da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

Re: da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la flega » Čet sij 28, 2016 12:58 pm

Zmajz napisao:predpostavljam da ih želiš montirati tako da ne strše izvan prednje ploče (eventualno sakriti nekim platnom). Taj mali drajver možeš samo zalijepiti nekim dobrim ljepilom (epoxi). nema dovoljno mesa oko gumenog ovjesa za tako što... Ili superkratke vijke da ne probiju prednju ploču. Druga je opcija da se upuste u prednju ploču (igra sa glodalicom). Treća opcija da se montiraju normalno i onda napravi maska od recimo 4mm lesoniti (ili od onih zelenih ploča).
Ako sam dobro shvatio što želiš.

da, želim da se ne vide driveri niti šarafi. Estetika.
FRS8M driver ima tanki kartonski prsten oko ovjesa visine cca 2mm i to se da iskoristiti da se tijesno uglavi u materijal. Ja sam to napravio na ovim kutijama. Problem je montirati taj driver normalno jer ima pločicu sa stopicama možda 4mm udaljenu od košare.

unutra.JPG

Odozdo driver pritišće akustička spužva a na sam rub lesonita sam nanio malko silikona da pridrži&brtvi. Dubina drivera je 44mm tako da ga možeš uglaviti u kutiju.
dimenzije.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
flega

PostPostao/la Zmajz » Čet sij 28, 2016 1:07 pm

OK, to je tehnički problem koji očito znaš riješiti. Da se razumijemo, takve stvari ti ja nebih radio besplatno, ali prototip od kapa ploče može.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 29, 2016 7:55 pm

Dok čekam drajvere da stignu iz daljine, pripremne radnje zahtijevaju bar neku pripremu (a i da dodamo kakav post na forum,nešto mi je popustio zadnjih dan-dva)pa sam napravio skicu prototipne kutije. Kutija će biti debljine 5cm interno, a izrađuje se od Kapa ploče debljine 10mm:
FRS 8M TL.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la flega » Pet sij 29, 2016 11:04 pm

da se i ja javim iz daljine :)
Pamook mi je neki dan uručio Vifa drivere a ja sam odužio dva dana dok nisam pustio u pogon zvučnike. Ovo sa Vifama je sasvim druga pjesma! Nisam baš subjektivan jer sam iz prošlog setupa pokušao izvući barem naznaku pristojnog zvuka a ovo sada je debelo iznad svih očekivanja. Spojio sam ih na poor man pojačalo od 3W i 1$ a to na mobitel. Puštam flac Stonse i uživam. Bubanj u Gimme shelter zvuči kao na slušalicama koje posjedujem, Koss Porta Pro. Fino se čuju prelazi, kao i bas bubanj. I to sve na ovom pojačalcu.
Midlovi su mi malčice i ovdje šupljikavi al navikne se čovjek i na gore stvari ;)
Uglavnom - sviđža mi se!
flega

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 08, 2016 9:57 pm

Stvar se malo otegla, nažalost mojom krivnjom, nezgodan okret...kutija završi na podu baš u momentu kad je jedna osoba prolazila, ali nećemo sad njezino ime ovdje spominjati. kako god, nova kutija je napravljena i sad se ponovo suši da se može isprobati. Evo zasad par slikica iznutrica prva dva (treći je identičan). nažalost zaboravio sam slikati damping materijal u kutiji, ali kutije su dampirane između "medium" i "heavy", što će reći oko 70-80 grama poliesterske vate za obadvije kutije.
IMG_20160208_181838.jpg

IMG_20160208_182246.jpg

IMG_20160208_182319.jpg

Na kraju je najvažniji segment, tiskanje ploča da lepak prihvati. Potrebno je 7-8 litara travarice domaće (velebitska i starosinjska) i 5 litara loze (isto domaće).
Zmajz

PostPostao/la audio kutak » Pon vel 08, 2016 11:49 pm

koliko li tek "goriva" treba za samostojeće zvučnike? Ne usudim se ni misliti... :lol: :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Uto vel 09, 2016 6:51 am

Zmajz napisao:...Na kraju je najvažniji segment, tiskanje ploča da lepak prihvati. Potrebno je 7-8 litara travarice domaće (velebitska i starosinjska) i 5 litara loze (isto domaće).

Predpostavljam kako se radi fino podešavanje potrebnog pritiska! :lol:
davorin

PostPostao/la pamook » Uto vel 09, 2016 8:21 am

meni se svidja indikacija nivoa tekucine izrazena u postotku, cini se da bi trebalo rekalibrirati ali je bas fino vidljivo na dovoljno velikom display-u :think: :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Zmajz » Uto vel 09, 2016 9:35 pm

Evo ih u pogonu cijeli dan, tek toliko da se razdrmaju. Dojam je dvojak, imaju nekih kvaliteta - standardnih za širokopojasne drajvere a to su srednji i visoki vrlo dobri i čisti (nije to narafski vrhunski drajver, ali iskoristiv u tom dijelu) ali donji dio mi je krajnje sumnjiv. Tu se dešava interesantna stvar, inicijalno slušanje je krenulo preko strimanih programa radijskih i muzičkih kanala Bnet-a, i to je katastrofa. Nisam ni bogznašta očekivao, treba im vremena, ali zapravo nije bilo slušljivo. Ipak mi se to nije uklapalo u neku ideju što bi oni trebali dati pa sam išao isprobati druge izvore. Pustio sam FLAC snimku "Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble - Balkan Zoo" i to je zvučalo sasvim pristojno, slušljivo i upotrebljivo. To me je totalno izbacilo jer sam mislio da Bnet strima OK, ali izgleda da to baš i nije tako. Negdje pred kraj plejke mi se komp ničim izazvan resetirao i išao raditi upgrade pa sam prebacio na TV programe. To je slušljivo i upotrebljivo, nema onog mumljanja koje se često zna čuti kod jeftinih Tva i radija, i ostavio sam ih u pogonu cijelo vrijeme, zvuk je u redu za TV. Budući da predsjednica uprave i nadzornog odbora (ujedno i direktorica) kućanstva konzumira TV program, ništa od ozbiljnog audio testiranja do sutra u jutro. Kako god, ostaju u pogonu do kraja gledanja teveja (cca 01 - 02h) da se razrade. Sutra ozbiljniji audio testovi s kvalitetnim izvorima i snimkama, pa ću iznijeti neki manje-više suvisli sud.
Ovako, na prvu, neki sub bi dobrodošao (ništa fensi) ali vidjet će se sutra.
IMG_20160209_134156.jpg
Zmajz

PostPostao/la flega » Sri vel 10, 2016 10:09 am

Dakle situacija je ista kao i sa vifantastich kutijama. Očigledno ovi driveri nisu baš pogodni za širokipojas. Po meni bi trebalo ili dodati neki filter koji bi ih tjerao da proizvedu vise basa a ako je to nemoguće staviti ih u neke najmanje moguće kutije i koristiti kao satelite za HT. Ili uz takve mini kutije napraviti jos jednu sa nek bas zvucnikom
flega

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici