Mali osvrt na moj sistem koji me je razočarao, iako je tu samo pojačalo sa 300B vrlo malo krivo za ukupan dojam!
-Pojačalo je bilo neusvirano (~8 radnih sati prije dolaska na TF) sa svim komponentama koje su bile potpuno nove i nekorištene pa je zvučalo dosta tvrdo i ton je bio suhoparan i relativno oštar. Dobro je podnosilo velike nivoe i veću dinamiku i na najnižim frekvencijama zbog nisko-impedantne pobude i bogato dimenzioniranog izlaznog trafa (Lprim>18H).
-Zvučne kutije su imale agresivne i povremeno preglasne visoke tonove u odnosu na srednje i niske. Krivac je bila naknadna ugradnja visokotonske horne koju sam nadodao na sistem u zadnji tren! Zapravo sama horna nije krivac već se radi o tome da sam ju odvojio od ostalih zvučnika sa samo 6dB/oct., a ostale zvučnike sam ostavio bez pasivne skretnice. Kako je zvučna kutija zapravo širokopojasna (Philips zvučnici AD6063W8) pad efikasnosti na frekvencijama iznad ~8kHz je mali pa tako i nema značajnijeg porasta njihove impedancije. Kad se tome paralelno doda visokotonska horna, rezultirajuća impedancija je na ~10kHz bila oko 4 Ohma. Reflektirajuća primarna impedancija je tima padala do izizetno niske impedancije Rp~1,3kOhma i time je pomaknuta radna točka izlazne elektronke daleko od optimalne. Rezultat su bila dvostruko viša izobličenja visokih tonova i njihova puno veća izlazna snaga!
Trebao sam visokotonac i osnovnu kutiju odvojiti propisanom skretnicom od barem 6dB/oct (ili još bolje 12dB/oct!), ali nedostatak vremena mi to nije dozvolio (kao što mi nije dozvolio niti da to detaljnije poslušam, izmjerim i ispravim prije TF-a, kao i da malo "razradim" pojačalo!).
-Moj CD-player je odsvirao svoj "labuđi pijev", odnosno traži temeljit popravak ili odlazak u rashod! Pomalo potrošeni mehanizam za uvlačenje-izvlačenje ladice je povremeno otkazivao poslušnost, a tome se pridružio i laser (vjerojatno!?) koji je početno povremeno "kvrckanje" pretvorio na kraju (u nedjelju) u neslušljivo i neupotrebljivo "ts"-kanje!
-Kablovi koje sam koristio su dobri i nisu sudjelovali u mom razočaranju zvukom (interkonekti su posrebreni koaksijalci RG-362 vrlo malog kapaciteta, a sami konektori su novi i relativno kvalitetni; za zvučnike sam koristio bi-wired kablove i to za bas/srednje 2xCu~3mm2 te za visoke 2xCuAg~2mm2 vrlo malog štetnog kapaciteta i induktiviteta).
-Izbor glazbe koju sam imao imao je bio katastrofalan (iako nije glavni krivac za moje razočaranje zvukom!) jer nisam već "doslovno 3 godine" nabavio niti jedan novi CD niti napravio bilo kakvu prezentacijsku kompilaciju!
Za sada toliko, a pokušat ću se realno i kritički osvrnuti i na ostale sisteme koje sam čuo na TF-u ove godine!
Svakodnevni rad u firmi od ~12 sati dnevno (zajedno sa vožnjom do posla i natrag od ~56km potraje >13 sati!) mi nije dozvolio da svu opremu doveženu iz hotela u radionu uopće raspakujem, a kamoli da nađem vremena za pisanje i iznošenje utisaka.