Kupovina preko neta nakon ulaska u EU

Kupovina preko neta nakon ulaska u EU

PostPostao/la yoke » Pet lip 28, 2013 8:32 pm

Jedno brzinsko pitanje
Kakva je procedura s kupovinom ''XX'' proizvoda preko neta sad kad udjemo u EU ?

u stilu,
kupim drajver, platim preko paypala, i sta onda ?
dali drajver ide na carinu ? dali to jos postoji ?
dali netko provjerava dali je na neku cijenu placen pdv ?
ako nije dali se onda placa na 25% vrijednosti robe ili ?

ili kupim,platim i to ljepo stigne doma i nitko nas vise ne zafrkava ?

I dali ima razlike ako se kupuje unutar EU i iz USA ?
(vjerojatno da...pretpostavljam da iz USA ostaje zafrkancija oko carine i pdv-a)
yoke

Re: Kupovina preko neta nakon ulaska u EU

PostPostao/la Dean » Pet lip 28, 2013 8:48 pm

Koliko znam..
Carine nema za proizvode iz EU. Za ostale vrijede zakoni EU, tj recimo ima caarine na kinesku robu. Tako da možemo očekivati na neku robu da nam zveknu carinu, što automatski ima i troškova carinskog postupka. No mislim da za ove stvari koje mi kupujemo i nije neka razlika....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la yoke » Pet lip 28, 2013 8:59 pm

Sta je s PDVom ?

bio sam sad na jednoj veb stranici,danci neki, i kad ulupam 2komada nekih drajvera i odaberem ''croatia'' on mi automatski izbaci cijenu bez njihovog PDVa...

poslao im i mail, pitao cijena te postarina put RH, oni napisali istu cijenu...
sad me zanima ako tako narucim dali ce me zakaciti placanje PDVa ili ce to proci,hmm, carinu?, bez problema ?

ili paketi iz EU prolaze bez problema,chekiranja, samo ti ga dostave bez ikakve zafrkancije i provjere ?
yoke

PostPostao/la Edison » Pet lip 28, 2013 9:07 pm

yoke napisao:Sta je s PDVom ?

bio sam sad na jednoj veb stranici,danci neki, i kad ulupam 2komada nekih drajvera i odaberem ''croatia'' on mi automatski izbaci cijenu bez njihovog PDVa...

Yoke, jos nismo u EU. Oni nam za sad odbijaju svoj PDV, a ti ga placas ovdje. Za tri dana to bi se trebalo promijeniti. Ti narucis, oni obracunaju danski PDV i posalju. Tebi stigne, i nitko te nista ne pita. To je teorija. Racunajte da ce s nasom trapavom administracijom biti u pocetku problema poznatih kao "djecje bolesti". A ni pola Europljana nece tako brzo skuziti da smo im "usli"...

Ljeto je, plaze, strankinje, ladno pivo... a na jesen narucuj, ako budes imao s cime... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la yoke » Pet lip 28, 2013 9:17 pm

;)
je, samo je sad neka akcija...
inace je drajver oko 264eura s postarinom = 1980kn x 2 = 3940kn
ovdje je oko 1250kn + 170kn postarine za par = 2670kn

pa me kopka...

mislim se ako platim u ponedjeljak da ovi nece nista skuziti, jedino se mislim kako bi nasi mogli reagirati ;)

od ljeta i stranjkinja sam odustao..to preskupo :lol: :lol: :lol:
yoke

PostPostao/la Dean » Pet lip 28, 2013 9:51 pm

Nije bitno kad si kupio, nego kad dođe na granu. Da ga hebeš nemre prije ponedeljka; znači EU zakoni....samo je pitanje kako veliš, tko će znati koji su to....
Dean

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 28, 2013 10:12 pm

evo ti odgovora i pročitaj pažljivo zadnju rečenicu!!!

P: Koje će biti promjene vezane za poštanski promet od 01. srpnja 2013?
O: U poštanskom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa koja je podigla vrijednosni limit glede oslobođenja od plaćanja carine na 150 eura no porezno oslobođenje se i nadalje u zemljama članicama EU primjenjuje na pošiljke vrijednosti do 22 eura. Dakle roba vrijednosti do 150 eura oslobođena je carine te PDV-a u vrijednosti do 22 eura. Vezano za plaćanje carine i PDV-a na poklone koje fizičke osobe iz inozemstva šalju fizičkim osobama u RH, prema europskoj regulativi limit pošiljke za olakšicu iznosi 45 eura (podsjetimo trenutni limit je 300,00 kuna). Navedeno će se primjenjivati od dana pristupa isključivo na pošiljke iz trećih zemalja, dok prestaje sav carinski nadzor nad pošiljkama iz zemalja EU obzirom da postajemo dijelom carinske unije.

http://www.mfin.hr/hr/pitanja?catid=8#2 ... 0-10-31-32 , zadnji članak

ovdje imaš malo detaljnije ako ideš osobno preko grane:
http://www.vecernji.hr/vijesti/nova-pra ... nak-569590

Povoljniji će se režim primjenjivati i na šoping preko interneta s poštanskom dostavom. Logično, roba kupljena u EU neće se cariniti i oporezivati, a za pošiljke iz SAD-a, Kine ili neke treće zemlje postoje različiti kriteriji. U poštanskom prometu na robu do 22 eura između tvrtki ne plaća se ni carina ni PDV, a kad fizička osoba šalje drugoj fizičkoj osobi, oslobođenje je do 45 eura. Pošiljka do 150 eura oslobođena je carine, ali plaća se PDV na vrijednost iznad 22-150 eura. Na pošiljke iznad 150 eura vrijednosti, neovisno o pošiljatelju i primatelju, plaćaju se carina i PDV.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la yoke » Pet lip 28, 2013 10:31 pm

citajuci ovo, i ako dobor iscitavam ;
trebao bi uzeti od danaca, njima nista ne spominjati da smo i mi sad u EU...a s obzirom da smo od 1.7 u EU onda vise nema kontrole posiljki te bi meni paket trebao stici na kucnu adresu a da se nitko u RH ne opterecuje oko paketa,vrijednosti,pdv i slicnih sitnica ?
yoke

PostPostao/la deleted user » Pet lip 28, 2013 10:38 pm

Upravo tako, plati jos veceras cijenu bez njihovog PDV-a i kad posiljka dodje vec cemo biti u EU pa neces platit ni nasu carinu niti PDV!

PostPostao/la Dean » Pet lip 28, 2013 11:15 pm

LesFaul napisao:Upravo tako, plati jos veceras cijenu bez njihovog PDV-a i kad posiljka dodje vec cemo biti u EU pa neces platit ni nasu carinu niti PDV!

app :mrgreen:
Dean

Sljedeće

Vrati se na: Brbljaonica