Postao/la davidbraco » Sri svi 04, 2016 2:06 pm
Dakle umjesto da spavam jučer navečer počeo sam ovo slagati-najbolji lijek protiv nesanice je lemljenje.
Iza buksni sam stavio duplu led diodu skinutu s nekog TV-a i sklopku za preklapanje između 6 i 12 volti.
A tada sam malo mjerio i počele su nedoumice.
Na 12 volti lemilica potegne malo više od 2 ampera-super manje nego sam se nadao.
Onih 7 dioda sruši napon na početku na 5,5 volti i lemilica vuče oko 1 amper.
A tada-TADA SE DIODE POČNU GRIJATI !!!!
Mjerio sam do 6,20 volti a struja je porasla na 1,20 ampera a na diodama si mogao jaja ispeći!!!
Morao sam ubaciti mali ventilator da hladi diode-ko šamar budali sjeo je jedan malecki
koji inače hladi hard disk u ladici.S pojio sam ga ne na 12 volti nego na 10,6 (2 diode iza ulaznih 12 volti).
Ventilatorčić je totalno bešuman a dobro hladi.
E sad drugi problem bio je dioda-može svjetlit zeleno i crveno ili oboje.
Ideja je bila da zeleno bude na 6 volti a crveno na 12 volti.
I još sam htio da dioda svijetli samo kada je lemilica priključena-znači da ima indikaciju jeli grijač pregorio ,jeli uključen.
U principu pad napona na onih par zavoja žice trebalo bi aktivirati diodu kada struja protječe.
Onda sam shvatio da mi je napon premali-ta fora mi je radila na 24 volta s welericom s magnastatom.
A na kraju opet ni ono sa zeleno crvenom diodom nisam uspio jednostavno realizirati.
Jer ja koristim sklopku koja na krajevima ima trajno 2 napona( 12 i 6 volti) a na svojoj sredini
ta sklopka pušta jedan ili drugi napon.
Da koristim sklopku kojoj dolazni napon dolazi u sredinu a ja izlaz prebacujem oneda bi mogao 2 diode drajvat.
Na kraju sam spojio samo zelenu diodu.
He,he i iznenađenje dobio sam indikaciju-na 12 volti jako svijetli a na 6 slabo-razlika je primjetna!
U biti dobio sam indikaciju stanja napona.
I za kraj malo slikica mjerenja:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.