Kineska kit pojacala

Re: Kineska kit pojacala

PostPostao/la Edison » Sub pro 19, 2015 1:35 am

A sad se ponovo vracam na MX-50 pojacalo. Dual-mono verzija rijesila je problem bruma, ali mi se zvuk nije svidio. Ne znam zbog cega, ali izgubljeni su dinamika, autoritet, brzina pojacala. Pojacalo je isto pa je to ocigledno zbog napajanja. Napajanja svakog kanala posebno kad bi se zbrojila nisu razlicita od zajednickog napajanja za oba kanala iz prve verzije... ali pojacalo ne svira ni slicno. Na osciloskupu je sve u redu, i nema nikakvih naznaka da bi trebalo biti problema, ali prilikom slusanja odmah se zamjecuje razlika...

OK. Idem sloziti pojacalo s prvim napajanjem u novo kucicste, drugacijeg oblika, koje bi trebalo onemoguciti brum. Bit ce to kuciste tipa "kutija za cipele". Evo donje ploce...

K2-0535.jpg

Hladnjak je dio koji je ostao od piljenja veceg hladnjaka za pojacalo A-klase. Racunam da ce biti dovoljan za ovo pojacalo. Tu je jos profil koji nosi hladnjak i lim koji nosi zastitu za zvucnike, i usput "ogradjuje" transformator...

K2-0537.jpg

Pocela montaza...

K2-0540.jpg

K2-0541.jpg

K2-0542.jpg

K2-0545.jpg

K2-0547.jpg

K2-0549.jpg

Ne izgleda lose dok nema zicurina, bez kojih se ipak ne moze...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Sub pro 19, 2015 1:51 am

I evo slozenog i ozicenog pojacala. Radi. Nema ni bruma ni shuma... vratila se dinamika, zivahnost... :)

K2-0553.jpg

K2-0557.jpg

Na mjerenjima je pojacalo proslo dobro. Napajanje je +/-42V. DC-offset je na jednom kanalu je ispod 2mV, a na drugom ispod 3mV. Pojacanje je 29x. Frekvencijska karakteristika je dobra, pad od -1dB je tek na 100kHz. Izmjerena snaga je 84W. Pojacalo ne moze davati tu snagu u oba kanala trajno, zbog transformatora i hladnjaka, ali kratkotrajno moze bez problema. Za punu pobudu potreban je ulazni napon od 0,9V pa bi ovo pojacalo s potom na ulazu moglo raditi i kao integrirano pojacalo. Hladnjak se grije tek malo, pri normalnim glasnocama slusanja ostaje prakticno hladan.

Rezultatima i zvukom sam zadovoljan. Pojacalo ostaje u ovom kucistu.

K2-0568.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Sub pro 19, 2015 2:13 am

A sad malo grupnih fotografija.

MX-50 i A1 zajedno. Oba su zavrsena i dobro rade. Nesto vise mi se svidja kako svira MX-50. A1 jos ceka vanjsku oplatu pa ce izgledati pristojno. MX-50 ima poklopac, ali da sam ga stavio, ne bi vidjeli nista osim aluminijske kutije.

K2-0559.jpg

U prvi plan je dodan i MX-50, dual-mono verzija. Taj ce ici na rastavljanje, a u shasiju ce jednog dana doci nesto drugo...

K2-0563.jpg

Aleph-H za slusalice i MX-50 jedan do drugog...

K2-0565.jpg

Nisam imao dovoljno zvucnickih konektora za sva ova pojacala pa je tu uskocio kolega Schultz i posudio mi dva kompleta. Zahvaljujem mu i vratiti cu mu kad stignu iz zemlje daleke...

Ako ne racunam ovo pojacalo za slusalice, u relativno kratkom vremenu slozio sam tri tri kucista, u njima slozio tri pojacala, jedno u dvije varijante. Sva tri rade, ali jedno ce na rastavljanje.

I to bi bilo sve za sad... ;)
Edison

PostPostao/la davidbraco » Uto pro 29, 2015 9:11 pm

Ako će ti ovaj MX-50 ikad biti viška-preporučujem se.
davidbraco

PostPostao/la Edison » Uto pro 29, 2015 10:00 pm

davidbraco napisao:Ako će ti ovaj MX-50 ikad biti viška-preporučujem se.

Hvala na interesu. Ako bude, javit cu... :)
Edison

PostPostao/la Dual » Uto pro 29, 2015 10:26 pm

:clap: Edisone, samo želim da ti čestitam na urađenom poslu! Toliko ti ovo lepo radiš, da je to milina gledati... Kako bušiš tolike rupe? :) Imaš li stalak za običnu bušilicu ili stubnu bušilicu?
Dual

PostPostao/la Edison » Sri pro 30, 2015 12:28 am

Dual napisao::clap: Edisone, samo želim da ti čestitam na urađenom poslu! Toliko ti ovo lepo radiš, da je to milina gledati... Kako bušiš tolike rupe? :) Imaš li stalak za običnu bušilicu ili stubnu bušilicu?

Hvala. :)

Stupnu busilicu nemam, gdje bih to drzao u stanu... :doh:
Imam stalak za rucnu busilicu, i to sam kupio nedavno. Koristim taj stalak samo kad busim rupe za narezivanje, iz ruke nisam siguran da bi bilo 100% okomito. Sve ostalo busim rucnom busilicom iz ruke...
Edison

PostPostao/la Dual » Sri pro 30, 2015 12:36 am

Edison napisao:...Koristim taj stalak samo kad busim rupe za narezivanje, iz ruke nisam siguran da bi bilo 100% okomito. Sve ostalo busim rucnom busilicom iz ruke...

Pa da... ja gledam po sebi - i ja sve bušim bez stalka ali to ispadne svaka rupa za sebe... :D Ti stvarno imaš "mirnu ruku". :clap:
Dual

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri pro 30, 2015 1:01 am

Pa nema bez veze nadimak "čovjek sa CNC rukama". ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Schultz » Sri pro 30, 2015 1:48 pm

Najbitnije je (a to je Edison negdje napisao) točno nacrtati a onda precizno otočkati.

Kada se točno otočka onda nije toliki problem točno iz ruke izbušiti ali da nebi bilo zabune. I za precizno otočkati treba imati koordinaciju oko-ruka-točkalo-čekić.....
Malvazijski tigar
Schultz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika