Postao/la elvis » Sri lip 05, 2013 9:30 am
Sinoć sam kod Davorina pokupio dva westra ovala, pa sam malčice bacio oko na parametre. Ove rezultate uzmite sa dozom rezerve, jer sam napravio samo dva mjerenja, no recimo da su rezultat 95% točni. Malo me je "izmučio" dio unosa podatka u aplikaciju vezan za promjer membrane, aplikacija"trpi" samo kružnice, no kod ovala to nije slučaj. Bazičnom formulom površine elipse sam dobio približni rezultat, pa sam to konvertirao u kružnicu, pa unio podatak u aplikaciju. Znači taj dio treba još odraditi, no nakon toga izmjena u podacima neće biti veća od 3 do 5%.
Naime površinu elipsaste membrane nije baš lako izračunati. Tu pričamo zapravo o Oplošju krnjeg stošca, no kako elipsa nije krnji stožac formulu bi trebalo malo "doraditi" pa ako ima matematičara, molim za pomoć.
U nastavku ćete vidjeti impedansu westra ovala. Nije baš spektakularno, jer praktično upućuje na to da bi to bio samo odličan srednjetonac i ništa drugo. Područje rezonantne frekvencije je prilično široko, praktično između 60 i 110Hz sa pikom na 85Hz. U pokušaju da driver smjestim u nekakav volumen, vidljiva su ogromna izdignuća u području iznad 100 Hz pa tamo do 140 Hz, što je i razlog onom boomy efektu koji prati ovaj driver i bojim se da se istog nije moguće riješiti, izuzev odrezivanja područja ispod 150 Hz, tj. driver bi bio odličan za bass-midle područje. Desno je kvalitetno upotrebljiv do jedno 6000 Hz, a onda treba tražit pomoć visokotonca, pa u kalkulacijama skretnice pucajte na to područje, zavojnicom rasteretite westra owal od 6000 pa na dalje, i po potrebi povećavajte kondenzator u seriji sa visokotoncem u odnosu na matematički izračunatu pravu vrijednost. (ako je skretnica 6dB)
U nastavku su TS parametri koje sam spominjao na početku posta,. znači ništa pametno se od kutije ne može izračunati sa ovim dpodacima, no mjerenja će se ponoviti kada izračunam točnu površinu membrane, pa ćemo vidjeti. Osjetljivost mi je sumnjiva, pa nju posebno uzmite sa rezervom, predaleko je od 89dB sto Elgrad stavlja na deklaraciju. Ovaj put čini se da su u Elgradu bili malo konzervativni u procjeni, kažem procjeni jer sve na njihovim deklaracijama izgleda odokativno.
Thiele-Small parameters:
Fs = 85.82 Hz
Re = 4.00 ohms[dc]
Le = 484.65 uH
L2 = 283.36 uH
R2 = 7.00 ohms
Qt = 0.97
Qes = 1.12
Qms = 7.09
Mms = 7.64 grams
Rms = 0.580368 kg/s
Cms = 0.000450 m/N
Vas = 28.92 liters
Sd= 213.82 cm^2
Bl = 3.828112 Tm
ETA = 1.56 %
SPL = 94dB
EBP=76,6 (podesnije za bassreflex)
Added Mass Method:
Added mass = 10.00 grams
Toliko za sada...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.