turizam

Re: turizam

PostPostao/la gilhooley » Pon kol 24, 2015 12:20 pm

Ha čuj...naravno da treba, ali čisto sumnjam da će mi to sad poći za rukom...

Al' sam barem uspio Kutka i Edisona nasmijati, tako da malo manje boli.

:mrgreen:
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la davorin » Pon kol 24, 2015 2:13 pm

Edison napisao:
gilhooley napisao:U njegovim godinama je svejedno koja je...

Možda bi ipak bilo naprihvatljivije da ga Alien malo pročačka.

:lol: :lol:

Svejedno je koja od njih 3, uvijek je u pitanju razmnožavanje! :mrgreen:
davorin

PostPostao/la tubeman » Sri ruj 09, 2015 7:05 pm

Fala Bogu, turizam je pri kraju.
Sutra idem doma. Jupiiii.

Hebeš ti blagodati informatičkog doba : Remote, Cloude, Teamviewere, Wirelesse i ine virtualne gadosti.
Ovih deset dana sam radio više nego doma.

Zato hebeš GO.
Idemo delati !!!
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Dean » Sri ruj 09, 2015 8:11 pm

A ko te tjero da se spajaš.... :whistle:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tubeman » Pet kol 24, 2018 1:29 am

Opet malo turizma ;)

Jedna kčerka je prije cca godinu dana "digla sidro" iz ove prišupačke tvorbe i skrasila se na otoku gdje svi voze po krivoj strani ceste pa je bio red da vidimo šta to ima tamo.
Nije da nisam bio u puno velikih gradova po cijelom svijetu, ali jedno je kad nekud ideš poslom ili turistički ko kufer, a drugo je kad se neko vrijeme zadržiš.
London (odredište) je doista povelik grad s preko 8.000.000 stanovnika i prostire se na velikoj površini.
Tu u biti uopće nije važno gdje stanuješ, gdje radiš ili gdje se misliš zabavljati jer je sve jako daleko a u stvari blizu.
London ima više ogromnih "centara" grada, Pišem CENTARA jer ne postoji jedno središte grada već veliki broj njih.
Zato je i napravljen vrlo moćan i funkcionalan sustav gradskog prijevoza za koji neću reči da je savršen, jer savršeno ne postoji, ali je vrlo blizu toga. Barem iz moje perspektive kratkotrajnog korisnika.
Sve je puno autobusa i taksija i udio korištenja osobnih automobila je vrlo mali.
Više od pola svih auta u širem i užem centru grada su taksiji a vjerujem da su bar polovica osobniha automobila u funkciji Ubera i sličnih prijevoznika,
Tramvaja nema (navodno postoji neki mali segment u dijelu periferije) već se sve svodi na gradske, prigradske, državne i međudržavne vlakove čije "stanice" se prepliću pa nema klasičnih kolodvora.
Najviše fascinira točnost i usklađenost i frekvencija pokrivenosti linija jer praktički nema čekanja kod presjedanja duljeg od par minuta,

Sve ovo pišem zato jer sam se s gorkim okusom prisjetio laprdanja oko "zagrebačkog metroa".
Tko je vidio bilo koji Metro jasno mu je da su za to potrebna desetljeća i mnogo veće face od razno raznih kumova i rođa koji bi to po "di sam ja tute" metodi trebali sagraditi "najjeftinije i najbolje" :) :) Novaca bi se još i našlo :) :)

Uglavnom, dobio sam pollitrene žuljeve ova zadnja 3 dana jer je trebalo vidjeti koješta, biti svugdje, pomirisati i okusiti tako velik i moćan grad.
Zašto je takav, može se dokučiti ako se malo zaviri u prošlost , ali mora se priznati da je sve to maksimalno iskorišteno. Ima "nešto" i u mentalitetu i kulturi,
Kad se priča o kulturi ne smije se zaboraviti da su barem polovica stanovnika "dotepenci" iz cijelog svijeta i na prvi pogled jako dobro koegzistiraju.
Zna se kolika je mrkva i koliki je štap pa nema puno filozofiranja.

Bili smo na puno značajnih mjesta, u puno muzeja i galerija,
Prekjučer smo lunjali po poznatim ulicama, zagledali katedralu sv. Petra, pronjuškali najstariju robnu kuću na svijetu (Liberty osnovanu negdje oko 1850.) prepunu budalaština s preogromnim cijenama.
Jučer smo gledali smjenu straže, Westminstersku opatiju i završili u Greenwichu. Naravno, morao sam stati na nulti meridijan :)
Tamo je pored povijesne mornaričke akademije izložen obnovljeni ( i za turiste otvoren) Cutty Sark - najveći drveni Clipper.
Doista je zastrašujuće velik i moćan, a cijeli je od drveta.
Danas je to bio Trafalgar trg i nacionalna galerija, kineska četvrt te obavezan posjet velikom dućanu prepunom CD-a vinila i sl. Naravno da sam navukao cijelu hrpu :)
Sutra još idemo na "Harry Potter" turu (supruga je fan), a preksutra se (naravno) ide na buvljak, Čujem da ima preko 2.000 štandova i prodajnih mjesta :) :)
Pri svemu tomu se nije zaboravilo posjetiti i pokoje mjesto s dobrom klopom i pićem.
London je jedna velika košnica prepuna ljudi, što stanovnika što turista.
Dovoljno je znati da se svakodnevno tamo vrti više od milijun (uglavnom imućnijih) turista pa je lako skontati koliki su prihodi od toga. Zato je sve pruno suvenira i bedastoća.
Na istoj polici su medo Paddington, Mr. Bean, Kraljica Elizabeta i Trump, nebitno radi li se o najprostijoj pakistansko suvenirnici ili onoj u sklopu Westminsterske opatije :)
O gomilama kiča da i ne govorim.
Ako bude komu zanimljivo, mogu okačiti koju sliku i još koji detalj.
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Pet kol 24, 2018 6:28 am

Slika govori 1000 riječi... :-)
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Pet kol 24, 2018 9:03 am

slike s buvljaka obavezno...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la audio kutak » Pet kol 24, 2018 12:18 pm

Da sam znao da ideš na duže žicao bih te da mi kupiš koji vinil....

Uglavnom, ne vraćaju se kući bez lampi :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tubeman » Pet kol 24, 2018 12:47 pm

Imam osjećaj da tu neće biti nikakvih lampi :)
Grad je ogroman i iako smo propješačili jako puno, ne samo da nisam vidio lampe nego NI JEDAN dučan s audio opremom. Čak niti glupog televizora na vidiku.
Sve je puno krpetina, torbica i pi..arija , u stvari onoga što većinu ljudi zanima. Ima dosta dućana s mobitelima ali ništa konkretno.
Sve zanimljivo se prebacilo na Internet ili u neka predgrađa u koja nemam vremena i snage zalaziti.
Ništa čudno jer su mobiteli obuzeli ljude i samo vidiš gomile zombija po cesti što bjesomučno tipkaju i "pričaju sami sebi" ne gledajući lijevo ni desno.
E, da i masovno nose slušalice. Od onih "uušnih" do pravih koncertnih tvorevina :)
tubeman

PostPostao/la ilimzn » Pet kol 24, 2018 5:17 pm

tubeman napisao:Opet malo turizma ;)

Jedna kčerka je prije cca godinu dana "digla sidro" iz ove prišupačke tvorbe i skrasila se na otoku gdje svi voze po krivoj strani ceste pa je bio red da vidimo šta to ima tamo. Nije da nisam bio u puno velikih gradova po cijelom svijetu, ali jedno je kad nekud ideš poslom ili turistički ko kufer, a drugo je kad se neko vrijeme zadržiš.
London (odredište) je doista povelik grad s preko 8.000.000 stanovnika i prostire se na velikoj površini
...
Sve je puno autobusa i taksija i udio korištenja osobnih automobila je vrlo mali.

Kad bi znao kolika je kazn... ocu rec pristojba za ulazak u grad autom, ne bi te cudilo ni malo. Osim ako imas elektricni auto. Promet prema gradu se na sve nacine zeli destimulirati i ako zelis imati auto U Londonu, placas mjesecnu kartu, ako zelis uci izvana, dnevnu. Ako se dobro sjecam za klasicni auto je dnevna oko 50 funti!
Tramvaja nema (navodno postoji neki mali segment u dijelu periferije) već se sve svodi na gradske, prigradske, državne i međudržavne vlakove čije "stanice" se prepliću pa nema klasičnih kolodvora.

U biti podzemna postaje nadzemna. Na zalost periferni vlakovi su losiji nego sto su nekad bili. U zadnje vrijeme je bilo nekoliko gadnih nesreca tipa dva vlaka na istom kolosjeku u suprotnom smjeru, sto je do ranih 2000-tih bilo prakticno necuveno.
I postoje kolododvorI (plural :) ) sve ovisi od kud dolazis i kamo ides.
...
Mora se priznati da je sve to maksimalno iskorišteno. Ima "nešto" i u mentalitetu i kulturi,
Kad se priča o kulturi ne smije se zaboraviti da su barem polovica stanovnika "dotepenci" iz cijelog svijeta i na prvi pogled jako dobro koegzistiraju.
Zna se kolika je mrkva i koliki je štap pa nema puno filozofiranja.

Na zalost, iznenadio bi se. Postoje kvartovi u koje ne zelis ici ako nisi... hm, 'odredjene' vjeroispovjesti i koji su sve samo ne integrirani. Iz 'nekog' razloga njima se oprastaju i prilicno gadni zlocini. Ono sto cujem od prijatelja koji su ili otisli tamo ili su lokalci, u zadnjih 5-8 godina to je uzelo nevjerojatnog maha :(
Nastradale su i neke sive eminencije medju institucijama demokracije, tipa speakers corner u Hyde Park-u. Inace tamo je eksplicite zabranjeno odrzavanje bilo kakvih molitvi i misa bilo koga ali se opet 'odredjenoj' vjeroispovjesti toleriralo, na sto su se neki lokalci pobunili. Rezultat je bio da sad vise molitvi nema ali su iste lokalce uhapsili radi 'uznemiravanja javnog reda'. U Londonu sam bio u X navrata od 10-e do 30-i-neke godine i ovako nesto mi je nepojmljivo.

Bili smo na puno značajnih mjesta, u puno muzeja i galerija,

Svaki pokusaj sagledanja British Museuma u jednom danu je unaprijed osudjen na propast :)

BTW malo off-topic. Tko ide do Minhena, nek si da jedan dan vremena (barem!) i ode u Deutsche Museum, tehnicki odjel. Vrijedi svake minute!

Buvljak... taj je pojam drugaciji kod njih nego kod nas, jer su po tome poznati kvartovi Londina specijalizirani. Medju antikcitetima se nece naci starih radija :)
No, za to postoje tzv. HAM-fest-ovi (nekad mitinzi radio amatera) i periferni vuvljaci na kojima se da naci svacega ali do toga treba doci i znati gdje treba traziti raspored sto je koji vikend.
ilimzn

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica