Westra oval Mk1

Re: Westra oval Mk1

PostPostao/la midruzin » Uto lip 04, 2013 8:22 am

Kad sam skinuo trubicu s Westrinog ovala, nikakvu razliku u zvuku nisam osjetio, jedino se malo povećala osjetljivost zvučnika zbog sada manje mase membrane, ali to je malo, vjerojatno oko 1 dB, ako je. Zatvarati membranu sa konusnim nastavkom skinutim sa starih zvučnika mi se nije dalo, jer je to pipljiv i vrlo precizan posao, a osim težine samog konusa, treba i uračunati i težinu ljepila, što je puno teže izvagati, jer uvijek nešto ostane. Zvučnik i ovako vrlo dobro i ugodno zvuči, pa ga nema puno smisla ga zatvarati konusom. Nikako se nebi složio sa konstatacijama, da radi niske cijene spada u nižu klasu zvučnika, po zvuku sigurno ne. Tzv. visoke klase zvučnika isto tako imaju svoje mane kao i niže, koje nakon dužeg pažljivog slušanja itekako primjetite, pa vam je poslije žao koliko ste ih platili. Uostalom, treba se jako zapitati, zašto ni jedan od velikih razvikanih proizvođaća ne pristaje na upoređivanje svojih zvučnika sa drugim u takozvanom" slijepom testu ". To je prilično jasno, mislim da nigdje nema prodavanja toliko magle, koliko u prodaji zvučnika i tu je ljude najlakše navesti na tanak led. Kupnja bilo kakvih zvučnih kutija u trgovini, a bez da se poslušaju kod kuće u realnim sobnim uvjetima na pojačalu s kojim će raditi, je jednostavno jako veliki rizik. Tu i najskuplji i najrazvikaniji zvučnici mogu jadno zazvučati, zato oprez! Po meni je najbolji pristup pogotovo za početnike, ovako kako je factorix započeo, samogradnja od jeftinih komponenata, ne može se puno izgubiti, a može se jako puno dobiti i pritom se puno naučiti o gradnji zvučnih kutija. Praktički svaki zvučnik se može dotjerati na dobar zvuk, ako se stavi u njemu odgovarajući volumen i stavi skretnica koja mu odgovara. Izračun TS parametra može poslužiti samo kao polazni okvir, jer će u praksi sigurno doći do raznih promjena i podešavanja, koja će se razilaziti s teotetskim postavkama (bar po mojem iskustvu). Tu je važno sva podešavanja vršiti u prostoriji u kojoj će slušati, jer prelaskom u drugu prostoriju znatno će se izmjeniti zvučna slika. Evo u ovom konkretnom slučaju Factorix ima dosta mogućnosti za fino podešavanje. Može smanjivati smanjivati i kombinirati blok kondiće, mjenjati dužinu tunela i dampiranje kutije, skinuti trubicu ukoliko ga smeta njezin pik, ojačati stranice kutije, sve dok ne dobije zvuk koji mu paše. Mislim da je zadovoljan rezultatom svoga rada, a može ga i fino dotjerati ukoliko to smatra potrebnim.
midruzin

PostPostao/la Zmajz » Uto lip 04, 2013 10:58 am

Skidanje trubice sa ovala nebi trebao biti problem, gospon Precednik je već više puta napomenuo da to riješava malo acetona. Dust cap nije potreban, samo staviti phase plug, a ako nekog brine gubitak težine membrane (Mms) najlakše se nadomjesti lakom (najbolje sa zadnje strane, estetika). Trebao bi netko tko ima potrebnu opremu izmjeriti TS parametre, mislim da bi vrijedilo. Ostalo je rutina i stvar osobnih afiniteta. Meni se osobno dopada Faktorixov uradak, pa će i moj biti u tom smjeru.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 11:53 am

Dobru zvučnu karticu, software, kablove i precizne utege ima ELVIS... :mrgreen:
Kada će imati slobobodnog vremena? :lol:
davorin

PostPostao/la elvis » Uto lip 04, 2013 1:11 pm

Dajte mi jedan primjerak i sve će biti transparentno :). Ponekada drivere nije moguće izmjeriti, jednostavno se ne uklapaju u matematiku TS parametara ili su rezultati nebulozni. Sve je moguće... vidjeti ćemo.
elvis

PostPostao/la zuzi » Uto lip 04, 2013 2:16 pm

Šteta što mi Elvis nije bliže da mu odmah uvalim koji primjerak sa lagera. :D Inače još ću jednom ponoviti - faktorixove sam zvučnike čuo i meni su jako odgovarali. Doduše moguće je obzirom na "projekte" koje u zadnje vrijeme radim imam preniske kriterije. High enderi bi svakako znali bolje procijeniti. :)
zuzi

PostPostao/la davorin » Uto lip 04, 2013 2:34 pm

Imam još jedan nekorišteni par zvučnika, pa ću ih proslijediti Elvisu (danas!?). Tko želi podatke za iste zvučnike bez visokotonske trube, morat će ih poslati jer za sada nemam namjere dirati nove zvučnike.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Uto lip 04, 2013 2:51 pm

Postoji mogućnost da Elvis skoro naiđe u Zg, pa će ga tu čekati par bez trubica.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 04, 2013 2:59 pm

zuzi napisao:High enderi bi svakako znali bolje procijeniti. :)

Netko poput mene? :mrgreen: :)
tom_hifi

PostPostao/la Factorix » Uto lip 04, 2013 4:38 pm

Apsolutno podrzavam ideju da netko sa dovoljno znanja i tehnickih mogucnosti ispolira projekat do kraja.
Zadnja izmjena: Factorix; Uto kol 13, 2013 6:47 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Bez obzira na obzir........
Factorix

PostPostao/la elvis » Uto lip 04, 2013 4:40 pm

Zmajz napisao:Postoji mogućnost da Elvis skoro naiđe u Zg, pa će ga tu čekati par bez trubica.

Kako stoje stvari u ZG-u sam od 17.06., minimalno 7 dana.

Mjerenja ću znači napraviti sa westra ovalom sa whizzerom i bez whizzera, po pet uzastopnih mjerenja, a prije toga ću driver držati 10-tak minuta na cca 30 Hz (umjerenom snagom). Rezultati uzastopnih mjerenja će biti vrlo slični, ali ne nužno 100% isti. Nakon toga aritmetičkom sredinom pet rezultata ću dobiti i konačne rezultate koje možemo uzeti kao nekakvu relativnu polaznu referencu za taj model zvučnika. Činjenica je da Westra nema konstantu kvalitete. U praksi se potpuno isti driveri razlikuju u osnovnoj rezonantnoj frekvenciji. Obično su odstupanja od +/- 2 do 3 Hz, no mislim da to u ovoj priči sa ovalima nije toliko bitno.

Ne bi bilo loše na forumu otvoriti novu temu sa TS parametrima drivera. To je uvijek korisna stvar, naročito kada su u pitanju driveri za koje se ne mogu pronaći TS parametri na netu, a koje i inače uzimam sa rezervom. Najbolji primjer fušarenja je dakako TWM acoustics, što u biti i je Westra.... evo jedno iskustvo...

Nedavno sam došao u posjed TWM ARN-226-08/4 dva bass pp drivera. TWM je uredno stvio hrpu nepotrebnih podataka tog zvučnika na net, no namjerno ili nenamjerno su zaboravili staviti Fs. U najmanju ruku čudno za jednog proizvođača zvučnika koji je taj driver stavio i kao "logo" u zaglavlju stranice.
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=109&catit=105&l=2&catg=1

Na kartonskom pakiranju koje je tvrka Elgrad acoustic iz Varaždina oplemenila zelenim tiskanim papirom sa TS parametrima za taj driver piše Fs 34 Hz, ostali parametri neloši, upotrebljivo na prvi pogled. Malo čudno da Elgradima ima više podataka od TWM-a, no hajde, sve je moguće... Pored toga lijepo i izgledaju, cijena cca 180 kn, nije malo, no ni puno.

Zakačim ja to na mjerenja, kad vidi vraga Fs = 60 Hz. Stvarno treba biti talent i napraviti tako velik zvučnik sa takvim Fs-om. Da li je TWM slučajno zaboravio staviti taj podatak na web, čisto sumnjam. Jedino mi nije jasno kako je Elgrad došao do Fs = 34 Hz. Ne znam kakvo usviravanje treba biti da spustiš Fs za 30Hz.....to je takva prevara i obmana kupaca da to graniči sa bezobrazlukom, u nekom drugom "svijetu" odlična stvar za tužbu. Ostali parametri drivera srednja žalost, niti je za kompresiju niti za bass reflex... jedino kao driver za servis za neki kafić, pa neka se čuje, a kako radi, nema veze.....

Ovaj primjer sam naveo kao nešto sa čim će se čovjek susresti kada radi sa westra tj. TWM driverima. Ovaj primjer nije pravilo, jer se u moru modela od westre/TWM-a može pronaći i dobar driver, no na žalost mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Ako ništa drugo cijene su prihvatljive, no koliko novaca toliko muzike skoro da ovo pravilo vrijedi ovdje.... Srećom ima iznimaka koje nas zabavljaju, a to je nadam se ovaj westra oval.
elvis

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici