Postao/la midruzin » Pon lip 03, 2013 8:53 am
Vrlo lijep uradak Factorix, puno ljepši od mojega, za svaku pohvalu. Liči na staru školu izrade zvučnih kutija 50-tih i 60-tih godina sa šperpločama. U mladosti sam napravio samo jedne zvučne kutije sa šper pločama i stvarno su imale posebnu boju zvuka u odnosnu na ostale, koje sam radio od iverice. Puno sam eksperimentirao s tim Westrinim ovalima i napravio prije dvije godine slične BR kutije s istim zvučnicima, ali u 12l volumena, jer sam takve gotove kutije imao. Oni zvuče jako, jako dobro. Mene je smetao mali pik trubice (neznam točno na kojoj frekvenciji, jer nemam čime izmjeriti), pa sam je skinuo pomoću alkohola, jer sam se bojao uporabiti dosta agresivni aceton. Isti taj pik mojeg sina uopće ne smeta, što je dokaz da različito čujemo i da zvučne kutije kutije trebe raditi prema svojem uhu i prostoriji u kojoj slušamo glazbu. Zvuk je malo zatamnjen, mekan, vrlo ugodne boje, bez oštrih tonova (tipično cijevni) i linearan po cijelom opsegu. Zbog malo prostora na prednjoj strani zvučnih kutija, morao sam isto kao i Factorix, bas reflex otvor staviti s stražnje strane, što opet zahtjeva poradi dobijanja dobrog basa, razmještaj kutija na udaljenosti 40-60 cm od stražnjeg zida. Ovaj Westrin visokotonac u kombinaciji s ovalom odlično radi s kondićima od 4,7 do 12 mF. Manje vrijednosti daju pretanke visoke, a na većim vrijednostima (tvornica preporuča 18mF, što je previše), čuju se nepoželjne rezonance, koje dosta kvare zvučnu sliku. Probao sam i razne vrste blok kondenzatora. Najbolje su mi zvučali uljni premošteni s malim MKC kondićima, jer daju uglađen zvuk s dosta detalja (stvar ukusa). Odlična stvar je i ta što ovali sviraju vrlo dobro u više volumena (isprobano u 12, 25 i 50 litara), te ne ćete pogriješiti u bilo koji volumen ih stavite. Jedina mana ovih ovala je manja osjetljivost od 89 dB, pa zahtijevaju nešto jače SE pojačalo za glasno slušanje. Tvoj SE sa 6P3S od 5W je sasvim dovoljan. Sve u svemu, odličan zvuk za vrlo malo novaca. Stvarni best bay na svjetskom tržištu. Baš bi htio čuti kako zvuči tvoj uradak u kombinaciji sa SE 6P3S (nju još nisam čuo), meni moji ovali s SE PL504 zvuče odlično. Možda se vidimo na Žarula festu, jasno, ukoliko Precednik dozvoli.