Opšta pitanja (zvučnici, skretnice, konstrukcije...)

Re: Opšta pitanja (zvučnici, skretnice, konstrukcije...)

PostPostao/la kiko » Pon srp 01, 2019 9:56 pm

Pa mislim - logično mi je da ovisi, samo, kažem: ne vidim gdje i kako se to uzima u računicu.

Nešto sam probao računati. To bi trebalo i mjerenje potvrditi..

Trb rač.jpg

Znači: 1,04m; 0,7m i 0,83m su udaljenosti bas drivera od površina i npr. mislim da sam vidio tu grbu na 80Hz - kod mjerenja. Ali mene zanima ono ispod ... 40 Hz konkretno. Kad mjerim na mjestu slušanja (a to je uz suprotni zid - 30 cm) , dobijem ih flat, dok kad mjerim 1m ispred zvučnika bude na minus 4 ili 5 dB.

Kompleksna materija... :roll:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Pon srp 01, 2019 10:11 pm

Ugrubo možda ok, ali u stvarnosti ni približno tako jednostavno. Pojednostavljeno gledajući imat ćeš "trbuh" na mjestu slušanja na kojem se direktni i reflektirani val poklope u fazi, a "čvor" tamo gdje su u kontrafazi. Jedino što se zvuk reflektira od svih površina, a ne samo jedne pa se stvari kompliciraju. I ne reflektira se kompletno već samo djelomično ovisno o materijalu.
joe dalton

PostPostao/la kiko » Pon srp 01, 2019 10:30 pm

Mislim, meni je ok ovako, da mi diže tih 40 Hz na 0dB. Jedino, pitam se bi li tako bilo i sa BR kutijama (koje imaju -3 dB point na 42 Hz), pozicioniranim na istim mjestim gdje su sada ove kompresione kutije. Trebalo bi biti približno barem... jer ako im je u free fieldu -3 dB point na 42 Hz, ne može u prostoriji, uz zid biti - 6 dB. To bi bilo čudno..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Fantocci » Pon pro 23, 2019 12:57 pm

Da li se je netko igrao sa više BR cijevi po jednoj kutiji ali tako da su ugođene različito?

Nešto kao što imaju ovi: http://www.hifi-review.com/150616-morda ... ms40i.html"

Postoji li kakav dobar simulator za takve kutije? Pitam se, da bi bilo time moguće proširiti utjecaj BR na šire područje iako na uštrb manje efikasnosti.
Fantocci

PostPostao/la Master of disaster » Pon pro 23, 2019 1:23 pm

Teško možeš jenu reflex cijev proširiti na šire područje, ali možeš staviti više bass reflex cijevi ugođenih na različite frekvencije. Kako to iz simulirati neznam. Ja sam osobno poklonik reflex cijevi većeg promjera i samim tim manje brzine
kretanja zraka u njima. Više cijevi u pravilu znači manji presjek svake. Manji presjek znači manju površinu istitravanja a samim time i manju efikasnost. Znači proširiš frekventni opseg, ali ti je utjecaj po reflex cijevi manji. Ajmo to tako reć...
Ne znam što misliš postić time, ali mislim da to nije dobar način krpanja odaziva. To naravno ne znači da se ne može probati, što apsolutno podržavam.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Fantocci » Uto pro 24, 2019 12:58 pm

Pa to sam i mislio, dvije cijevi, svaka različite duljine.
Fantocci

PostPostao/la Zmajz » Uto pro 24, 2019 1:52 pm

Može samo ako su cijevi svaka u svojem volumenu, inače baš nema smisla, ako govorimo o klasici. U TL varijantama je to izvedivo (različite diljine TL na jedan drajver) a ima i jedno riješenje koje je hibrid ta dva principa, s drugačijom svrhom.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Fantocci » Uto pro 24, 2019 2:23 pm

Znači zmajz po tvome, to se ne bi moglo izvesti ako bi imao samo jedan driver? (jer jedan driver ne možeš imati u dva volumena....)

.....Ili zapravo možeš: jedan volumen prednja strana, drugi volumen odvojena zadnja strana. A sve zajedno skriveno unutar jedne te iste veće kutije, tako da drivera uopće ne vidiš - nešto kao kod legendarnog KEF 104/2

Znači oni MS 40i iz mog linka gore imaju svaki od basova u svome volumenu? Čini se da je spodnja rupa manjeg promjera.

Tražio sam shemu skretnice ali je nisu objavili. Malo skrivaju.... Bowersi recimo objavljuju sheme skretnica, pa i neki drugi (Dynaudio nekad, danas ne znam)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Zmajz » Uto pro 24, 2019 2:42 pm

Može biti jedan drajver u dva volumena koji su spojeni međusobno nekom cijevi pa onda svaki volumen tjuniraš različito, ima toga, ali kažu da i nije neki napredak - Double Chamber Reflex Enclosure by G.L. Augspurger i varijacija na temu...
A za ove MS40i pretpostavljam da je svaki drajver u svom volumenu
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Uto pro 24, 2019 2:46 pm

KEF 104/2 koristi pojasnu kutiju (bandpass) dobro poznata stvar
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici