Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la ilimzn » Čet stu 26, 2015 9:36 pm

Dioda NIJE dobra ideja jer proizvodi DC polje u trafou i pregrijava trafo. Taj trik radi samo za 220V lemilice a i onda nije dobar jer kvari cos fi mreze i elektra te 'obozava'. Ima bolji nacin - radio si triac regulatore, moze se sloziti i za niske napone, iako ce prilicno OK raditi i s trafoom tako dugo dok je EI ili malo predimenzionirani toroid. Moras staviti RC 'snubber' u paralelu s primarom ako vec nije na samom regulatoru.
I dam na 3 navoja dioda nece stalno svijetliti, to je isto polurijesenje. Nije nikakav problem na primarnu stranu staviti otpor s LED u shunt (ipak mora biti predotpor i dioda u kontra smjeru jer LED ne vole biti reverzno polarizirane).
ilimzn

PostPostao/la davidbraco » Pet stu 27, 2015 12:03 am

Ok zato i postoje kolege da od njih nešto i naučimo.Ovo o pregrijavanju trafa radi dc komponente uopće mi nije palo na pamet. Medjutim ova fora mi je radila
na welerici s diodom jedno 3 god(samo kaj je ta ručka imala ispravan magnastat prekidač).A da pojednostavimo stvar pa imamo samo trafić 12 i 24 volta pa 3 žnjore idu u ručku?Ono-dogrijavanje 12 a ful na 24 volta.
davidbraco

PostPostao/la davidbraco » Pet stu 27, 2015 12:07 am

Inaće imam i jednu welericu kaj sam si složil još u srednjoj školi prije cca.28 godina. Trafić sam namjerno stavio na 21 volt radi trajnosti.S tom lemilicom lemim i dan danas.Grijač i termostat su još živi.Promijenim svake 3 god na noj vrh( stari welerovi vrhovi su čudo!).
davidbraco

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 27, 2015 12:16 am

Eh da magnastat je druga priča ova moja nije magnastat.Na 24V ovu svoju nema šanse da stavim jer je to već probano. Rezultat je zagrijavanje do stupnja da bi mogao lotati bakrene cijevi a ne lemiti koliko se vrh zagrije/pregrije. Spojio sam ju na mali ispravljač od 0-25VDC i mogu lemiti sitne stvari čak i na 8V dok se iznad 16V se počinje grijati malo previše za moj ukus. Uglavnom napraviti ću regulaciju primara trafoa sa triakom,na sekundar spojiti grijač i mirna bosna.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davidbraco » Pet stu 27, 2015 12:21 am

Mi o lemilicama a u brbljaonici smo.
Nego nešto me baš zanima-jeli istina da 90 posto elektroničara ima žensku djecu.Ajde ne moraju baš biti elektronićari-bitno da barataju lemilicom.
Inače ja imam i ženskog i muškog kindera.
Ili je to možda povezano sa CRT ekranima bilo?
davidbraco

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 27, 2015 12:25 am

Pa zapravo ovo je dio brbljaonice u smislu ča sam radio ovih dana po pitanje elektronike. Za offtopic brbljaonicu ima tema DIY caffe ili šta se radi...a nema blage veze sa...
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Ned stu 29, 2015 11:30 pm

... kasnije navecer, probno sastavljeno... izgledno je da ce se vrlo uskoro skompletirati svi dijelovi za skretnicu, pa ce onda i ove rupave daske na stol u proces... radujem se, cekaju jos od TF-a u SK :D

thx jos jednom mr. :geek:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Schultz » Uto pro 01, 2015 2:09 pm

Uzeo od Khadgara 4 kondenzatora sa namjenom zamjene filterskih kondenzatora u NAD 310 pojačalu...

U originalu Wendell i na netu piše da nisu baš na nekom glasu... Uglavnom. Kada sam ih skinuo onda sam ustanovio da nije baš sve istina što piše na internetu. Naime dva su bila iznad nominalne vrijednosti sa ESRom od 0,04 ohma. Druga dva (ona bliža hladnjaku) su bila isto kapacitetom iznad nominale ali im je ESR bio desetak puta veći od ona dva prva u napajanju udaljena od hladnjaka.

Uglavnom zamijenio tih nekoliko kondenzatora, malo ispuhao, zatvorio, upalio i...... Svira. Isto kao i prije.

Znači nisam skurio ništa i idem na zasluženu kavu.... Možda je Edison slobodan za jednu....

Živili

Slike su snimljene ajfonom 4 pa tako da su takve kakve jesu...

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Dean » Uto pro 01, 2015 6:41 pm

Nikad niš od tebe...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Uto pro 01, 2015 7:11 pm

...upomoc V.32a, beta....

mladici, pls. help - iskopao sam sto imam (dobiveno skupa s driverima) zavojnica za ovaj projekt

http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm" target="_blank" target="_blank

kutije su trenutno u drvofix fazi, najveca i najteza zavojnica je u dolasku... kondenzatori su pobrojani, naravno, fali po koji...rijesit ce se...

izmjerio sam zavojnice koje imam, i (zavraga) isao usporediti s podacima sa sheme :mrgreen: :doh: :doh: ...ovako mi je dao rezultate poveci kineski display:

0.15mH 0,7R - a po shemi trebam 0,1R

0,10mH 0,7R - a po shemi trebam 0,1R

0,82mH 0,9R - a po shemi trebam 0,2R

0,33mH 1R - a po shemi trebam 0,15R

pls. savjetujte, da li je doticno sto imam upotrebljivo, parcijalno upotrebljivo ili moram ici u nepredvidjeni trosak dodatnih bakrenih prstenova, daBoschda ih Frodo oko vrata nosio....

shema skretnice je u prilogu... thx unaprijed :obscene-drinkingcheers:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica