

uglavnom grijesi covjek...
u jednu ruku horne ipak nisu tolika nepoznanica i stvari koje se desavaju u njoj se znaju
a u drugu , mislim da napravit hornu za FR zvucnik koja dobro zvuci i s kojom se moze zivjeti na duge staze je jako tesko

prosli tjedan uspio sam se malo igrati sa ovim simulatorom od zmaja Transmison Line od Leonard audio i napokon sam uspio pravilno koristit program Hornresp.
Usporedbom rezultata tih dvaju programa vidi se da rade gotovo isto... razlike su jako male.
Ima drugih razlika u tim programima ali ona su vise o mogucnostima koja oni nude , ali necu sad o tome.

Kasnije sam u program ubacio podatke od ove horne u ovoj temi i Tang Band W4 kao i zmaj
rezultati se jako poklapaju....

Kasnije sam iz znatizelje u programe ubacivao mjere ranijih horna koje sam radio i cija mjerenja imam . Mjerenja i predikcije kalkulatora su sve u 10-15 % , sto je jako dobro.
Ali u jednom slucaju ipak se ne podudaraju , to je A verzija ove horne , onu koju smo slusali u Vinkovcima sa Fostex SOL , ueti cu malo vremena i postavit mjerenja i predikcije lijepo da se vide u odgovarajuce teme... interesantno je i ovako se ne kuzi
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon vel 24, 2020 10:52 am

davorin napisao:Biti će teško tvojoj gotovoj horni naći potpuno odgovarajući zvučnik pa mi se čini da će joj biti lakše naći odgovarajuću pilu!

istina i ne bi mi bila prva... :lol: one horne koje su bile u zadru sam isto pilo i prerađivao ( slika dole )
za ove horne sam planirao raditi i aktivni bass , basa ipak i da ga pravilno rade bilo bi ga malo
pa u naj goru ruku se moze filterom odrezat donji problematicni dio ovih truba i dat ga odradit bas-u
to bas u slucaju da se nemoze drugacije... :?

Master of disaster napisao:Samo da za probu nastavi na ova usta, nastavak/usta koja će se širiti do 1.2m2 mjerio bi u basu puno suvisliji odaziv.

kao sto zmajo kaze :character-oldtimer: povecanjem povrsine usta i skracenjem horne dobio bi se mirniji odaziv u donjem djelu . Ne idealan ali bolji.
Kracu hornu zaprobu nemam , ali jednu sa istim grlom ,, volumenom komore i duzini ali vecom povrsinom usta ( 1900cm2 ) imam :twisted:
ok... drugacije su presavijene
biti ce interesantni ih mjerit...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Bepone » Pon vel 24, 2020 12:42 pm

da horna ne trubi po donjem kraju toliko.... midl ti se more spustis sa bsc, filtrom pa ce odziv bit balansiraniji!, ali mozda da se i neki visokotonac doda u maloj horni..
probaj malo dampirat da ubijes donji kraj, ove peakove, gornji ce se lakse sredit
Bepone

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon vel 24, 2020 12:50 pm

Bepone napisao:da horna ne trubi po donjem kraju toliko.... midl ti se more spustis sa bsc, filtrom pa ce odziv bit balansiraniji!, ali mozda da se i neki visokotonac doda u maloj horni..
probaj malo dampirat da ubijes donji kraj, ove peakove, gornji ce se lakse sredit

sve si dobro rekao... :o :mrgreen:
sad sam jos na građevinskim radovima s ovom hornom , kad joj dodam stalak i spojim komoru cemo se igrat svime time redom ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Bepone » Pon vel 24, 2020 1:51 pm

+ Alpair 7 za kojega je horna gradjena ;)
Bepone

PostPostao/la joe dalton » Pon vel 24, 2020 11:12 pm

Pao Pepeo napisao:
davorin napisao:Biti će teško tvojoj gotovoj horni naći potpuno odgovarajući zvučnik pa mi se čini da će joj biti lakše naći odgovarajuću pilu!

istina i ne bi mi bila prva... :lol: one horne koje su bile u zadru sam isto pilo i prerađivao ( slika dole )
za ove horne sam planirao raditi i aktivni bass , basa ipak i da ga pravilno rade bilo bi ga malo
pa u naj goru ruku se moze filterom odrezat donji problematicni dio ovih truba i dat ga odradit bas-u
to bas u slucaju da se nemoze drugacije... :?

A koja je onda poanta horne ako dodaš aktivni bas i odrežeš donji dio za koji je projektirana horna?
joe dalton

PostPostao/la davorin » Pon vel 24, 2020 11:18 pm

Male, "portabl", "džepne" horne! :lol:
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto vel 25, 2020 12:30 am

joe dalton napisao:A koja je onda poanta horne ako dodaš aktivni bas i odrežeš donji dio za koji je projektirana horna?

tehnicki naziv za taj tip zvucnika bi bio - spasimo brod koj tone :mrgreen:
ajde to je u naj gorem slucaju... ali dali ce biti u opce lose iskoristit zvucnik na kojemu se provelo dosta vremena i ucinit ga upotrebljivim na takav nacin mislim bas i da nece...

inace horna sa 4 inch FR zvucnikom ipak i ako dobro projektirana treba pomoc ispod 60 Hz . Pogotovo ako horne su pogonjene na lampe.
Jasno sve ovisi o ukusu , ali za danasnje ukuse i tip glazbe donji dio svakako treba . Jadan aktivni sub dobro uparen sa hornama i sa sobom u kojoj se slusa je prihvatljivo rijesenje. Primjera ima mnogo.

Od 4 inch full renge naj vise me iznenadio alpair7 kojeg sam slusao u horni koju je prijatelj napravio . On je isao puno nize , gotovo da covjeku ne pofali bas-a ( ok MOD sve znam... :hand: )

za neke buduce projekte mislim se pozabavit iskljucivo 8 inch driverima u horni ,, i to papir koji mi je uglavnom bio uhu ugodan i prirodan.
8cama u horni ne moze falit basa , uglavnom visokih , osjetljivot im je pogodna za SE pojacala
A i stakloplastika mi je pomalo i dosadila... :? makar ovako cista , bez kombinacija vise materiala
Koje god zvucnike da sam napravio od drveta su mi dobro svirali...

davorin napisao:Male, "portabl", "džepne" horne!

mislim da bi zvucnik za kucnu upotrebu trebao teziti onoliko da ga vlasnik moze sam dignuti i nosit !!!
tome cu u buducim projektima teziti , znajuci da cu se poreci... :lol: :doh:
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici