da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la flega » Uto sij 12, 2016 11:43 pm

Pravim mikro audio centar baziran na raspi-ju koji bi trebao biti smješten u kuhinji / trpezariji i služiti za dnevne svrhe slušanja web radija i ostale glazbe. U istoj prostoriji mi često dolaze gosti kojih zna biti i desetak. Kutije bi bile zakačene na zid na cca.2m visine i trebaju biti i estetski ugodne :) Pojačalo bi bilo neko D klase koje bi bilo smješteno "negdje". To negdje bi bio ili smještaj u jednu od kutija ili u zasebnu malu kutijicu a napajanje bi bilo izvan toga. Kao što vidite nemam pojma što bi mi zapravo trebalo, ali su na istom mjestu bili PC 2.1 zvučnici koji su ovu zadaću pristojno obavljali. No, ne bi ih više koristio jer je "sub" tih 2.1 zvučnika bio na podu i stalno smetao domaćici i gostima ;)
Kvaliteta zvuka nije presudna jer smo svi napunili 40 godina i uho se dobrano istrošilo što su pokazali i testovi u ORL kabini. Namjera je da se cijeli sustav može lagano skinuti sa zida i prenijeti na drugu lokaciju gdje bi trebalo i više snage (npr. otvorena terasa). Gledao sam i na kraju kupio neke zvučnike na njuškalu ali su mi stigli sa jednim izgorenim visokotoncem a na drugom zvučniku bas krči i prekida pa bi prekinuo s praksom kupovine na daljinu bez probe...dakle kutije trebaju biti male a da ipak imaju neki finiji zvuk u nižim frekvencijama a više ionako ne čujem ;) i da cijena cijelog projekta ne bude viša od cca.300kn. U obzir dolaze sve kombinacije, DIY kutija, rabljeni dijelovi, ako tko što ima za ponuditi neka ponudi ili neka da neku ideju ili misao vodilju što uopće da napravim
flega

Re: da li je moguće napraviti male zvučnike za 300kn?

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 12, 2016 11:53 pm

Za početak da li je 300kn samo za zvučnike+drvenarija ili samo zvučnici?
Zmazj je eksperimentirao sa ovim viewtopic.php?f=38&t=2525&hilit=vifa i viewtopic.php?f=38&t=2664 Može se okačiti na zid a bome i odlično zvuči. Neke druge prijedloge baš i nemam osim da se kombiniraju neki mali bookshelfovi sa nekim malim visatonima ali to baš i ne ide ne znam koliko duboko.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Sri sij 13, 2016 12:02 am

flega napisao:Pravim mikro audio centar baziran na raspi-ju koji bi trebao biti smješten u kuhinji / trpezariji i služiti za dnevne svrhe slušanja web radija i ostale glazbe. U istoj prostoriji mi često dolaze gosti kojih zna biti i desetak. Kutije bi bile zakačene na zid na cca.2m visine i trebaju biti i estetski ugodne :) Pojačalo bi bilo neko D klase koje bi bilo smješteno "negdje". To negdje bi bio ili smještaj u jednu od kutija ili u zasebnu malu kutijicu a napajanje bi bilo izvan toga. Kao što vidite nemam pojma što bi mi zapravo trebalo, ali su na istom mjestu bili PC 2.1 zvučnici koji su ovu zadaću pristojno obavljali. No, ne bi ih više koristio jer je "sub" tih 2.1 zvučnika bio na podu i stalno smetao domaćici i gostima ;)
Kvaliteta zvuka nije presudna jer smo svi napunili 40 godina i uho se dobrano istrošilo što su pokazali i testovi u ORL kabini. Namjera je da se cijeli sustav može lagano skinuti sa zida i prenijeti na drugu lokaciju gdje bi trebalo i više snage (npr. otvorena terasa). Gledao sam i na kraju kupio neke zvučnike na njuškalu ali su mi stigli sa jednim izgorenim visokotoncem a na drugom zvučniku bas krči i prekida pa bi prekinuo s praksom kupovine na daljinu bez probe...dakle kutije trebaju biti male a da ipak imaju neki finiji zvuk u nižim frekvencijama a više ionako ne čujem ;) i da cijena cijelog projekta ne bude viša od cca.300kn. U obzir dolaze sve kombinacije, DIY kutija, rabljeni dijelovi, ako tko što ima za ponuditi neka ponudi ili neka da neku ideju ili misao vodilju što uopće da napravim

Za 300kn, ako bas radis od nule, i sve moras kupiti... tesko...

Dobro je sto si pitao ovdje, mozda tko ima nesto sto mu dugo stoji i smeta, a nije srot kao kompjuterski zvucnici. Mozda i obilaziti buvljake, njuskalo, ali kupovati lokalno... Dali bi se naci kakvi stari manji KEF-ovi, Celestioni, Grundig... Tu je bilo zanimljivih malih zvucnika, i mozda bi im trebalo samo "osvjeziti" kutije...

Sto se pojacala tice, predlazem ti ovo...

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=7&t=2207

To odlicno svira, ali ako koristis klasicni tuner, onda nemoj, jer ces imati smetnje...
Procitaj cijeli thread pa razmisli. Jefino je i kvalitetno pojacalo. Tesko je naci bolje, a jeftinije...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 13, 2016 12:08 am

ovo sto ti mladic :D iznad mene predlaze palo je na pamet i meni odmah,i nije losa ideja i driveri nisu skupi
ovaj projekt mislim da ce diktirati zvucnici koje uspijes nabavit za te novce
al najbolja i najeftinija bi ti varijanta bila ici na neki fullrange zvucnik,neki 6.5 inch driver ili oval u bas reflex kutiji mogo bi ti ispunit zelje... :think: jasno s 8 inch bi imao vise basa ali kutija bi bila velika... ne bas za na zid
dvosistemske kutije tesko da ces za te novce napravit... mogao bi pogledat dali se nađe neki solidni koaksialni zvucnik iz auto produkcije

EDIT dok stignem :D
mislio sam na mladica iznad iznad mene :)
koje je predlozio zmajzove zvucnike
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Sri sij 13, 2016 1:03 am

Svakako bih ti preporučui Vife u Vifantastisch kutijama za zid (http://www.hifi-forum.de/viewthread-267-246.html), mala napomena je da će te samo drajveri doći po cca 20€ komad itd...
Ali za 300 kn svezajedno možeš iskombinirati ova dva u kutiji za zid slična Vifantasticsh, malo drugačije dimenzije i jednostavna skretnica. Ako možeš nabaviti drajvere iz švabije, neće te doći ni 30€ za obje kutije zajedno. Kutiju ti ja mogu predložiti i verziju skretnice ako ti se učini interesantno. ekipa iz K&T se poigrala s time i kažu da je vrijedno svakog truda.

http://www.elmatis.hr/ProductDetails.as ... ctId=48049
http://www.dobar-zvuk.hr/proizvod/1478/ ... 7-214.html
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la flega » Sri sij 13, 2016 9:57 am

Edison napisao:
Za 300kn, ako bas radis od nule, i sve moras kupiti... tesko...

Dobro je sto si pitao ovdje, mozda tko ima nesto sto mu dugo stoji i smeta, a nije srot kao kompjuterski zvucnici. Mozda i obilaziti buvljake, njuskalo, ali kupovati lokalno... Dali bi se naci kakvi stari manji KEF-ovi, Celestioni, Grundig... Tu je bilo zanimljivih malih zvucnika, i mozda bi im trebalo samo "osvjeziti" kutije...

Sto se pojacala tice, predlazem ti ovo...

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=7&t=2207

To odlicno svira, ali ako koristis klasicni tuner, onda nemoj, jer ces imati smetnje...
Procitaj cijeli thread pa razmisli. Jefino je i kvalitetno pojacalo. Tesko je naci bolje, a jeftinije...

može biti i koju kunu iznad 300 ako drugačije ne ide...dobri zvučnici se neće baciti niti istrošiti i to je dio koji prilično dugo traje, kao monitor kod kompa ;)
za pojačalo sam za sada izabrao ovo. Ultra jeftino a radi na 5V DC. Ako bude preslabo ili mi se jako, jako svidi konačni cijelokupni uradak onda ide najvjerojatnije ovo. Ima i drugih DAC+pojačalo za Raspija ali ovo je najjeftinije. A što se tiče tunera, to nemam, skupo mi je :) :) a i nemam baš nekih zanimljivih radi stanica oko mene. Samo tanburice, selo, narodnjaci, žalopojke...
flega

PostPostao/la flega » Sri sij 13, 2016 10:07 am

Zmajz napisao:Svakako bih ti preporučui Vife u Vifantastisch kutijama za zid (http://www.hifi-forum.de/viewthread-267-246.html" target="_blank), mala napomena je da će te samo drajveri doći po cca 20€ komad itd...
Ali za 300 kn svezajedno možeš iskombinirati ova dva u kutiji za zid slična Vifantasticsh, malo drugačije dimenzije i jednostavna skretnica. Ako možeš nabaviti drajvere iz švabije, neće te doći ni 30€ za obje kutije zajedno. Kutiju ti ja mogu predložiti i verziju skretnice ako ti se učini interesantno. ekipa iz K&T se poigrala s time i kažu da je vrijedno svakog truda.

http://www.elmatis.hr/ProductDetails.as ... ctId=48049" target="_blank
http://www.dobar-zvuk.hr/proizvod/1478/ ... 7-214.html" target="_blank

pogledao sam tvoj uradak na ovom forumu ako na to misliš...one površinom velike kutije? Koje su dimenzije? da vidim hoće li mi to uopće stati na zid :lol: :lol:
i koliki bi bio ukupan trošak svega (cca)? Ako su ti zvučnici zaista "nešto" onda bi se mogla naći i koja kuna više, ipak je to stvar koju neću samo tako zamijeniti, pogotovo ako je sam napravim :)
I za kraj još par pitanjaca:
mogu li se te kutije preći sa fillerom i auto bazom + lak?
čemu služe linkovi za visokotonce koji si stavi u svom odgovoru?
flega

PostPostao/la audio kutak » Sri sij 13, 2016 11:08 am

flega, to su širokopojasni zvučnici... sa njima se isto može napraviti to što tebi treba...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 13, 2016 1:58 pm

vidi naleto sam na ovo njuskajuci :D
sad kolko to valja... bilo bi lijepo da covjek zivi negdije blizu pa da to isprobas,zvucnici mi se cine isto sirokopojasni i mozda bas nisu ni sitni
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/zvucnic ... s-17777959

na ebay-u imas more malih pojacala,a i za nekih 30 dolara bi se naslo koje da ima i tuner ugrađen u sebi.. samo treba pogledat dal bi pasao za ove nase radio frekvencije
meni se ovo sviđa,gotovo pojacalo u kutici,ima potenciometar za glasnocu,prikljucke za zvucnike i sto je naj bolje bluetooth s kojim ga mozes bezicno spojit na bilo koji prosjecno inteligentan mobitel i slusati sto te volja...
http://www.ebay.com/itm/Nobsound-Mini-B ... 1840326670
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Sri sij 13, 2016 2:07 pm

@flega
Dimenzije kutije sa jednim Vifa drajverom su 65cmX44cmX7cm (TL), sa dva drajvera 27cmX112cmX10cm. Obadvije kutije su obložene platnom koje može poslužiti za slikanje itd. Kutije sa jednim drajverom su rađene od kompozita lesonita i PU pjene, ali možeš koristiti što želiš ako se držiš unutarnjih dimenzija.
Linkovi na visokotonac (dobar zvuk, Westra papirni visokotonac) i bas/srednji (Elmatis, Dynavox) služe zato da vidiš gdje i pošto ih ima. Ta se je kombinacija pokazala sasvim OK u K und T prototipu (ML TQWT), a cijenom bi stali u 300kn, na knap s materijalom.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici