Jednostavno pretpojačalo dobrog zvuka

Jednostavno pretpojačalo dobrog zvuka

PostPostao/la Edison » Uto svi 21, 2013 9:07 pm

PP-391.jpg

PP-392.jpg

Ovo je sastavljeno u dva dana, nije bilo vise vremena... a sluzit ce kao backup, ili ako kome zatreba pretpojacalo na Triode festivalu, koji je za par dana. Dakle, radi se o jednostavnom tranzistorskom pretpojacalu koje ima pojacanje oko 3,5x. Ima nisku izlaznu impedanciju i izlaznu struju od 10mA pa moze potjerati gotovo svako pojacalo. Pretpojacalo ima dva ulaza.

PP-399.jpg

Shema je s komsijskog DIY foruma, a autor je Sipi (Juma). Pozdravljam autora i zahvaljujem mu na shemi. Evo i linka sa shemom i opisom:

http://www.diyaudio.rs/topic/3981-jednostavan-preamp-odlicnog-zvuka/

Nisam se drzao sheme 100%, ali u biti to je to. Napajanje nije prema shemi, jer je malo kompliciranije i pitanje da li bi stalo u ovu kutijicu. Stavljen je takodjer shunt regulator, prema shemi Roda Elliotta. Nesto je jednostavniji, ali isto sluzi svrsi.

PP-401.jpg

PP-405.jpg

Kutijicu i sve dijelove sam imao po ladicama pa sam mogao to sloziti na brzinu. Eno ga svira, tj. usvirava se... Moci ce se vidjeti, i po potrebi cuti, na TF mada mi je tamo primarno 13DR7 cijevno pretpojacalo.

Pretpojacalo je vrlo kompaktno, za svoju velicinu prilicno tesko, i napravljeno da tenk predje preko njega, a da i dalje svira... ;)

PP-394.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Jednostavno pretpojačalo dobrog zvuka

PostPostao/la ziki » Sri svi 22, 2013 3:50 pm

Jako lijepo Zdravko. :clap:

Juma je stari lisac koji zna znanje. Zamolio bih te (kad prođe ova gužva :)) da daš malo opširnije zvučne impresije.

P.S. Zanima me kako radi s Alephom.
ziki

PostPostao/la Edison » Sri svi 22, 2013 5:40 pm

ziki napisao:Jako lijepo Zdravko. :clap:

Juma je stari lisac koji zna znanje. Zamolio bih te (kad prođe ova gužva :)) da daš malo opširnije zvučne impresije.

P.S. Zanima me kako radi s Alephom.

Imas pravo... kad prodje ova guzva oko TF.

Pretpojacalo radi dobro, ali sve je novo i jos se usvirava. Za sad nemam nekih vecih primjedbi na zvuk. No kuciste je maleno i sve je nagurano. Ima malo preslusavanja izmedju ulaza jer je sve preblizu jedno drugome. Nemam ni mute releja za izbjegavanje "puk" kod paljenja, malo je mjesta. "Puk" nije jak, a kod gasenja ga nema.

Kad se usvira detaljno cu preslusati ovo pretpojacalo i javiti kako radi, a i s Alephima cu ga poslusati takodjer...
Edison

PostPostao/la fixxxer » Čet lip 13, 2013 3:17 pm

Jel se usviralo? :violin: :)
fixxxer

PostPostao/la Edison » Čet lip 13, 2013 3:26 pm

Je. I dobro svira. Nosio sam ga i na TF u Sibenik, ali tamo ga nismo probali.

S Alephima ga nisam probao... malo nedostatak vremena, malo nedostatak volje...
Edison

PostPostao/la Edison » Čet ruj 12, 2013 9:25 pm

Evo jos jednog pretpojacala u kutijici slicnog prethodnom.

PP-2678.jpg

Autor je opet Sipi (Juma) s komsijskog foruma. Jos jednom pozdravljam autora i zahvaljujem mu na shemi. Evo i linka sa shemom i opisom:

http://www.diyaudio.rs/topic/5153-laznjak-preamp-lazna-trioda-lazni-kalem/

PP-2694.jpg

Prvo pretpojacalo je bilo s bipolarnim tranzistorima, a ovo je s FET-ovima. Pojacanje je postavljeno na 3x. Pretpojacalo svira jako lijepo, reklo bi se da ima "cevni saund". Ima i mrvicu shuma kad se uho zabije bas u centar zvucnika. Na 15 cm od zvucnika se to ne cuje. Shum je vjerojatno od toga sto je malo prostora u kutiji, i sve je jako blizu. Mada i prvo pretpojacalo odlicno svira, zvuk ovog kao da mi se malo vise svidja.

PP-2695.jpg

PP-2698.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 12, 2013 10:05 pm

Sviđa mi se ovo. Zaista vrlo jednostavna shema. Kako zvukom parira pravim "cevnim" preampima? :) :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Čet ruj 12, 2013 10:33 pm

tom_hifi napisao:Sviđa mi se ovo. Zaista vrlo jednostavna shema. Kako zvukom parira pravim "cevnim" preampima? :) :whistle:

Pa parira, parira... kako kojem cevnom preampu, jelte. I manje se grije... ;)
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 12, 2013 11:31 pm

Vidim da koristiš print trafo, 2 sekundara 12V povezana u seriju, jel? Koliko VA je dovoljno za taj preampić? Možda si ja nešto iskombiniram ako imam viška dijelova doma :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Pet ruj 13, 2013 12:10 am

tom_hifi napisao:Vidim da koristiš print trafo, 2 sekundara 12V povezana u seriju, jel? Koliko VA je dovoljno za taj preampić? Možda si ja nešto iskombiniram ako imam viška dijelova doma :mrgreen:

Svaki kanal "vuce" 15-20mA. Kod mene su podeseni na 19mA. Dalje ti je lako izracunati VA... Dovoljan je trafo od 2VA. Ovaj moj na fotografiji je od 10VA 2x12V. Stabilizator s LM317. Da je vise mjesta, napravio bih za svaki kanal shunt s TL431.
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika