da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

Re: da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la Dean » Sri vel 10, 2016 6:28 pm

Zmajz, ajd probaj u to ugurati one FR10...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Zmajz » Sri vel 10, 2016 6:29 pm

Dakle, mogli bismo danas napraviti jedan među zaključak. Danas su se uigravali poprilično, od ranog jutra i očito je da im treba usviravanja, i to podosta. Kao prvo se nameće, bez ekvalizacije ili dodatnog basa treba ih slušati nešto glasnije što upućuje da slabašno pojačalo neće igrati (nekakvo pojačalce za slušalice i slične stvari...). Ja ih testiram na T-ampu i to smatram nekim optimumom za slabašna pojačala. Za cjevaše bi bilo dovoljno nekih 4-5W, ali tranzistorci ispod 9-10W neće biti dostatni.
Drajveri su inače vrlo lijepog zvuka, vrlo čisti i brzi. Vokali nemaju zamjerku, niti visoki spektar, i bas područje je vrlo precizno i oštro. Naročito kod bubnjeva se to čuje, tako oštar doboš i tam-tam (ili tom-tom, kako li se već zovu oni sa strane) se rijetko čuje. Bas bubanj već traži ekvalizaciju ali ostaje vrlo čist, nema muljavosti ili što je još gore, neraspoznatljivosti udaraljki. Gitare općenito su odlične. Vrlo obećavajući zvučnik.
A sad ono lošije, iako sad više ne mislim da je to neka velika mana u uvjetima u kojima ih testiram, a to je volumen basa. Zvučnici zasigurno reproduciraju taj bas ali u nedovoljnoj količini, trebaju malu pomoć. Poigrao sam se s ton kontrolama (Foobar ima ekvalizer, relativno dobar) i podesio kako prikazuje slika:
IMG_20160210_165403.jpg

Vidi se gdje sam ga korigirao, i to je bilo sasvim dovoljno. Ništa im više ne treba, eventualno se malo poigrati još u srednjem dijelu prema ukusu. Visoke ne treba dirati. Po meni uz ovakvo podešavanje nije potreban dodatni bas, ali...
"Ali" se sastoji u tome da ću sutra dovući jedan sub (Cambridge Audio) i isprobati kombinaciju da čujem efekt.
Stoga, Flega, ako nisi protivan ja bih drajvere zadržao do kraja tjedna (nedjelje) radi još isprobavanja, a onda kako odlučiš - da ti vratim drajvere ili sve.
malo sam tražio po netu odgovarajuće basove za njih (cjenovni razred do 100kn max) ali sve što se nudi je za nešto veće litraže pa ne bi baš fino leglo na zid, ali i to ću još istražiti.
Moj trenutni stav je ostaviti ovako kako je ako se ima mogućnost korigirati područje oko 70 Hz.
Naravno da postoji mogućnost ubaciti LRC filter u kutiju, ali to zna ponekad ubiti zvučnik, pa ja apriori sam skeptičan u tom smjeru.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Sri vel 10, 2016 6:30 pm

Deane, oni FR10 traže nešto veću kutiju, to je u planu idući tjedan.... će da vidimo.
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Sri vel 10, 2016 6:43 pm

Zapravo nešto deblju radi dimenzije drajvera, ali kutija bi bila cca 29X46X10cm i nešto drugačije geometrije tunela.
Zmajz

PostPostao/la flega » Čet vel 11, 2016 12:02 am

Zmajz napisao:Dakle, mogli bismo danas napraviti jedan među zaključak. Danas su se uigravali poprilično, od ranog jutra i očito je da im treba usviravanja, i to podosta. Kao prvo se nameće, bez ekvalizacije ili dodatnog basa treba ih slušati nešto glasnije što upućuje da slabašno pojačalo neće igrati (nekakvo pojačalce za slušalice i slične stvari...). Ja ih testiram na T-ampu i to smatram nekim optimumom za slabašna pojačala. Za cjevaše bi bilo dovoljno nekih 4-5W, ali tranzistorci ispod 9-10W neće biti dostatni.

Što se toga tiče pazario sam pojačalce bazirano na TDA7492, što bi trebalo biti dovoljno da ispuni gore zadani uvjet :)
Zmajz napisao:Drajveri su inače vrlo lijepog zvuka, vrlo čisti i brzi. Vokali nemaju zamjerku, niti visoki spektar, i bas područje je vrlo precizno i oštro. Naročito kod bubnjeva se to čuje, tako oštar doboš i tam-tam (ili tom-tom, kako li se već zovu oni sa strane) se rijetko čuje. Bas bubanj već traži ekvalizaciju ali ostaje vrlo čist, nema muljavosti ili što je još gore, neraspoznatljivosti udaraljki. Gitare općenito su odlične. Vrlo obećavajući zvučnik.

super! meni je i to sasvim dovoljno, za ono što meni treba. Bitno je da midlovi nisu nerealni i da je glas normalan a ne da zvuči kao kroz cijev
Zmajz napisao:A sad ono lošije, iako sad više ne mislim da je to neka velika mana u uvjetima u kojima ih testiram, a to je volumen basa. Zvučnici zasigurno reproduciraju taj bas ali u nedovoljnoj količini, trebaju malu pomoć. Poigrao sam se s ton kontrolama (Foobar ima ekvalizer, relativno dobar) i podesio kako prikazuje slika:
IMG_20160210_165403.jpg

Vidi se gdje sam ga korigirao, i to je bilo sasvim dovoljno. Ništa im više ne treba, eventualno se malo poigrati još u srednjem dijelu prema ukusu. Visoke ne treba dirati. Po meni uz ovakvo podešavanje nije potreban dodatni bas, ali...
"Ali" se sastoji u tome da ću sutra dovući jedan sub (Cambridge Audio) i isprobati kombinaciju da čujem efekt.
Stoga, Flega, ako nisi protivan ja bih drajvere zadržao do kraja tjedna (nedjelje) radi još isprobavanja, a onda kako odlučiš - da ti vratim drajvere ili sve.

Slobodno ih zadrži koliko trebaš. Pojačalo mi još nije stiglo, a Raspi 0 je trenutno (a izgleda i idućih par mjeseci) nedobavljiv. Što se mene tiče, ako imaš volje i vremena isprobaj sve kombinacije. Kad sam već uložio vrijeme i kune u te drivere ako se može nešto još više s njima postići, nije problem dodati još koji kunu.
Zmajz napisao:malo sam tražio po netu odgovarajuće basove za njih (cjenovni razred do 100kn max) ali sve što se nudi je za nešto veće litraže pa ne bi baš fino leglo na zid, ali i to ću još istražiti.
Moj trenutni stav je ostaviti ovako kako je ako se ima mogućnost korigirati područje oko 70 Hz.
Naravno da postoji mogućnost ubaciti LRC filter u kutiju, ali to zna ponekad ubiti zvučnik, pa ja apriori sam skeptičan u tom smjeru.

Baš sam ti to mislio i predložiti, ako je moguće napraviti dodatnu kutijicu sa jednim basom do cca.100kn slične debljine kutije da se i to ubaci u kombinaciju. Bitno je da se i ta kutija može okačiti na zid i da se driver može zaštititi nekom mrežicom (vidio sam da se stavlja ona za zaštitu ventilatora za PC). Vidim na ebaju da ima tih pojačala/filtera za sub koji se mogu podešavati po frekvenciji/nivou pa bi se i to ubacilo u tu kutiju. Jel bi ovaj mališan mogao popraviti situaciju: http://www.novelius.eu/wstest/index.php ... uct_id=660" target="_blank
flega

PostPostao/la Zmajz » Čet vel 11, 2016 1:16 am

Možda, taj drajver ima Fs 80Hz i traži cca 12l volumena u BR kutiji da bi se dobilo solidnih 80Hz iz njih. Pogledat ću još neke drajvere (trenutno se nude DYNAVOX drajveri vrlo povoljno), javim se.
Zmajz

PostPostao/la flega » Čet vel 11, 2016 7:56 pm

Zmajz napisao:trebaju malu pomoć. Poigrao sam se s ton kontrolama (Foobar ima ekvalizer, relativno dobar) i podesio kako prikazuje slika:
IMG_20160210_165403.jpg

nevezano za ovu temu...
kako si dobio gumbiće iza ekvilajzera? Koliko vidim to su neki preseti za radio stanice ili tako nešto
flega

PostPostao/la Zmajz » Čet vel 11, 2016 8:55 pm

U Foobaru u izborniku View imaš izbor Equalizer. Otvori ti prozorić sa gumbićima, dole lijevo čekiraš Enable equalizer i podešavaš kako ti paše. Možeš si sam složiti više kombinacija i svaku sejvaš (save preset) pa ih kasnije biraš prema želji. Nema veze što je izvor (radio, CD, HD, stik...)
Zmajz

PostPostao/la flega » Čet vel 11, 2016 8:56 pm

Zmajz napisao:U Foobaru u izborniku View imaš izbor Equalizer. Otvori ti prozorić sa gumbićima, dole lijevo čekiraš Enable equalizer i podešavaš kako ti paše. Možeš si sam složiti više kombinacija i svaku sejvaš (save preset) pa ih kasnije biraš prema želji. Nema veze što je izvor (radio, CD, HD, stik...)

mislio sam na gumbiće iza ekvilajzera. to su plejliste?
flega

PostPostao/la flega » Sri ožu 16, 2016 6:07 pm

cjelokupan setup skoro zgotovljen, fali samo neki bolji DAC za raspi.
Eo ovako izgledaju zvučnici koje je Zmajz napravio:
IMG_5145_resize_resize.JPG

IMG_5146_resize.JPG

Zvučnici su (za sada) presvučeni platnom, onaj veliki još nije dobio omotač jer razmišljam što i kako napraviti.

Sve zvučnike pogoni ovaj sklopić:
IMG_5143_resize.JPG

koji se sastoji od dva ovakva pojačalca:

IMG_5140_resize.JPG

i prateće opreme.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
flega

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici