Pao Pepeo napisao:Cesto sam se pitao sto se desava koristenjem vise istih zvucnika u zajednickom prostoru-kutiji.Znam da bi to mogla biti duga prica... ali konkretno me zanima sto se desava sa parametrima zvucnika?? odazivom?? Primjerice dali parametri -faktori dobrote Qms.Qes i Qts se mjenjaju,rezonantna frekvencija Fs vjerujem da ostaje ista kao i Vasjednako kao sto mislim da se efektivna povrsina membrane zbraja.. kao i masa koja se krece
Osjetljivost kao sto je davorin nedavno objasnjavao raste za cirka 3dB ako se umjesto jednog koriste dva ista drivera,kasnije dodavanjem zvucnika taj porast pada (barem mislim...) inace ove kutije imale bi pretjeranu vrijednost...
Inace ovakvi zvucnici poput ovih Philipsovih su mi jako zanimljivi a jedna od vecih "mana" im je mala povrsina membrane i mali njen hod tako da se cesto koriste u transmisijama ili hornama....
Puno pitanja!
Pri korištenju više zvučnika je jako važno kako su smješteni jedan u odnosu na drugog! Ukoliko se smjeste na minimalnom razmaku u vertikalnom nizu, sve se mijenja! Čak i Fs!(sam si napomenuo da se ukupna masa koja se kreće povećala, a ako se radi o smještaju u kutiji, onda je tu i faktor nelinearne stlačivosti zraka)
Svako udvostručenje broja zvučnika podiže srednju osjetljivost za ~3dB, ali vertikalni niz ima kvalitet da se zbog dodatnog horizontalnog usnopljavanja srednja efikasnost dodatno podigne na fokusiranoj udaljenosti. Kalkulirana vrijednost srednje osjetljivosti svake ovakve kutije sa ovim zvučnicima je ~102dB/1W/1m, ali točne vrijednosti ću dobiti kad ih izmjerim.
Inače upotrebljeni model zvučnika AD7063/M8 ima linearni hod membrane ~6mm(+/-3mm) što je prilična vrijednost za tako mali širokopojasni zvučnik.

jednako kao sto mislim da se efektivna povrsina membrane zbraja.. kao i masa koja se krece
Danas je to pravilo.