CFA-izlazna pojačala

Re: CFA-izlazna pojačala

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 28, 2017 6:49 pm

Meni fale još samo pločice napajanja koje su naručene kod forumskog majstora.
Evo ovako bi to trebalo izgledati u kutiji.
cfa kutija 1.jpg

Desno od trafoa je napajanje za desni kanal. Svaki kanal ima svoje sekundare trafoa tako da je sve dalje od trafoa dual mono izvedba.
Kako montiram izlazne tranzistore direktno na hladnjake pločice pojačala ću trebati skratiti na tom kraju za oko cm.
Čini mi se da je tako i konstruktor predvidio. Dado?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
joe dalton

PostPostao/la dadod » Sub sij 28, 2017 7:04 pm

joe dalton napisao:Meni fale još samo pločice napajanja koje su naručene kod forumskog majstora.
Evo ovako bi to trebalo izgledati u kutiji.
cfa kutija 1.jpg

Desno od trafoa je napajanje za desni kanal. Svaki kanal ima svoje sekundare trafoa tako da je sve dalje od trafoa dual mono izvedba.
Kako montiram izlazne tranzistore direktno na hladnjake pločice pojačala ću trebati skratiti na tom kraju za oko cm.
Čini mi se da je tako i konstruktor predvidio. Dado?

Plocica je visoka 115 mm i mogla bi se montirati paralelno hladnjacima s MOSFETima zalemljenih s donje strane plocice. Koji dio mislis odrezati? Ako odrezes onaj dio gdje su oznaceni MOSFETi izgubit ces montazne rupe a plocici, kako onda pricvrstiti plocicu za hladnjak, nemoze visiti na mosfetima.
Nisam bas razumio sto ces dobiti rezanjem kad oper mosfeti vire jednako??
Zasto ne koristis alu kutnik kao sto sam ja uradio, mislim da i tako imas dosta mjesta u kutiji. Tada imas uvijek pristup sa zanje strane kutije u slucaju potebe popravka bez da skunes plocicu
dadod

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 28, 2017 7:11 pm

dadod napisao:Plocica je visoka 115 mm i mogla bi se montirati paralelno hladnjacima s MOSFETima zalemljenih s donje strane plocice. Koji dio mislis odrezati? Ako odrezes onaj dio gdje su oznaceni MOSFETi izgubit ces montazne rupe a plocici, kako onda pricvrstiti plocicu za hladnjak, nemoze visiti na mosfetima.
Zasto ne koristis alu kutnik kao sto sam ja uradio, mislim da i tako imas dosta mjesta u kutiji. Tada imas uvijek pristup sa zanje strane kutije u slucaju potebe popravka bez da skunes plocicu

Kutija je 80mm visine. Mislio sam pločicu montirati okomito na hladnjak. Baš kako je postavljeno za fotku. S jedne strane bi se držala za hladnjak preko tranzistora, a s druge bi bila zašarafljena na dno kutije kroz montažne rupe. Mogu ići i preko alu kutnika kako predlažeš. Nemam ih trenutno ali nije problem nabaviti dva komadića od 10ak cm. A ima i mjesta u kutiji. Mislio sam da je crta na silkscreenu pločice predviđena za rez?
joe dalton

PostPostao/la dadod » Sub sij 28, 2017 7:36 pm

joe dalton napisao:
dadod napisao:Plocica je visoka 115 mm i mogla bi se montirati paralelno hladnjacima s MOSFETima zalemljenih s donje strane plocice. Koji dio mislis odrezati? Ako odrezes onaj dio gdje su oznaceni MOSFETi izgubit ces montazne rupe a plocici, kako onda pricvrstiti plocicu za hladnjak, nemoze visiti na mosfetima.

Kutija je 80mm visine. Mislio sam pločicu montirati okomito na hladnjak. Baš kako je postavljeno za fotku. S jedne strane bi se držala za hladnjak preko tranzistora, a s druge bi bila zašarafljena na dno kutije kroz montažne rupe. Mogu ići i preko alu kutnika kako predlažeš. Nemam ih trenutno ali nije problem nabaviti dva komadića od 10ak cm. A ima i mjesta u kutiji. Mislio sam da je crta na silkscreenu pločice predviđena za rez?

Crta oznacava do kuda smije ici alu kutnik jer je tu blizo minus napajanja, pa da ne dodje do kratkog spoja.
Alu kutnik omogucava da ispitas plocicu izvan kutije, recimo postavljanje mirne struje, nece se pregrijati i bez hladnjaka a moze se vidjeti koliko je stabilna. Naravno ne treba tako ostaviti predugo da se ne pregrije. Ako se zeli ispitati kako funkcionira, moze se privremeno stolarskom stegom pricvrstiti na nekak hladnjak.
To su razni razlozi zasto ja koristim alu kutnik. Neki kazu da se tako unosi nepotrebni toplinski otpor izmedju izlaznih tranzistora i hladnjaka, ja nisam imao nikakovih problema, tranzistori se nisu nikada pregrijavali ako je hladnjak bio odgovarajuci.
dadod

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 28, 2017 9:37 pm

dadod napisao:Crta oznacava do kuda smije ici alu kutnik jer je tu blizo minus napajanja, pa da ne dodje do kratkog spoja.
Alu kutnik omogucava da ispitas plocicu izvan kutije, recimo postavljanje mirne struje, nece se pregrijati i bez hladnjaka a moze se vidjeti koliko je stabilna. Naravno ne treba tako ostaviti predugo da se ne pregrije. Ako se zeli ispitati kako funkcionira, moze se privremeno stolarskom stegom pricvrstiti na nekak hladnjak.
To su razni razlozi zasto ja koristim alu kutnik. Neki kazu da se tako unosi nepotrebni toplinski otpor izmedju izlaznih tranzistora i hladnjaka, ja nisam imao nikakovih problema, tranzistori se nisu nikada pregrijavali ako je hladnjak bio odgovarajuci.

Ok, hvala. Ići ću montažu preko kutnika onda.
joe dalton

PostPostao/la gilhooley » Sub sij 28, 2017 9:58 pm

Nevezano za temu, ali moram...

@joe dalton

Gdje si nabavio kutiju? Mislim da imam jednu takvu koju sam iskoristio za Excalibura, no htio bih ponovno nabaviti istu.

Imaš li neki web site ili kanal dobave?

Zahvalan,

Gill
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 28, 2017 10:06 pm

gilhooley napisao:Nevezano za temu, ali moram...

@joe dalton

Gdje si nabavio kutiju? Mislim da imam jednu takvu koju sam iskoristio za Excalibura, no htio bih ponovno nabaviti istu.

Imaš li neki web site ili kanal dobave?

Zahvalan,

Gill

Vidi:
https://www.modushop.biz/site/
Nedavno su imali neke popuste pa sam naručio 2 kom.
joe dalton

PostPostao/la tom_hifi » Ned sij 29, 2017 9:33 am

Morat ću i ja krenuti lagano u ovaj projekat. Baš me zanimaju dojmovi, vidim da će to biti dosta skoro gotovo.

:clap:
tom_hifi

PostPostao/la dadod » Ned sij 29, 2017 11:39 am

tom_hifi napisao:Morat ću i ja krenuti lagano u ovaj projekat. Baš me zanimaju dojmovi, vidim da će to biti dosta skoro gotovo.

:clap:

Pa Tome i vrijeme je da imas s cime usporediti svoga cjevasa.
dadod

PostPostao/la dadod » Čet vel 02, 2017 11:41 am

Jos uvijek imam dvije stampane plocice za 200W CFA verziju, tocno ono pojaclo koje ima Richard Marsh i koje je mjerio i pokazao neke od rezultata.
Ako je netko zainteresiran za takovo pojacalo neka mi posanje email.

PCBs-s.jpg

IMAG2210.jpg

IMAG2211.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dadod

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika